Bästa dimitander! Vet ni om att ni är Finlands, Nordens ja hela världens framtid?

 

Bästa festpublik, och speciellt bästa dimitander!

Vet ni om att ni är Finlands, Nordens ja hela världens framtid?

Vet ni om att det är ni som fortsätter bygga upp vårt land, vårt samhälle?

 

För om detta är oklart för någon av er så vill jag bara säga – välkommen med! Välkommen med och gör samhället ännu mer spännande och rikt att leva i. Välkommen med och utveckla omvärlden och viktigast av allt: tro på er själva!

Det är genom att tro på sig själv som man vågar göra beslut. Det är genom att tro på andra som man kan göra gemensamma beslut med framförhållning.

Ni blir klara från denna enhet i ett bra läge. Och nu undrar ni säkert vad ”hande Max MÅKA Jansson” riktigt talar om. He ji ju så mörkt runt omkring. Sparas å sparas å sparas och sparkas...

 

NEJ, bästa festpublik och dimitander, det är inte så mörkt som det görs och sägs. Det mörka bygger de upp som är negativa till lynnet, som inte tror på någonting. Till denna kategori av negativister hör exempelvis rasister, språkrasister, nazister och andra personer som är helt överrens med att allt går till skogs. FÖR, jag vet, när jag nu står här och ser på er, ni är ingenting av detta! Ni ÄR den framtid som både ni själva, utbildningsenheterna och samhället tror på! Och har nu någon av er inom sig en känsla av att ni hör till nån av dessa ord och kategorier som jag nyss radade upp – fundera då på följande:

VEM ser jag i spegeln varje morgon? Vem skall jag vara med resten av mitt liv? JUST det, med mig själv!

 

Ta följande fråga: Hur vill jag att mitt liv skall se ut? Tråkigt eller mycket givande. Just det: GIVANDE, MYCKET GIVANDE!

Jag säger också här: Du bestämmer själv innerst inne vilken bana du mentalt väljer.

Kanske ni tycker att jag är överoptimist och överdriver? Jag säger – Jag är REALIST!

Förra veckan fyllde jag 42 år och har redan hunnit gå igenom otaliga processer både i arbetslivet och med mig själv. Jag var regionchef för Svenska YLE och var den som fick göra mig tuffa beslut lågkonjunkturen började inom medierna började på riktigt, jag var tjänstemannen inom politiken som stundom ombads "omjustera" politikers uttalanden OCH jag visste hela tiden: Idag blir dagen inte bättre än jag gör den till. Livet är bara så! Man har bättre och man har sämre dagar. Men bara man själv bestämmer vilken medelväg man mentalt vill arbeta för är det direkt lättare.

Jag tänkte i detta tal ha fokus på arbetslivet. 

Här några tankar: Jag ordnade för ett antal månader sedan ett seminarium kring arbetssysselsättning i nordkalotten tillsammans med Uleåborgs universitet, Uleåborgs handelskammare och Norra Finland Regionförvaltningsverk. Vi kunde tillsammans med föredragshållare från våra nordiska grannländer snabbt, klart och tydligt konstatera att DET FINNS JOBB och det finns mycket jobb i framtiden!  Som exempel kan jag ju nämna att bara i norra Sverige och norra Norge kommer det, fram till år 2016, att finnas 40 000 arbetsplatser att söka. En fördel att man kan svenska-vill jag påstå.

Varför tar jag upp detta? Jo, för att säga att vill man så kan man! I livet kan man inte alltid bara utgå från att jag är här, ibland måste man höja blicken, ja höja blicken LÅNGT ovanom ribban.

Man måste våga ta risker och också ibland geografiskt, om så är möjligt, förflyttar sig för en tid. SÅ, Jag uppmanar er som nu skall ut i arbetslivet: VÅGA!

Bästa festpublik, bästa dimitander!

