• SYE för dietkock

    SYE för dietkock


Kontaktperson

Carola Sjödahl, utbildare
tfn 050-338 86 86 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gun-Britt Strandholm-Genberg, utbildare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.2

Utbildningen startar följande gång:

Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Då du avlagt specialyrkesexamen för dietkock kan du arbeta i olika slag av tillredningskök som producerar kost- och måltidsservice. Du kan arbeta som ledande dietkock i olika typer av kosthåll och du kan fungera som rådgivare både för kunder och arbetskamrater. Dietkocken behärskar de olika formerna av specialkost i sin verksamhetsmiljö, kan skaffa sig behövlig information om nya dieter och arbetar effektivt och tryggt också i brådskande situationer och under stress.

Dietkocken arbetar yrkeskunnigt, självständigt och ansvarsfullt. De tar i sitt arbete hänsyn till kundgruppen och dess näringsterapeutiska specialbehov samt arbetsplatsens ekonomiska mål och kvalitetsmål. De tillreder maträtter och måltider som baserar sig på kunders specialdieter och etisk övertygelse

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Examen består av examensdelar där kraven på yrkesskicklighet finns.

Specialyrkesexamen för dietkock består av en obligatorisk examensdel och två valbara examensdelar.
En av de valbara examensdelarna ska vara någon av delarna 2-4. Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Obligatorisk examensdel
1.Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök

Valbara examensdelar varav du väljer två
2.Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
3.Genomförande av specialdieter för äldre
4.Genomförande av näringsterapi
5.Utveckling av specialdietprodukter och – tjänster

Benämningen för examen ändras 1.1.2019 till Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien.
Kostnader för intyg tillkommer

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/kvällstid

Kostnader

530 €

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • 06-324 2000
  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)