• Musiker

  Musiker

  Grundexamen i musik (GE)

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Utbildningsort

Jakobstad

Kontaktperson

Carl-Johan Hultgren, lärare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 050-4410231

Petra Söderling, studiehandledare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 044-750 32 88
Utbildningen startar följande gång:

Startdatum för musikstuderande är 10.8 kl. 12.00. Du kan också inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Vid musikerutbildningen förbereds du för ett liv som musiker i en musikbransch som är en del av den internationella och globala världen. Utbildningen verkar i Campus Allegro i Jakobstad, Finland vilket ger dig möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö men också att knyta nya, viktiga kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik och konst. Att studera musik hos oss innebär att du får möjlighet att utveckla en egen musikalisk profil där kompetenser i arrangering, komposition och entreprenörskap ingår som en naturlig del av de musikaliska färdigheter som behövs i musikbransch i ständig förändring.

Efter avklarade studier erhåller studerande Grundexamen i musik (180 kp) med examenstiteln Musiker. Yrkesutbildade personer inom musikbranschen har varierande arbetsuppgifter och arbetsmiljöer och arbetserbjudanden är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. Med en yrkesexamen i bakfickan har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist men examen ger dig också behörighet för studier som leder till högskolexamen. YA har ett nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia.

Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även avlägga en kombiexamen. Dessa gymnasiestudier bedrivs virtuellt.

Examensutbildning

I musikstudierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som t.ex. turnéer, konserter samt produktion av musik för olika medieformat.  Du kan välja att inrikta dig på rytm-, klassisk musik eller musikaliskt skapande (”musikkreatör, ny inriktning). Den nya inriktningen är för dig som i framtiden vill arbeta med att skapa ny musik; exempelvis som låtskrivare, musikproducent, arrangör eller kompositör (t.ex. för film, spel eller teater).

En musikerexamen består av tre obligatoriska examensdelar som bör avläggas med godkänt vitsord. Dessa är:

 1. Planering av arbetsuppgiften (arbetslivskunskap och företagsverksamhet)
 2. Att förbereda en musikrepertoar (musikteori & gehör, arrangering, musikhistoria, bi-instrument)
 3. Att verka som musiker (instrumentfärdigheter och ensemblespel)

Utöver dessa tre obligatoriska examensdelarna kan du välja valbara examensdelar som t.ex. Att spela eller sjunga i ensemble, Att verka som solist, Komposition, Användning av musikteknologi i musikproduktion eller Produktionsarbete. Dessa valmöjligheter innebär en fördjupning av din yrkeskompetens.

Ett populärt projektkoncept genomförs sista året då du har möjligheten att medverka i producerandet av en mera omfattande inspelningshelhet med egen musik. I det skedet av studierna har studerande fått de nödvändiga kompetenserna för att skriva, spela in, mixa, produceras samt marknadsföra sig och sin egen musik. Kolla in YA! Musik på Spotify eller på YouTube.

Kraven på yrkesskicklighet finns definierade examensgrunderna:

Vägen till examen/examensdel

I studierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som turnéer, konserter samt produktion av musik för olika medium (t.ex. videon). Utbildningen är treåring men det är möjligt att erhålla examen i en snabbare takt.

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår. Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.
Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare samt även inom ramen för vårt internationella samarbete. YA:s musikutbildning verkar i samma utrymmen som Jakobstadsnejdens musikinstitut och Yrkeshögskolan Novia och samarbetar kring många gemensamma projekt, orkestrar och festivaler (t.ex. Ruskfestivalen, Jeppis Jazz Festival och Viva Allegro).

YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter. Dessutom erbjuds studerande en stor mängd högklassiga konserter och workshops med gästande musiker. Jakobstads Sinfonietta, som är utbildningsorkester för Musikhusets klassiska studerande, samt slagsverksorkestern Drumphonix håller också sina repetitioner i Schaumansalen.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Kostnader

27,50€/ termin - materialavgift

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS