•  YE för kock i storhushåll

    YE för kock i storhushåll


Kontaktperson

Carola Sjödahl, utbildare
tfn 050-338 86 86 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jaana Blomqvist, IRV koordinator
tfn 050-373 77 11 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.1

Utbildningen startar följande gång:

Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Den som avlagt yrkesexamen för kock i storhushåll är experter på att erbjuda matservice och kockarnas uppgift är att självständigt, ekonomiskt och förstklassigt tillreda och bjuda på näringsrika och njutbara portioner och måltidshelheter. Kockar i storhushåll utför sitt arbete självständigt eller som medlemmar av en arbetsgrupp och arbetar med olika slag av matlagnings- och kundbetjäningsuppgifter i ett professionellt kök. De arbetar utgående från arbetsplatsens verksamhets- och affärsidé.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Examen består av examensdelar där kraven på yrkesskicklighet finns.

Yrkesexamen för kock i storhushåll (gäller till och med 31.12.2018) består av en obligatorisk och minst två valbara examensdelar.
Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Obligatorisk examensdel:
1.Matlagning i professionellt kök

Valbara examensdelar varav du skall välja två:
2.Matlagning i storhushåll
3.Beställnings- och festservice
4.Matlagning med olika produktionsmetoder
5.Tillredning av måltider anpassad efter specialkost
6.En examensdel ur en annan yrkes- eller specialyrkesexamen

Ny examensgrund: Yrkesexamen i matservice - gäller från 1.1.2019

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien.
Kostnader för intyg tillkommer

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/kvällstid

Kostnader

400 €  

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • 06-324 2000
  • Fax: 06-324 2210

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)