Jag vill, i mitt arbete som programkoordinator på Hanaholmen-kulturcentrum för Sverige och Finland och speciellt nätverket Svenska nu, UPPMANA er att lära er språk. Lär er FINSKA! KYLLÄ! Lär er engelska! YES! Men lär er också ett språk till. ALLA kan engelska, många i Finland kan finska och många i Skandinavien kan svenska. Därför löns att fundera på fler språk ifall man vill utveckla sig vidare. DOCK, om ni blir kvar i Finland: Prata hellre dålig finska än var tyst.

Förra veckan var jag på Finlands Näringslivs huvudkontor tillsammans med Delegationen för nätverket Svenska nu dvs. Paavo Lipponen, Maria Wetterstrand, Pär Stenbäck, Jyri Häkämies, våra svenska och finska ambassadörer mfl. mfl. DÅ sades en kommentar som jag gillade. Det var en uppmaning av en av våra förutvarande ministrar. Uppmaningen gick till de finskspråkiga i salen. Han sa, tala slarvsvenska! Jag uppmana er: tala slarvfinska! Genom att tala fungerar kommunikationen och språket blir bättre genom att träna, tala, skratta.

Språk berikar – det vet jag som jobbar mycket med just språk!!

Ni är nu i början av en lysande framtid MEN den framtiden kan bara bli ljus om ni har en stark tro på att ”he ska ga”! (som föriga sa på bröllopsnatten)….

Gällande det regionala citerar jag Vasa stads fullmäktigeordförande Joakim Strand: ”Finland har alla chanser att återta sin tidigare konkurrenskraft, men då bör övriga regioner ta modell av Vasaregionen. Industriella förädlingsgraden och exporten per capita är här överlägset högst. Vi alltså både skapar och hämtar in mer pengar per person till finansieringen av servicen i vårt fosterland än något annat område. Vår ambition är att göra vårt energikluster – som redan nu är störst i Norden – till Europas viktigaste och mest innovativa!”

Detta var hans svar när jag frågade om hans syn på vasanejden som en del av Finland.

Bästa festpublik, dimitander

Som Wärtsiläs Verkställande Direktör Stefan Damlin poängterade härom veckan på Svenska Österbottens förbund för utbildning och kulturs 20- års jubileum. Han sa i stil med att: Vikten av samverkan med näringslivet, samverkan mellan utbildningsenheter, samverkan över språkgränser samt betydelsen av att i allt högre grad fokusera på KVALITET!! – DET är framtidens väg

Allt det kan ni och har ni nu gjort här på YA! tillsammans

För läser man Yrkesakademins vision så sägs det bland annat:

YA! är ett självklart val för yrkesutbildning på svenska i Österbotten.

YA! är en viktig resurs för kompetenshöjning och en eftertraktad samarbetspartner för regionens närings- och arbetsliv

Yrkesakademin i Österbotten ska höja yrkeskunnandet, kompetensen, konkurrenskraften och välståndet i regionen med en näringslivsanpassad yrkesutbildning och en flexibel kompetensutveckling.

De har gjort detta nu till er – nu är det upp till ER!

 

Bästa festpublik och dimitander

När ni idag åker härifrån jobbar VI tillsammans vidare på att höja kompetensen på alla nivåer. Det sker bara genom målmedvetet och hårt arbete!

Lycka till i arbetslivet, i livet och till allt!

Tack!

 

Max Jansson

Ohjelmakoordinaattori | Programkoordinator | Programme Coordinator
Lehdistö- ja mediavastaava | Press och media | Press and media

Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanasaari – the Swedish-Finnish Cultural Centre
Hanasaarenranta 5  l  
Hanaholmsstranden 5
FI-02100 ESPOO l  ESBO
+358-40-533 5083

Besöksadress:

Vasa universitet
Lotsen
Max Jansson
Wolffskavägen 34
65200 Vasa
www.hanaholmen.fi

HANASAARI – aktiivinen toimija sekä täyden palvelun kokouspaikka jossa Suomi ja Ruotsi kohtaavat

HANAHOLMEN – här skapar vi meningsfulla möten och nya band mellan Sverige och Finland

HANASAARI – inspiring new partnerships and accommodating fruitful meetings

 

suomeksi 30hineenglish 30h

suomeksi 30hineenglish 30h