• Utövare av visuell framställning

    Utövare av visuell framställning

    (tidigare bildartesan) Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning (GE)

    180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):

Utbildningsorter
  • Jakobstad
Kontaktperson

Petra Söderling, studiehandledare tfn 044-750 32 88 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen startar följande gång:

Du som söker via gemensam ansökan inleder dina studier i augusti.
Du som söker via kontinuerlig ansökan inleder dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Utövare av visuell framställning (bildartesan) passar dig som vill arbeta med bilder, färg och form. En utövare av visuell framställning är kreativ, initiativrik och har ett starkt intresse för visuell kommunikation. Som utövare av visuell framställning jobbar du med bildbaserad kommunikation och konstnärlig planering. Du kan använda material, arbetsredskap och arbetsmetoder inom bild- och mediekonst. Du kan arbeta självständigt eller som medlem i ett produktionsteam.

Arbetsfältet är brett och valmöjligheterna är många. Vi fokuserar på entreprenöriellt lärande och de studerande får i led med detta starta egna UF-företag under studierna. Läs mer om ung företagsamhetet via denna länk!

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). 

De gemensamma examensdelarna är: kunnande i kommunikation och interaktion, kunnande i matematik och naturvetenskaper och kunnande om samhälle och arbetsliv.

Inom de yrkesinriktade studierna är examensdelarna Verksamhet inom mediebranschen (15 kp) och Användning av material och metoder inom bildkonsten (30 kp) obligatoriska. 

Från de valbara examensdelarna kan du exempelvis välja delar med inriktning på mediekonst, visuell framställning och iakttagelse, fotokonst, rörlig bild, konstgrafik, produktplanering inom grafisk design, måleri, tid- och
rumskonst, konceptkonst, samfundskonst, planering av företagsverksamhet, utställningsarbete eller ta emot och utföra beställningsarbeten och uppdrag.

Vägen till examen/examensdel

Utbildningen vid YA är bred och ger dig färdigheter inom bildkonst, måleri, skulptur, grafik, fotografi, film och bildhanteringsprogram samt även grunderna inom grafisk formgivning. Utbildningen verkar i Campus Allegro i Jakobstad vilket ger dig möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö men också att knyta nya, viktiga kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik och konst. Vi har ett tätt samarbete med YA:s musiker och gör musikvideon, studiofotograferingar och planerar pr-material eller backdrops och projiceringar till konserter. Se vår blogg för att ta del av vårt arbete och På vår Youtube-kanal kan du se musikvideon som vi gjort med musikstuderande. 

YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter. Nytt för 2019 är vårt samarbete med enheten i Närpes där du som är intresserad av spelproduktion och programmering eller 3D-modellering, animation och rörelsegrafik kan hitta intressanta valbara examensdelar.

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

YA har till exempel ett nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia och verkar till stor del i samma utrymmen i Campus Allegro. Tillsammans med Musikcafé After Eight, som bara ligger över gatan, producerar studerande också det populära onsdagsevenemanget Culture Club.

Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även avlägga en kombiexamen. Dessa gymnasiestudier bedrivs virtuellt.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Kostnader

27,50 € /termin

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS