Vasa
Gun-Britt Strandholm-Genberg, lärare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.1
Restaurangkockar arbetar yrkeskunnigt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens/ företagets verksamhetsidé och affärsidé. De beaktar arbetsenhetens ekonomiska mål och kvalitetsmål i sitt arbete. De kan arbeta effektivt och kundorienterat i krävande och varierande kundservicesituationer. Restaurangkockar är expert på att laga restaurangmat och tillagar maten självständigt, på ett lönsamt och högklassigt sätt.
Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang arbetar på en matrestaurang eller som självständig företagare. Arbetsplatser är olika typer av matrestauranger, beställnings- och festserviceföretag och matrestauranger på passagerarfartyg.
Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.
Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.
Yrkesexamen i matservice - kompetensområdet för matlagning på restaurang (gäller från och med 1.1.2019) omfattar 150 kompetenspoäng (kp)
Examen består av en obligatorisk examensdel (60 kp) samt valbara examensdelar (90 kp) där kraven på yrkesskicklighet finns.
Examen är avlagd när examensdelarna har avlagts med godkänt vitsord.
Obligatorisk examensdel:
Valbara examensdelar
Som valbar examensdel kan även väljas
Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.
Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.
Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien.
Dagtid/kvällstid
Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska.
Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.
Sursikvägen 41, 68910 Bennäs
Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad
Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa
Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622
Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)