• Trädgårdsmästare

  Trädgårdsmästare

  Grundexamen inom trädgårdsskötsel (GE)

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson

Jari von Wendt, Lektor
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
tel. 050-597 76 82 

För dig som söker genom gemensam ansökan:
Benita Wolin, studiehandledare tfn 050-518 5114 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen startar följande gång:

Augusti. Du kan också inleda dina studier kontinuerligt i enlighet med din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Trädgårdsmästarens arbetsfält är brett och valmöjligheterna är många. 

Trädgårdsmästaren kan exempelvis arbeta med växthus- eller frilandsodling, i en blomsterhandel, på ett gardencenter eller åt kommuner / församlingar i deras specifika parkanläggningar. Trädgårdsmästaren kan också arbeta med stenläggningar och anläggning samt skötsel av grönområden.

Utbildningen förbereder även för företagande inom trädgårdsbranschen.

Examen ger behörighet för studier som leder till yrkesexamen, specialyrkesexamen, högskoleexamen samt ger allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Grundexamen inom trädgårdsbranschen har en omfattning på 180 kp. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Av de yrkesinriktade examensdelarna är 100 kompetenspoäng obligatoriska och 45 kompetenspoäng valbara. En obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde kan väljas som valbar examensdel.

De obligatoriska för alla kompetensområden är: 

 • Trädgårdsarbeten(25 kp) 
 • Verksamhet i en organisation inom trädgårdsbranschen (15 kp)

Kompetensområdens obligatoriska examensdelar om 60 kp vardera är:

 • Att bygga grönområden (30kp)
 • Underhåll av grönområden (30kp)

Kompetensområdet för blomster och trädgårdshandel (60kp) samt kompetensområdet för trädgårdsproduktion (60kp)l ordnas företrädelsevis på läroavtal och/eller genom utbildning på arbetsplatsen.

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer i och utanför skolan samt genom eget arbete på distans. Vi uppmuntrar praktikperioder utomlands.

Examen är klarnär 180 kp är avlagda, av vilka 145 kp yrkesinriktade ämnen genom yrkesprov avlagts samt kortkurserna avlagts med godkänt resultat.

Kraven på yrkesskicklighet samt de valbara examensdelarna beskrivs närmare i examensgrunderna, som du hittar här:

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. 
Ifall du redan har det kunnande som krävs i någon/några examensdelar erkänns det - eller så påvisar du det i ett yrkesprov. 

Det kunnande du ännu behöver lära dig, inhämtar du i de olika lärmiljöerna. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande (PUK) där dina valda examensdelar också framgår.

Du får undervisning, handledning och stöd inte bara i studierna, utan även inför yrkesproven.

Du kommer under studierna att behöva bekväma skor och stövlar, bekväma och oömma arbetskläder, regnkläder, kniv + sekatör. Viss litteratur kommer att behöva inhandlas.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Specialkompetenser

Arbetssäkerhet, Växtskyddsexamen, Första hjälpen 1 

I kompetensområdet för Grönsektorn även Vägskydd 1 och Heta arbeten 

I kompetensområdet för Trädgårdsproduktion även traktorkörkort

Kostnader

40 euro/termin. Eventuella myndighetsavgifter + litteratur tillkommer.

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Kompetensområden

Kompetensområdet för blomster- och trädgårdshandel

KOMPETENSOMRÅDE
I kompetensområdet för blomster- och trädgårdshandel står blommorna i centrum. Det är bara YA som kan ge dig den här inriktningen på svenska i Finland. Blomsterbinderi och kundbetjäning samt försäljning av trädgårdsprodukter hör till denna trädgårdsmästares vardag.
 
ARBETE OCH KARRIÄR
Trädgårdsmästaren kan arbeta i ett trädgårdsföretag inom växthus- eller frilandsodling. Du kan också arbeta i en blomsterhandel, på ett gardencenter eller i en parkanläggning.

Kompetensområdet för grönsektorn
KOMPETENSOMRÅDE
I kompetensområdet för grönsektorn handlar det om att skapa, bygga och sköta parker och andra grönområden. Trädgårdsmästaren designar park- och trädgårdsmiljöer, tolkar ritningar och behärskar olika anläggningstekniker.
 
ARBETE OCH KARRIÄR
Trädgårdsmästaren kan arbeta i ett trädgårdsföretag inom växthus- eller frilandsodling. Du kan också arbeta i en blomsterhandel, på ett gardencenter eller i en parkanläggning.
Kompetensområdet för trädgårdsproduktion

KOMPETENSOMRÅDE
I kompetensområdet för trädgårdsproduktion står produktionen av trädgårdsväxter i centrum. Produktion av olika grödor och prydnadsväxter både i växthus och på friland hör till denna trädgårdsmästares vardag.
 
ARBETE OCH KARRIÄR
Trädgårdsmästaren kan arbeta i ett trädgårdsföretag inom växthus- eller frilandsodling. Hen kan också arbeta i en blomsterhandel, på ett gardencenter eller i en parkanläggning.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS