En studerande som provat på mycket

En studerande som provat på mycket
Text: Sara Mannsén Foto: Cecilia Rönnkvist 

Han studerar till en grundexamen inom lantbruksbranschen (landsbygdsföretagare), samtidigt som han också avlägger en examensdel från en fristående examen för pälsdjursuppfödare vid Yrkesakademin i Österbotten.

Utöver det har Patric Hermans från Kimo också varit på inlärning i arbete vid en av Sveriges största mjölkgårdar, Wapnö gård i Halmstad.

– Bara man är intresserad och vill lära sig så går allt. Att vara på inlärning i arbete vid Wapnö var häftigt, den gården var ungefär två gånger större än den största gården vi har i Finland, säger Patric. Patric inledde sina studier till landsbygdsföretagare vid YA för tre år sedan. Som bäst jobbar han med sitt slutarbete och gör om bottnen på en av hans pappas släpkärror.

– Jag sökte hit för att jag var intresserad av lantbruk och för att vi hemma har pälsdjur. Orsaken till att jag förutom att studera till landsbygdsföretagare också avlägger en examensdel i rävseminering är för att jag ska kunna hjälpa till mera på farmen hemma, säger PatricAtt utöver en grundexamen också avlägga en examensdel från en fristående examen för vuxna har gått bra.

– Jag ville lära mig mer om pälsdjur och när jag fick möjligheten att inom ramen för mina egna studier också avlägga den här examensdelen så tog jag den, säger Patric. Flexibla studier och möjlighet att så långt som möjligt kombinera grundexamina med examensdelar från fristående utbildningar (vuxenutbildningar) är något man strävar till vid naturbruksutbildningarna vid YA.

– Vi försöker inom ramen för de fritt valbara studierna till exempel erbjuda våra ungdomsstuderande delar av examina för vuxna, oftast 10 studieveckor från något annat område inom naturbruket. Nu har vi till exempel fyra stycken på tvåan som ska gå en kurs i ekoproduktion, säger Lars Hermans, lektor i yrkesämnen vid YA.

– Möjligheten att utöver sina egna grundstudier läsa valda delar från andra områden inom naturbruket har varit väldigt uppskattad bland våra studerande, fortsätter Hermans. Till den som är intresserad av lantbruk och att studera inom branschen har Patric Hermans en uppmaning:

– Sök hit till YA. Jag har varit väldigt nöjd med mina studier här. Vi får testa på det mesta redan på årskurs ett och här finns många olika valmöjligheter att fördjupa sig i de ämnen man är intresserad av.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS