• Bilden illustrerar studeranden som övar upplivning. Ambulans i bakgrunden.

  Akutvårdare på grundnivå

  GE inom social- och hälsovård (GE)
  180 Kompetenspoäng

Utbildningsorter
 • Vasa

I gemensam ansökan våren 2018 söker du till akutvårdare på grundnivå gemensamt med ansökan till grundexamen för närvårdare.

Kontaktperson

Maria Männikkö, lektor, tfn  044-750 31 44 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Benita Wolin, studiehandledare tfn 050-518 51 14 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: A2.2

Sökande till kompetensområdet för akutvård på grundnivå kallas till inträdes- eller lämplighetsprov. Provet består av en intervju och ett fysiskt test. Totalt kan den sökande få max 10 poäng för provet (5 poäng för intervjun och 5 poäng för det fysiska testet). Inträdes- och lämplighetsprov ordnas vid enheten i Vasa 14-15.5.2019.

Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov. Språkprov ordnas 15-17.4.2019 för dig som söker via GEA.

Språkprov samt inträdes- och lämplighetsprov ordnas kontinuerligt för studerande som söker via kontinuerlig ansökan.

Utbildningen startar följande gång:
Augusti 2019.
Du kan också inleda studierna
enligt din personliga studieplan.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Som akutvårdare på grundnivå är det din uppgift att möta klienter och patienter, att främja deras hälsa, funktionsförmåga, säkerhet och välfärd samt att verka inom inom akutvården. Du arbetar i mångprofessionella team- och nätverk och kan använda dina språkkunskaper och din kulturkännedom i arbetet.

Möjliga framtida arbetsplatser är hälsovårdscentralens och sjukhusets dejourmottagningar, räddningsverkens förstavårdsenheter och olika akutvårdsavdelningar. Efterfrågan på vårdpersonal är stor och därför är kompetensen som akutvårdare på grundnivå ett trumfkort på dagens arbetsmarknad.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Yrkesutövare och studerande inom social- och hälsovården bör ha ett ikraftvarande vaccinationsskydd enligt Lag om smittsamma sjukdomar (1227/2016). Studeranden erhåller vaccinationsintyg från den egna hemkommunen eller av hälsovårdaren inom YA. Icke giltigt vaccinationsintyg kan utgöra ett hinder för genomförande av utbildningsavtalsperioder inom social- och hälsovårdens olika enheter.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet. Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.
Examen består av examensdelar och inom ramen för dessa framgår kraven på yrkesskicklighet.

Grundexamen inom social- och hälsovård - Akutvårdare på grundnivå (gäller från och med 1.8.2018)

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (130 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp) samt valbara examensdelar (15 kp)

Obligatoriska examensdelar:

 • Att främja hälsa, trygghet och välbefinnande,25 kp
 • Att upprätthålla och främja funktionsförmågan,30 kp
 • Att arbeta inom akutvård på grundnivå,40 kp
 • Att arbeta inom akutvård,35 kp

Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

 

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Första hjälp, Hygien samt Arbetssäkerhet inom social- och hälsovården

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Kostnader

40€/termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS