• Dansare

  Dansare

  Grundexamen i dans (GE)
  180 Kompetenspoäng

UTBILDNINGEN ÄR UNDER PLANERING. MÅLSÄTTNINGEN ÄR ATT ERBJUDA DANSUTBILDNING FRÅN HÖSTEN 2022.


Utbildningsorter
 • Jakobstad
Kontaktperson

Utbildningschef Brita Brännbacka-Brunell  tfn 050-369 46 26   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Petra Söderling, studiehandledare, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 044-750 32 88


Utbildningen startar följande gång:
Målsättningen är att erbjuda utbildningen från hösten 2022, förutsatt att YA beviljas examensrättigheter.

I nuläget är det oklart om ansökan kan ske enbart genom kontinuerlig ansökan eller också i gemensam ansökan. Ansökan kompletteras med ansökningsdiskussion och språkprov om du har annat modersmål än svenska. 

 

Arbete och karriär

UTBILDNINGEN ÄR UNDER PLANERING

Efter avklarade studier erhåller studerande Grundexamen i dans (180 kp) och examenstiteln Dansare.

Vid dansbildningen förbereds du för ett liv som dansare i kulturbranschen som är en del av den internationella världen. Utbildningen verkar i Campus Allegro i Jakobstad, Finland vilket ger dig möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö men också att knyta nya, viktiga kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar t.ex. inom musik och konst. 

Den som avlagt grundexamen i dans kan planera och genomföra en danskoreografi, kan fördjupa sin dansteknik och sitt uttryck, känner till metoderna för fysisk och psykisk träning i danskonstnärens arbete och kan utarbeta ett övningsprogram för danskonstnärens arbete, känner till möjligheterna att tillämpa dans och kan utnyttja digitala verktyg i arbete som dansare. 

Yrkesutbildade personer inom dansbranschen har varierande arbetsuppgifter och arbetsmiljöer. Dansare som har avlagt examen kan arbeta i dansgrupper, produktionscentra, televisionen, på teatern och på film, inom nöjesindustrin, turism-, reklam och cirkusbranschen, men även inom social- och hälsovårdsbranschen samt på arbetsplatser inom olika branscher. Arbetsuppdragen är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. Med grundexamen har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell dansare men examen ger dig också möjligheter till fortsatta studier. 

Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även avlägga en kombiexamen. Dessa gymnasiestudier bedrivs virtuellt.

Examensutbildning

UTBILDNINGEN ÄR UNDER PLANERING 

En dansexamen består av fyra obligatoriska examensdelar:

 • Att arbeta i dansbranschens verksamhetsmiljö 15 kp
 • Utveckling av dansfärdigheter 40 kp
 • Konstnärligt arbete 15 kp
 • Dans i dansgrupp 15 kp 

Utöver dessa obligatoriska examensdelarna kan du välja valbara examensdelar som t.ex.  Planering och genomförande av danskoreografi, Att fördjupa dansteknik och -uttryck, Tillämpad dans, Användning av digitala redskap i arbetet som dansare, Planering av företagsverksamhet.  Dessa valmöjligheter innebär en fördjupning av din yrkeskompetens.

Vägen till examen/examensdel

UTBILDNINGEN ÄR UNDER PLANERING 

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår. 

Utbildningen är treåring men det är möjligt att erhålla examen i en snabbare takt.

Specialkompetenser

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Kostnader

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

UTBILDNINGEN ÄR UNDER PLANERING

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, samt även inom ramen för vårt internationella samarbete. YA:s dansutbildning verkar i samma utrymmen som övriga kulturutbildningar vilket möjliggör samarbeten kring gemensamma projekt och uppträdanden.  

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS