Första volymhuset i YA:s historia står klart

Första volymhuset i YA:s historia står klart

Under hösten och våren har tredje årets husbyggarstuderande vid YA:s enhet i Vasa byggt de första volymhusen i skolans historia. Två bastubyggnader står nu klara och ska köras ut till beställarna för montering.

-        Volymhus är hus om vi platsbygger och inreder inne i bygghallen och som vi sedan levererar och slutmonterar på plats hos beställaren, säger Peter Nyman, lärare på husbyggnadslinjen och ansvarig för projektet.

Tanken att inom undervisningen bygga volymhus kunde förverkligas bland annat tack vare den nya bygghallen i Campus Kungsgården.

-        I bygghallen har vi perfekta förutsättningar för att bygga volymhus. Vi bygger allt färdigt inomhus, sedan transporteras bygget till köparen där vi sedan monterar volymerna, gör finjusteringar, sätter på taket och kopplar el och vatten, säger Nyman.

Planeringen av och elementritningarna för de två bastubyggnaderna har kunden stått för.

-        Eftersom vi haft väldigt detaljerade ritningar har det inte varit speciellt svårt att bygga bastun. Däremot är det ett mycket större projekt än vi annars gjort och alla har lärt sig väldigt mycket nytt, säger Dennis Pienkuukka, en av de studerande som varit med på projektet.

-        Vi har lärt oss hur mycket vi faktiskt kan göra, fyller Eddie Streng i.

En av fördelarna med att bygga volymhus är att bygget skett inomhus.

-        Vi började med projektet någon gång i september och visst har det varit skönt att vi fått vara inne och jobba, speciellt nu under vintern, säger Pienkuukka.

Förutom husbyggarna har även YA:s inredare, ytbehandlare och elmontörer varit med på bygget.

-        Kunderna har varit hit och tittat på bygget några gånger och de verkar nog nöjda, så det är ju roligt att vi mött deras förväntningar, säger Pienkuukka.

Efterfrågan på volymhus blir allt större och nya projekt för husbyggarna väntar runt hörnet.

-        Vi har redan fler kunder som beställt volymhus så visst blir det en fortsättning på dessa typer av byggen för vår del, säger Nyman.

suomeksi 30hineenglish 30h

suomeksi 30hineenglish 30h