Datanom

Studieort: Närpes

 

 Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik

 

Vid YA:s enhet i Närpes studerar du till datanom i ljusa, moderna och lättillgängliga utrymmen. Som datanom förbereds du att jobba med IT-lösningar inom såväl klassiska kontorsmiljöer, moderna trådlösa kontorslandskap samt datalaboratorier. Du jobbar med stationära och bärbara datorer inklusive surfplattor och mobiltelefoner med operativsystem från Microsoft, Android och Apple i en tidsenlig anda av ”cross-platform-thinking”. Övriga branschbegrepp som till exempel ”cloud-computing” och ”client-server-lösningar” kommer du också som blivande datanom att få stifta bekantskap med.

 

Du lär dig företagsfunktioner, marknadskännedom, multimedia och att installera och konfigurera olika apparater och system. Du specialiserar dig sedan antingen inom programmering eller mikrostöd. Väljer du programmering blir du bra på att hjälpa kunder med att utveckla sin grafiska e-profil och att delta i programmerings- och webbutvecklingsprojekt för att skapa nya och kreativa IT-lösningar. Väljer du inriktningsalternativet för mikrostöd så blir du bra på att hjälpa olika kundgrupper med allehanda datorproblem samt sköta olika drifts- och underhållsuppgifter i komplexa IT-miljöer.

 

Oavsett inriktning så har du efter avlagd datanomexamen vid Yrkesakademin i Österbotten en central roll i hanteringen av IT-frågor som kräver yrkeskunskap i branschen. Datanomer jobbar oftast som sakkunniga inom speciella områden i den breda IT-branschen. Datanomer hittar man därför i många varierande arbetsuppgifter på arbetsplatser som till exempel lokala och internationella företag, skolor eller andra organisationer.

 

DETTA KAN DU ARBETA SOM:

Programmerare, webutvecklare, försäljare, grafisk marknadsförare, IT-stödperson

 

GRUNDEXAMEN I INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK. Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. I dessa studier ingår kompetensområdet för mikrostöd eller programmering.

ANSÖKAN

Ansökningstid 20.2.2018 - 13.3.2018 på www.studieinfo.fi
Antagnings- och marknadsföringskoordinator Camilla Öster 06-324 28 02 / 044-750 32 56

 

 FÖRFRÅGNINGAR

Studiehandledare Barbro Lepistö 06-324 26 16 / 050-441 02 83

Christian Westergård 06-324 26 66 / 044 750 3216

 

>> Ladda ner utbildningens informationsblad
Grundexamen

Uppdaterat:

onsdag, 08 november 2017

suomeksi 30hineenglish 30h