Silver för Yayamen!

Silver för Yayamen!

YA:s e-sportlag Yayamen vann silver i en e-sportturnering i Counter Strike, som avgjordes i Helsingfors i går.

Yayamen tävlade om podiumplatserna med ett tiotal andra lag och kampen om medaljerna var hård. Under våren har laget inom ramen för projektet Fysisk aktivitet och välmående genom e-Sport tränat så väl fysiskt som mentalt inför en e-sportturnering i april. E-sportlaget Yayamen består av en grupp studerande främst från datanomutbildningen.

–  Vi kom med i laget för att vi är intresserade av spelet och för att vi tyckte det lät roligt. Då vi dessutom får träna också fysiskt med laget blev det ännu roligare, säger Jonathan Perälä.

E-sport står för elektronisk sport och är ett samlingsbegrepp för olika tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. Yayamen kommer att tävla i en turnering där man spelar Counter Strike Go. Förutom att laget tränar på själva spelet på sin fritid, så har de också fysiska träningspass i skolan med läraren Ove Ahlsund och mental coaching och näringslära med Peter Siegfrieds. Kombinationen har varit uppskattad bland lagmedlemmarna.

–  Det har varit bra att kombinera den fysiska träningen med spelandet. Jag har till exempel inte sjukt i ryggen längre då jag sitter vid datorn, så träningspassen har gett resultat, säger Jonathan.

–  Det har också varit bra att få lära sig hur man ska äta och tänka för att orka spela och koncentrera sig under turneringens gång, säger Isak Jansson.

Laget tränade ungefär 3-5 gånger i veckan, tre timmar åt gången.

–  Sen tränade vi spelandet hemma efter skoltid, säger Robin Strömfors.

suomeksi 30hineenglish 30h