• Utövare av medietjänster

  Utövare av medietjänster

  Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning (GE)
  180 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan till (tryck på orten):


Kontaktperson

Kaj Ekroos, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 044-5206615

Jessika Uljens, studiehandledare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 050-441 0283

Utbildningen startar följande gång:
Du som söker via gemensam ansökan
inleder dina studier i augusti.
Du som söker via kontinuerlig ansökan
inleder dina studier enligt din
personliga utvecklingsplan.
 
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Framtidens spelutvecklare

Vill du veta hur spelfigurerna kan falla så naturligt? Vill du veta hemligheten bakom framgångsrika spelproduktioner? Inom Utövare av medietjänster kan du studera digital media med inriktning på design och produktutveckling men med djupdykningar i ditt stora intresse – spelprogrammering.

Under utbildningen fokuserar du både på den tekniska och den grafiska delen i utvecklingsprocessen. Du arbetar främst med programmering i både två- och tredimensionella miljöer. Men du har också möjlighet att fördjupa dig inom exempelvis 3D-grafik och/eller design.

Du får också möjlighet att utveckla spel i aktuella utvecklingsmiljöer, mycket görs för PC och mobila enheter men vi jobbar även med spel i Virtual reality. Du lär dig programmering i Unity och C# samt design med bl.a. Adobes programvaror och Blender. Under utbildningen får du arbeta med större spelprojekt från idé till färdig produkt. Då får du koppla samman det du lärt dig och har även möjlighet att fördjupa dig inom något område. Du kommer att kunna utmana dig själv.

Utövare av medietjänster passar dig som vill arbeta med programmering och digitala medier. En utövare av medietjänster är kreativ, initiativrik och har ett starkt intresse av att skapa digitala lösningar. Som utövare av medietjänster jobbar du mycket med publikationsproduktion, spelprogrammering och 3D-animering. Du kan använda material, arbetsredskap och arbetsmetoder inom branschen. Du kan arbeta självständigt eller som medlem i ett produktionsteam.

Arbetsfältet är brett och valmöjligheterna är många. Vi fokuserar på entreprenöriellt lärande och de studerande får i led med detta starta egna UF-företag under studierna. Läs mera via denna länk om ung företagsamhetet

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av 3 obligatoriska examensdelar som bör avläggas med godkänt vitsord.

 • Verksamhet inom mediebranschen
 • Utarbetande av mediematerial
 • Arbete inom publikationsproduktion

Förutom de obligatoriska examensdelarna kan du välja bland de valbara examensdelarna till exempel:

 • Produktion av publikationsgrafik
 • Arbete inom publikationsproduktion
 • 3D-modellering inom mediebranschen
 • 3D-utskrift inom mediebranschen
 • Produktion av mediematerial för marknadsföring
 • Arbete inom spelproduktion
 • Framställning av spelprodukter
 • Produktion av nätpublikationer
 • Skapande av webbplatser
 • Arbeta i ett företag
 • Planering av företagsverksamhet

Vägen till examen/examensdel

Utbildningen är den första i Österbotten som uttryckligen ger den studerande breda kunskaper inom spelprogrammering och 3D-animering samt rörelsegrafik. Innehållet i utbildningen byggs upp tillsammans med flera företag inom branschen. Den studerande får ta del av de nyaste trenderna samt lära sig hur man använder dessa.

Utbildningens placeringsort blir vid enheten i Närpes. Vi kommer även att utarbeta ett nära samarbete med enheten i Jakobstad där Yrkesakademin har utbildning inom visuell framställning och ljudproduktion. På detta sätt har våra studerande möjlighet att få en mycket bred utbildning inom media. För att utbildningen skall få ett ändamålsenligt innehåll har vi ett nära samarbete med näringslivet i hela Österbotten. Detta samarbete kan ske på många olika sätt t.ex. genom UA (praktikperioder), utbildare, föreläsningar, workshops osv.

Vi har valt att lägga fokus på följande delar:

 • Publikationsproduktion
 • 3D-modellering, animation och rörelsegrafik
 • Nät- och webbproduktion
 • Programmering (spel och app)

Under studierna gör du inlärning i arbetet på platser du väljer, är du till exempel intresserad av webbprogrammering så kan du söka dig till en webbyrå. Är du mera intresserad av fotografi eller grafisk formgivning kan du stifta bekantskap med fotostudio, tidning eller reklambyrå. Vi gör även beställningsarbeten som praktikprojekt ex spel och appar, digitala publikationer och kataloger, 3D-animationer osv.

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Kostnader

27,50 € / termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Delexamen

Digitala färdigheter för arbetslivet, 10 kp
SÖK TILL DELEXAMEN
Skapande av webbplatser 15 kp.
Sök till delexamen
Verksamhet inom mediebranschen 15 kp
Sök till delexamen
3D-modellering och utskrift 15 kp
SÖK till delexamne
Spelprogrammering 45 kp
SÖK till delexamen

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS