• Artesan (kompetensområdet för inredningsbranschen)

  Artesan

  Grundexamen inom konstindustrin (GE)
  (kompetensområdet för inredningsbranschen)

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson

För dig som söker genom gemensam ansökan:
Nina Kallio, studiehandledare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 040-531 3706

Gösta Småros, lektor, tfn. 050 516 6849 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För dig som söker genom kontinuerlig ansökan: Gösta Småros, lektor, tfn. 050 516 6849 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen startar följande gång:
Du som söker via gemensam ansökan inleder studierna i augusti 2020. Du som söker via kontinuerlig ansökan inleder studierna enligt din personliga utvecklingsplan.
 
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Har du estetisk och visuell kompetens, handens färdigheter och är företagsam är det här kanske en utbildning som passar dig!

De som avlagt examen inom konstindustrin, kompetensområdet inom inredningsbranschen behärskar de mest typiska materialen, arbetsredskapen och tillverkningsmetoderna inom inredning samt arbetar enligt kvalitetskriterier och lagstiftning som rör branschen. Arbetet är mångsidigt och man kan planera sitt arbete självständigt. 

Som artesan färdigställer du produkter, utrymmen och tjänster åt kunder. Förutom teknisk yrkesskicklighet behövs förmåga att kontinuerligt lära sig nytt, uppfatta helheter, dra nytta av de möjligheter digitaliseringen erbjuder inom branschen och att arbeta tillsammans med andra.

De som avlagt examen inom konstindustrin är verksamma som företagare eller i branschenliga arbetsuppgifter med att planera och tillverka produkter, planera och bygga utrymmen, planera/styla och förverkliga tjänster, i kundbetjäning och försäljningsarbete samt i reparations-, byggnads- och underhållsuppgifter.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av obligatoriska och valbara examensdelar där kraven på yrkesskicklighet beskrivs Kompetensområdet för inredningsbranschen:

Obligatoriska examensdelar, totalt 55 kp

 • Produktifiering och marknadsföring av kunnandet inom konstindustrin, 10 kp
 • Förverkligande av inredningsprojekt, 45 kp

Därtill väljs valbara examensdelar, totalt 90 kp
Gemensamma examensdelar:

 • Kunnande i kommunikation och interaktion
 • Kunnande i matematik och naturvetenskap
 • Kunnande om samhälle och arbetsliv

Vägen till examen/examensdel

Vi inleder med att identifiera ditt kunnande och tidigare erfarenheter. Dessa jämförs med det kunnande som examen kräver. Om du har kunnande som examen kräver kan dessa erkännas eller påvisas genom yrkesprov. Det kunnande du behöver komplettera inhämtar du i olika lärmiljöer.

Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för kunnandet. Där de obligatoriska och valbara examensdelarna framgår. Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Beredskap för närstudier både dagtid och kvällstid bör finnas.

Specialkompetenser

Under studietiden avlägger du kurs i arbetssäkerhet (arbetssäkerhetskortet), kurs i heta arbeten (heta arbeten kort) och kurs i första hjälp 1.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Kostnader

70€/år, material- och verktygskostnader kan tillkomma.
 

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS