Från skogen till färdig produkt

Från skogen till färdig produkt
Kaj-Magnus Lithén, Rikard Ahlskog (längst till vänster), Christoffer Storbacka (till höger) och studerande på åk 1 och 2 firade taklagsfest då stocklaven stod klar. Text & foto: Sara Mannsén

En lave, en vedbod och en grillkåta gjorda av aspstockar ståtar vid naturbruksutbildningarnas innergård vid Campus Kungsgården. Studerande har tillsammans med sina lärare jobbat hårt med byggen under fem veckors tid och i början av april firades taklagsfest.

- Bland lärarna är det egentligen bara Christoffer Storbacka som gjort något liknande tidigare, så vi är verkligen stolta över att ha åstadkommit något såhär bra, säger Jonny Bertell, lektor i yrkesämnen vid YA. De tre olika byggen är alltså gjorda främst med studerandekrafter och inte bara studerande från skogsmaskinsförarutbildningen, utan också från fordonsmekaniker- och VVSlinjen vid YA.

- Det är dels studerande på skogsmaskinsförarlinjen på åk 1 och dels studerande på åk 2 som under den gångna perioden gått studiestigen inom naturbruk som byggt allt. En del av dem hade aldrig hållit i en motorsåg då de började och de lyckades i alla fall få till stånd produkter som ser ut som om de gjorts av proffs, vilket är verkligen imponerande, säger Bertell.

- Studerande har själva gjort allt från att hugga materialet till att barka stockarna och sätta ihop dem till dessa produkter, fortsätter han. De olika studiestigarna vid YA möjliggör för studerande att under ett par perioder studera andra ämnen än sina egna yrkesämnen.

- Då vi började med studiestigarna vid YA sade vi att vi vill göra något bra av det. Vi ville inte bygga de här projekten bara för att bygga något, utan vi ville ha en klar målsättning och göra något som studerande har nytta av att lära sig och som vi kan ha i användning också sedan. Det har vi nu, vi kan t.ex. grilla med besökare, vi har någonstans att förvara ved och så vidare, säger Bertell.

- De studerande som varit med och byggt laven har också ristat in sina namn i en av stockarna, vilket säkert känns som en extra fjäder i hatten, fyller Christoffer Storbacka i. Studerande Fredrik Norrgård, som egentligen studerar till fordonsmekaniker, är nöjd med valet av studiestig.

- Det är kul att se en färdig produkt, även om det kanske inte alltid var kul att såga till stockarna. Vi hade ganska många stockar då vi började och ibland kändes det som om de aldrig tog slut. Jag valde naturbruksstigen då vi har skog hemma och för att jag var intresserad av den och jag är nöjd med mitt val.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS