• Grundexamen i natur och miljö

  Grundexamen i natur och miljö

  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson

För dig som söker genom gemensam ansökan:
Benita Wolin, studiehandledare tfn 050-518 5114, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Pernilla Lindholm, tfn 0500-86 36 71, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

För dig som söker genom kontinuerlig ansökan: Pernilla Lindholm, tfn 0500-86 36 71, e-post  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Arbetsfältet inom natur- och miljöbranschen är brett och det finns en betydande tillväxtpotential för företagsamhet. 

Du identifierar mångsidigt olika arter och deras livsmiljöer och förstår deras betydelse för naturens mångfald. Du rör dig ansvarsfullt i terrängen, arbetar på ett hållbart och säkert sätt samt förstår vilken betydelse hållbar utveckling och klimatförändringen har för verksamheten inom den egna branschen.

Du kan arbeta som anställd eller som företagare inom natur- och miljöbranschen i arbetsuppgifter med instruktion och rådgivning, framställning av naturprodukter, miljövård eller miljöskötsel.

Som Naturinstruktör arbetar du med praktisk handledning som gäller naturen och har goda kunskaper om naturen och naturföreteelser. Du kan för grupper berätta om naturen och sköta den utrustning som behövs i instruktionsverksamheten. Du ser till gruppens säkerhet och arbetar kundinriktat och i enlighet med hållbar utveckling.

Som Framställare av naturprodukter kan du dra nytta av den lokala naturen inom naturproduktsbranschen. Du kan ha hand om insamling och vidareförädling av bär, svampar och örter och du har en ingående kännedom om aktörer och naturprodukter inom naturproduktsbranschen.

Som Miljövårdare kan du utföra arbetsuppgifter med att återställa, sköta och övervaka miljön. Du kan välja lämpliga arbetsmetoder och en lämplig arbetsordning samt använda utrustning och redskap vid utredning av miljöns tillstånd.

Som Miljöskötare kan du utföra olika arbetsuppgifter med återvinning av material och med avfallshantering. Du behärskar grunderna i att ta tillvara och använda material och följer i arbetet lagstiftningen för avfallshantering och säkerhetsbestämmelser.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen förverkligas i olika lärmiljöer och i samarbete med arbetslivet.

Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp).

Inom yrkesinriktade examensdelar väljs ett kompetensområde:

Kompetensområdet för natur

 • Naturinstruktör 
 • Framställare av naturprodukter

Kompetensområdet för miljö

 • Miljöskötare 
 • Miljövårdare

Kraven på yrkesskicklighet och examensuppbyggnad beskrivs i examensgrunderna.

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Studierna genomförs i flerform delvis genom samarbete med andra utbildningar inom YA, och delvis även genom utbildnings- och eller lärovatal.
 

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande
Första hjälp.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Kostnader

40 euro/termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS