Kombistudier

Vad är kombistudier?

Genom kombistudier kombinerar man studier till grundexamen med gymnasiekurser.

Alla gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng) måste finnas i ett grundexamensbetyg.

I Vasa erbjuder vi gymnasiekurser i kort matematik, modersmål, lång engelska och medellång finska.

I Närpes erbjuds kort och lång matematik, modersmål, lång engelska och finska.

Gymnasiekurserna schemaläggs samtidigt som gemensamma examensdelar på grundexamensnivå men går inte alltid ämne mot ämne. Man läser sex kurser vardera i dessa fyra ämnen och en gymnasiekurs motsvarar 1,5 kompetenspoäng. Gymnasiekurserna minskar inte på de yrkesinriktade examensdelarna och den totala omfattningen av studierna är 180 kompetenspoäng. Studietiden är densamma det vill säga cirka 3 år.

Om man vill läsa realämnen som t.ex. hälsokunskap, biologi, fysik, kemi, så gör man det på Vasa svenska Aftonläroverk (Aftis) eller i Närpes vid Närpes Gymnasium. Många av kurserna vid Aftis eller Närpes Gymnasium kan utföras som distansstudier via lärplattformen Fronter, där man får information och utför självstudieuppgifter. Varje kurs har också ett närstudietillfälle i veckan. Kurserna på Aftis och Närpes Gymnasium är valbara och avgiftsbelagda.

Med kombistudierna siktar man på att skriva studentprov och avlägga både en grundexamen och studentexamen. Man får inte gymnasiets avgångsbetyg i en kombiexamen.

Studentexamen/kombi

Man får börja skriva studentprov efter 1,5-års yrkesstudier men det rekommenderas att man har läst alla kurser i ett ämne innan man skriver det. Studentskrivningarna kan delas upp i tre på varandra följande skrivningstillfällen. Alla studentprov görs digitalt från och med våren 2019 och man behöver en egen dator under studietiden och för studentproven.

Fyra obligatoriska prov ingår i studentexamen, modersmål är obligatoriskt för alla. De tre andra obligatoriska proven väljer man ur en grupp med finska, engelska, matematik och realämnen. Minst ett av ämnena måste vara på A-nivå.

Studentexamen, vitsord och bedömning kan man läsa mera om på Studentexamensnämndens sidor, https://www.ylioppilastutkinto.fi/sv/studentexamen

Utöver de obligatoriska proven får man delta i ett eller flera extra prov. Det är bara möjligt att skriva ett obligatoriskt realprov, däremot kan man välja flera extra realprov.

För att få ut sin studentexamen måste man förutom godkända studentprov ha sin grundexamen klar.

Man gör en skriftlig och bindande anmälan till studentskrivningarna. Till vårens studentskrivningar bör anmälan göras i november och till höstens skrivningar inom maj månad. Anmälan görs till Aftis på en särskild blankett och information samt anmälningstillfälle ordnas vid YA av studiehandledarna.

Varför välja kombistudier?

Kombistudier ger en bra grund och förbereder för vidare studier. Man har möjlighet att avlägga två examina under samma studietid. Vid ansökan till vidare studier får man poäng för studentexamensvitsorden men studentexamen och kombistudier är inte ett krav för behörighet för vidare studier på yrkeshögskola eller universitet i Finland.

Studiehandledarna på respektive studieort ger mer information om kombistudier och följer upp dem kontinuerligt under studietiden.

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS