• Frisör/ Barberare / Kosmetikrådgivare

  Frisör/ Barberare / Kosmetikrådgivare

  GE inom hår- och skönhetsbranschen

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson

Johanna Nykamb, lärare tfn. 044 7503119 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Anna-Lotta Östvall-Åstrand, studiehandledare tfn. 050-572 91 50 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen startar följande gång:
Augusti 2020, du kan också inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Inom hår- och skönhetsbranschen arbetar du på ett serviceinriktat sätt som frisör/barberare/kosmetikrådgivare. Utgående från kundens behov utför du hårklippningar, skäggbehandlingar, behandlar hår och hårbotten, färgar hår och skägg samt ger råd och vägledning i användning av produkter.

Du följer med modet inom hår- och skönhetsbranschen och kan hjälpa kunden att hitta en personlig stil så att kunden känner sig nöjd. Du kan även fungera som rådgivare och konsult samt arbeta inom försäljning och inom kultur- och mediabranschen.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet. Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Vid YA:s egen frisörsalong PointCut får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranchen – Frisör/Barberare/Kosmetikrådgivare (gäller från och med 1.8.2018) Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp).

Inom yrkesinriktade examensdelar väljs ett kompetensområde:

 • Frisör
 • Barberare
 • Kosmetikrådgivare


Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Specialkompetenser

Kostnader

27,50 € / termin. Materialkostnader kan tillkomma.

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Kompetensområden

Frisör

Kompetensområde för frisörarbete

De som har avlagt grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen har den yrkesskicklighet som behövs i kundservice och vid försäljning av produkter och tjänster inom hår- och skönhetsbranschen. Utöver färdigheter i kundservice hör goda produktkunskaper och förmåga att sörja för arbets- och kundsäkerhet till deras kärnkompetens. Frisörer har den yrkesskicklighet som behövs vid klippning av kunders hår med de tekniker som används i frisörarbete och vid hårstyling med olika tekniker.

EXAMENSUTBILDNING 

Examensutbildningen förverkligas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen sker i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Kompetensområdet för frisörarbete ordnas vid enheten i Vasa.

ARBETE OCH KARRIÄR 

Frisörer arbetar i frisersalonger, antingen som företagare eller anställda. De kan också arbeta med produktförsäljning och utbildning hos importörer och i varuhus.

Barberare

Kompetensområde för barberararbete

De som har avlagt grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen har den yrkesskicklighet som behövs i kundservice och vid försäljning av produkter och tjänster inom hår- och skönhetsbranschen. Utöver färdigheter i kundservice hör goda produktkunskaper samt förmåga att sörja för arbets- och kundsäkerhet till deras kärnkompetens. Barberare kan klippa hår med barberarteknikerna, styla hår och behandla skägg.

EXAMENSUTBILDNING 

Examensutbildningen förverkligas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen sker i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Kompetensområdet för barberararbete ordnas vid enheten i Vasa.

ARBETE OCH KARRIÄR 

Barberare arbetar i frisersalonger, antingen som företagare eller anställda. De kan också arbeta med produktförsäljning och utbildning hos importörer och i varuhus.

Kosmetikrådgivare

Kompetensområde för rådgivning inom hår- och skönhetsvård

De som har avlagt grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen har den yrkesskicklighet som behövs i kundservice och vid försäljning av produkter och tjänster inom hår- och skönhetsbranschen. Utöver färdigheter i kundservice hör goda produktkunskaper samt förmåga att sörja för arbets- och kundsäkerhet till deras kärnkompetens. Kosmetikrådgivare kan ge kunder handledning och råd om vård av hud och hår samt om användning av produkter.

EXAMENSUTBILDNING

Examensutbildningen förverkligas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen sker i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Kompetensområdet för rådgivning inom hår- och skönhetsvård ordnas vid enheten i Vasa.

ARBETE OCH KARRIÄR

Kosmetikrådgivarna arbetar på kosmetikavdelningar i varuhus, i fartyg och på flygfält, i apotek eller i försäljnings- och utbildningsuppgifter hos importörer. Kosmetikrådgivare är i allmänhet anställda, men kan också vara företagare.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS