• Utbildare med skyddshälm står framför en gul skogsmaskin

    Företagare inom skogsbruk, Företagare inom skogstjänster eller Skogsarbetare

    Yrkesexamen inom skogsbranschen

    150 Kompetenspoäng

Kontinuerlig ansökan & läroavtal till
(tryck på orten):


Kontaktperson
Tomas Lundström, tfn 050- 557 5293 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Utbildningen startar följande gång:
Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Delexamen

Läs mera och anmäl dig till våra delexamen via länkarna nedan.

Arbete och karriär

Skogsbranschens arbetsfält är brett och valmöjligheterna är många. Med en examen inom skogsbruk kan du sköta ekonomiskog mångsidigt. Du behärskar principerna i skogslagen, skogsvårdsrekommendationerna och skogscertifieringen och kan tillämpa ditt kunnande i skogsskötseln.

Du kan arbeta som företagare inom skogsbruk, som företagare inom skogstjänster eller som skogsarbetare.

Som företagare inom skogsbruk kan du sköta skogen och sälja virke. Du behärskar skogsvärdering och försäljning samt köp av skog. Du är bekant med planering och genomförande av de olika skedena av skogsbehandling.

Som företagare inom skogstjänster kan du planera, utveckla och producera skogstjänster kostnadsmedvetet och kundorienterat. Du kan tillhandahålla tjänster inom skogsbehandling och skogsvård.

Som skogsarbetare kan du utföra skogsvårds- och skogsförnyelsearbeten och framställa virke manuellt på ett entreprenöriellt sätt. Du kan arbeta med drivning och skogsvård.Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och examen ordnas i samarbete med arbetslivet.

Yrkesexamen inom skogsbranschen, kompetensområdet för skogsbruk (gäller från och med 1.1.2019) omfattar 150 kompetenspoäng (kp) och byggs upp av obligatoriska examensdelar (60 kp) och valbara examensdelar (90 kp) där kraven på yrkesskicklighet finns.

Beroende på valet av examensdelar kan man få examensbenämningen Företagare inom skogsbruk, Företagare inom skogstjänster eller Skogsarbetare.Examen är avlagd när examensdelarna har avlagts med godkänt vitsord.

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer.

Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för dig där dina valda examensdelar också framgår. Vi erbjuder individuell handledning i din egen skog och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du Naturvårdskortet, Första Hjälp 1, arbetssäkerhet

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/Kvällstid

Kostnader

600€

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS