• Servitör

    Servitör

    Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (GE)
    180 Kompetenspoäng

Kontaktperson

Kontinuerlig ansökan:
Gun-Britt Strandholm-Genberg, utbildare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jaana Blomqvist, IRV koordinator
tfn 050-373 77 11 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: A2.2

Alla sökande kallas till en inträdes- och lämplighetsprov. Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov

Språkprov vid enheten i Vasa 11.04.2018
Inträdes- och lämplighetsprov vid enheten i Vasa - tidpunkt meddelas senare

Utbildningen startar följande gång:

Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan

Alla sökande kallas till en inträdesintervju. Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du också till ett språktest.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Då du avlagt grundexamen kan du arbeta i olika typer av kosthåll, till exempel inom offentliga sektorn i skolor, daghem eller vårdinrättningar, inom privata sektorn i personalrestauranger, a la carte- eller lunchrestauranger. Till arbetsuppgifterna hör att planera, tillverka och sälja produkter och tjänster. Du har också kännedom om egenkontroll och bestämmelser vid alkoholutskänkning. Det är till fördel om du är flexibel, samarbetsvillig och stresstålig

Har du valt kundservice arbetar du som servitör med kundservice. Du ställer i ordning kundutrymmen, lägger fram och säljer produkter till kunderna. Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.
En del av utbildningen kan förverkligas vid Restaurang Kungsgården inom Yrkesakademin

Examen består av examensdelar där kraven på yrkesskicklighet finns.

I grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (gäller fram till 31.7.2018) väljs kompetensområdet

  • Kompetensområde för kundservice, Servitör

Grundexamen inom restaurang och cateringbranschen - Servitör (gäller från och med 1.8.2018)
Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp) 
Inom yrkesinriktade examensdelar väljs kompetensområdet

  • Kompetensområde för kundservice, Servitör

Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser inom
Hygien och Servering

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Kostnader

35 € / termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • 06-324 2000
  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)