Årets vuxenstuderande vill se till individens behov

Årets vuxenstuderande vill se till individens behov
Årets vuxenstuderande Ulrika Krooks till vänster tillsammans med utbildare Carola Sjödahl.. Text & foto: Sara Mannsén

I september valdes Ulrika Krooks och Kari Rintalankila till årets vuxenstuderande vid Yrkesakademin i Österbotten. Ulrika har avlagt specialyrkesexamen för dietkock och Kari avlade grundexamen för elmontör och gemensamt för båda var att de avlade fristående examen och tog sig an studierna med stor kunskapshunger och inspiration.

Ulrika är bosatt i Vörå och jobbar som kock vid Tallmo vårdcenter sedan 2012. Hon hoppade på utbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten för att fördjupa sina kunskaper inom kockbranschen. – Man är aldrig fullärd och jag ville förkovra mig inom kockbranschen. Dieter har alltid intresserat mig så därför började jag vid YA, säger Ulrika. Speciellt examensdelen gällande mat för åldringar intresserade Ulrika, som sedan mars 2012 jobbat på Tallmo vårdcenter.

– Jag såg genast att jag kommer att ha nytta av den delen om jag kan förverkliga det som lärs ut där. Det finns så mycket man kan göra bättre vad gäller maten vid åldringshem och skolor och liknande, säger Ulrika. Som en följd av utbildningen till dietkock har Ulrika varit med och förverkligat en hel del förändringar i maten vid Tallmo vårdcenter.

– Det är så viktigt att maten har rätt näringsinnehåll och att den smakar bra. Speciellt mosmaten har jag försökt påverka till det bättre, både vad gäller smak och konsistens. Både kökspersonalen och vårdpersonalen har varit väldigt samarbetsvilliga och positivt inställda till allt som jag föreslagit, säger Ulrika.
Samarbetet med vårdpersonalen är speciellt viktigt då det kommer till att följa upp hur de som bor på Tallmo mår och hur maten behöver anpassas efter deras behov.

– Det här är åldringarnas hem och jag tycker det är otroligt viktigt att vi uppmärksammar deras önskemål vad gäller maten. Dessutom ska den maten de äter ge dem all näring de behöver, så maten är otroligt viktig och en central del av vardagen, säger Ulrika. Trots att hon redan till viss del omarbetat maten på Tallmo har hon också planer för framtiden.

– Målet är nog att alla som bor här ska ha en individuell kostplan för att möta just deras behov, säger Ulrika. Ulrika Krooks Ulrika är bosatt i Vörå och jobbar som kock vid Tallmo vårdcenter. Hon ville utveckla sitt arbete och tog sig an studierna med stor kunskapshunger.

Ulrika är förändringsbenägen, kreativ och positiv. Omtanken om de boende vid Tallmo ledde till att Ulrika ville förbättra maten för de personer som behöver specialkost, samt förbättra deras matsituation. Detta har utmynnat i ett utvecklingsarbete med gott resultat. Ulrika har utvecklat de äldres kost under sin studietid, hon har infört ett nytänkande i eden annars så tråkiga mosmaten och har aktivt och energiskt tagit sig an förbättring av olika typer av dieter vid sin arbetsplats. Hon är duktig på att samarbeta och har aktivt engagerat både köks- och vårdpersonal i sitt utvecklingsarbete. Kari Rantalankila Kari valde att komma från Uleåborg och studera vid YA-enheten i Korsnäs för att samtidigt lära sig bättre svenska. Han läste nästan bara svenskspråkigt studiematerial, fast han erbjöds finskspråkigt material. Kari studerade aktivt och blev klar med studierna på rekordtid (90 sv. på 6 månader). Fristående examen med non-stop system när det fungerar som bäst. Att just hon blev vald till årets vuxenstuderande kom som en överraskning.

– Det kom verkligen som en överraskning, men en jätterolig sådan. Jag har haft en väldigt bra handledare under studiernas gång och visst var det mycket jobb med studierna, men jag fick otroligt bra stöd både av min handledare och av mina kollegor här på Tallmo, så det underlättade mycket.

– Och finns viljan går allt. Det krävdes nog litet planering för att hinna med både studier, jobb och hem, men du hinner med allt du vill. För alla som funderar på att vidareutbilda sig säger jag: gör det. Gör det nu istället för att behöva ångra dig senare, säger Ulrika.
Ulrika Krooks
Ulrika är bosatt i Vörå och jobbar som kock vid Tallmo vårdcenter. Hon ville utveckla sitt arbete och tog sig an studierna med stor kunskapshunger. Ulrika är förändringsbenägen, kreativ och positiv. Omtanken om de boende vid Tallmo ledde till att Ulrika ville förbättra maten för de personer som behöver specialkost, samt förbättra deras matsituation. Detta har utmynnat i ett utvecklingsarbete med gott resultat. Ulrika har utvecklat de äldres kost under sin studietid, hon har infört ett nytänkande i eden annars så tråkiga mosmaten och har aktivt och energiskt tagit sig an förbättring av olika typer av dieter vid sin arbetsplats. Hon är duktig på att samarbeta och har aktivt engagerat både köks- och vårdpersonal i sitt utvecklingsarbete.

Kari Rantalankila
Kari valde att komma från Uleåborg och studera vid YA-enheten i Korsnäs för att samtidigt lära sig bättre svenska. Han läste nästan bara svenskspråkigt studiematerial, fast han erbjöds finskspråkigt material. Kari studerade aktivt och blev klar med studierna på rekordtid (90 sv. på 6 månader). Fristående examen med non-stop system när det fungerar som bäst.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS