"EuroSkills är så mycket mer än bara en tävling"

Hösten 2014 deltog YA:s studerande Hanna Hjulfors och Gabriella Snellman i EuroSkills, europamästerskapen i yrkesskicklighet. Hanna och Gabriella tävlade i Finlands landslag tillsammans med 34 andra yrkesproffs och de finländska deltagarna tog medalj i sammanlagt 14 olika grenar. Hanna och Gabriella vann silver i grenen närvårdare.

 

- Hela EuroSkills har varit en otrolig upplevelse som var så mycket större än vad vi någonsin hade kunnat tro. Vi fick inte veta några poäng alls innan avslutningsceremonin så det var väldigt svårt att gissa var vi skulle sluta. När vi sen blev uppropade som silvermedaljörer och stod på scenen med Finlandsflaggan på axlarna tror jag nog att både jag och Gabriella kände oss nöjda med det vi presterat. Aldrig hade vi ju kunnat tro att det skulle gå så här bra, säger Hanna.

 

Flickorna har studerat till närvårdare vid YA:s enheter i Pedersöre och Vasa. Resan till EuroSkills började deras andra studieår, då de deltog i Mästare-tävlingarna, det vill säga finska mästerskapen i yrkesskicklighet.
- Allting började då vi gick andra året till närvårdare och deltog i Mästare och tog oss till final där. Sen under sista året så ringde Tommy från YA i Bennäs och frågade om vi ville fara på uttagningarna till EuroSkills. Jag var nog väldigt tveksam först eftersom jag och Gabriella var på olika enheter och vi höll på med slutarbetet men så blev det ändå så att vi chansade på att fara. Och det blev ju bra, säger Hanna.

 

Att ha deltagit i Mästare-tävlingarna låg flickorna till fördel då det gällde att ta sig till final i EuroSkills.  
- Tack vare att vi deltagit i Mästare visste vi ungefär hur uppgifterna var upplagda och eftersom vi hade tävlat tillsammans tidigare så vi visste var vi hade varandra. Men annars tränade vi inte inför uttagningarna till EuroSkills, utan vi träffades bara och pratade igenom uppgiften vi skulle göra.

 

Efter sommaren drog träningen inför EuroSkills igång på allvar. Förutom att träna på egen hand och tillsammans med grenexperten Kirsi Coco besökte de också Helsingfors och deltog i landslagsläger.
- Vi har övat, övat och övat! Det mesta arbetet har nog varit då vi lärt oss grunderna, men så har våra tränare, Annica Haldin, Tommy Björklund, Anni Launonen och Kirsi Coco hjälpt oss otroligt mycket hur vi ska tänka, säger Gabriella.
- Och efter sommaren träffades jag och Gabriella varje vecka och övade på att kunna göra olika praktiska saker så felfritt som möjligt. Vi repeterade en del teori om till exempel diabetes. Vi träffade också mentala coachen Christoph Treier flera gånger som hjälpte oss med att bland annat instruera oss hur vi ska kunna fokusera så bra som möjligt och hur vi ska hantera eventuella problemsituationer som kan uppstå, fortsätter Hanna.

 

Några egentliga förväntningar på själva EuroSkills hade inte Hanna och Gabriella innan de åkte. Siktet var inställt på att göra så bra ifrån sig som möjligt och vara nöjda med det.
- Dagen efter vi anlänt till Lille hade vi på förmiddagen tid att bekanta oss med arenan och vårt eget tävlingsområde. Då träffade vi också de andra tävlandena i vår gren och alla var så trevliga och uppmuntrande så vi fick en jättebra början på tävlingen. På kvällen var det öppningsceremoni och det var nog först då som vi började förstå hur stort det faktiskt är. Det var så otroligt mycket människor där hela tiden och själva arenan var enorm, säger Hanna.
- Dagen efter hade vi vår första tävlingsdag. Under tävlingsdagarna var det riktigt trevligt för då vi inte tävlade så umgicks vi med de andra tävlandena i samma gren och vi blev goda bekanta med dem alla. Trots att vi alla var där för att tävla så uppmuntrade vi varandra och tog hand om varandra. De tre tävlingsdagarna följde ungefär samma mönster och eftersom vi inte tävlade hela dagarna hade vi också tid att titta på de andra tävlandena i de andra grenarna och heja på våra lagmedlemmar, fortsätter hon.

 

Den tredje och sista tävlingsdagen gick allra bäst för Hanna och Gabriella och de slutade på en andra plats i EuroSkills, något som de inte förväntat sig. Hela upplevelsen av att tävla i yrkesskicklighet bland de bästa i Europa beskriver de som otrolig.  
– Det var väldigt overkligt! Alla var så duktiga, så man kände sig ganska liten då man "bara" hade sina händer och sin kunskap att lita på. Att få silver var helt otroligt häftigt! Att få stå på prispallen med Finlands flagga i handen och representera YA! var jättehäftigt. EuroSkills är så mycket mer än bara en tävling, säger Gabriella.
- Det är omöjligt att peka ut vad som varit bäst, för hela upplevelsen har varit alldeles otrolig. Men i efterhand tror jag att det vi kommer att minnas och vara tacksamma för är alla människor vi fått träffa genom det här. Alla som vi blev bekanta med i Frankrike och de övriga tävlanden från Finland. Vi har också haft så bra stöd från alla här hemma, från Yrkeskademin i Österbotten, våra arbetsplatser samt vänner och bekanta. Genom det här har i också fått chansen att lära oss väldigt mycket, om själva tävlingen, om vård och sjukdomar samt att vi fått träning i att prata inför en massa människor och även den mentala träningen har varit lärorik. Eftersom hela tävlingen gick på engelska har vi båda två utvecklat vår engelska mycket, fortsätter Hanna.

 

Fakta EuroSkills:

  • EuroSkills ordnas vart annat år och är europamästerskapen i yrkesskicklighet.
  • I tävlingen deltar yrkesstuderande eller utexaminerade unga yrkesproffs. De tävlar i över 50 olika grenar.
  • De tävlande ska vara mellan 18-25 år gamla. I Finlands landslag deltar de som klarat sig bäst i träningarna inför tävlingarna.
  • Finska mästerskapen i yrkesskicklighet, Mästare-tävlingarna, ordnas i Åbo 5.– 7.5.2015.

 

suomeksi 30hineenglish 30h

suomeksi 30hineenglish 30h