• Två personer som sitter framför ett par datorer och laptops

  Programutvecklare /
  IT-stödperson

  Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik (GE)

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan till (tryck på orten):


Utbildningsorter

Vasa

Närpes

Kontaktperson

Tomas Backholm, tel. 044-750 32 03 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Christian Westergård, tel. 044-7503216 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jessika Uljens, studiehandledare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 050-441 0289

Nina Kallio, studiehandledare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 040-531 3706

 

 

Utbildningen startar följande gång:

Januari 2022 (kontinuerlig ansökan).

Du kan också inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan (kontinuerlig ansökan).  

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Programutvecklare/IT-stödperson passar dig som vill skaffa gedigna branschkunskaper inom IT-branschen och dess olika delområden. Examen passar både dig som är nybörjare och dig som redan har branscherfarenhet. Examen är lämplig även för branschbytare eller för de som vill uppdatera sina gamla datakunskaper. Utbildningen är bredbasig och kan skräddarsys så att den täcker de delar som just du är intresserad av inom IT.

Beroende på vilken inriktning du väljer så kan dina studier exempelvis handla om tekniska stöduppgifter, drift och underhåll, programmering, programvaruutveckling, installation av nöjeselektronik och AV-utrustning, förverkligande av molntjänster, upprätthållande av cybersäkerhet eller teknisk försäljning.

Examen ger dig möjlighet att arbeta med många olika typer av uppgifter inom IT-branschen. En programutvecklare/IT-stödperson har ett intresse för teknik och att hitta lösningar på olika problem. Du klarar av att arbeta både självständigt och i grupp samtidigt som du övar upp din noggrannhet, flit och kreativitet. Du lär dig använda verktyg, material och arbetsmetoder som används i branschen. 

Examen öppnar dörrarna till globala arbetsuppgifter och en arbetsmarknad som kännetecknas av ständig utveckling och nytänkande. 

Examen ger behörighet att söka till högskolor och universitet.

Examensutbildning

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Kraven på yrkesskicklighet beskrivs i examensgrunderna.
Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna. Vid YA:s egen verkstad får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Yrkesinriktade examensdelar:

Obligatoriska för Programutvecklare:

 • Basfärdigheter inom informations- och kommunikationsteknik
 • Programmering
 • Arbete som programvaruutvecklare

Obligatoriska för IT-stödperson:

 • Basfärdigheter inom informations- och kommunikationsteknik
 • Arbete med teknisk support

Därtill väljs valbara examensdelar för Programutvecklare eller IT-stödperson

Gemensamma examensdelar:

 • Kunnande i kommunikation och interaktion
 • Kunnande i matematik och naturvetenskap
 • Kunnande om samhälle och arbetsliv 

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Kostnader

27,50 € /termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS