Kombistudier

Genom ett välfungerande samarbete med studieorternas gymnasier kan YA erbjuda dig möjlighet att kombinera dina yrkesstudier med gymnasiestudier, s.k. kombistudier. I Vasa avlägger du studierna via Vasa svenska aftonläroverk, Aftis, (kurserna undervisas vid YA), i Närpes vid Närpes gymnasium, i Pedersöre och i Jakobstad vid Pedersöre gymnasium (om intresset är stort) eller som distansstudier via Aftis. Studietiden är densamma oberoende av om du läser kombi eller ej.

I kombipaketet ingår de obligatoriska kurserna (6 kurser/ämne) i modersmål, finska, engelska och kort matematik samt 3 kurser hälsokunskap. Kurserna är avgiftsfria. Vill du komplettera med andra realämnen eller fördjupade kurser läser du kurserna på egen bekostnad på distans.  För dem som inleder sina studentprov våren 2022 blir fem ämnen i studentexamen obligatoriska och provet i modersmål är obligatoriskt för alla.

Varje kombistuderande ska ha tillgång till en egen bärbar dator eftersom studentproven skrivs på dator och datorn används som arbetsredskap i undervisningen. Nedan finns en länk till Studentexamensnämndens officiella rekommendationer:

Din studiehandledare vid YA ger närmare information om kombistudier och dubbelexamen i början av studierna. Gymnasierna ger information om kurslitteratur, e-läromedel och kriterier för datoranskaffning.

Att avlägga dubbelexamen är krävande och det är viktigt att kombistuderande är medvetna om tilläggsarbetet som gymnasiestudierna medför. För att den studerande ska kunna fortsätta sina gymnasiekurser förutsätts att alla gymnasiekurser i kombiblock 1 är avlagda med godkänt vitsord.

 

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Öjesvägen 74, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS