Harrods – Hur i hela världen tog jag mig till Harrods?”

Harrods – Hur i hela världen tog jag mig till Harrods?”
Olaides resa har varit lång och ibland tung, men hon beskriver sin studietid vid YA som det bästa hon någonsin gjort. Text & foto: Sara Mannsén

För nio år sedan kom Olaide Sanusi från Nigeria till Finland med en dröm om att en dag få jobba som kock i en egen restaurang. Intresset för yrket och branschen hade hon med sig hemifrån.

Min mamma lagade ofta mat hemma och jag älskade att vara med henne i köket. Då jag blev äldre ville jag börja jobba som kock och kanske starta eget någon gång, men för det behövde jag en bra utbildning. Vår familjebekanta i Nigeria kände någon som bodde i Vasa och som berättade om hotell- och restaurangutbildningen i Finland. Han tipsade mig om att jag kunde komma hit och studera, säger Olaide.

Finland hade hon aldrig hört talas om tidigare. – Jag fick höra att här är kallt och mörkt, men att utbildningen är gratis och jobbmöjligheterna goda. Så jag sökte in till Vasa yrkeshögskolas restonomutbildning, jag hade inget att förlora.

Att flytta från Nigeria till Finland var ändå inte lätt, speciellt inte i början. – Jag kommer från en stor stad med många invånare. Den första tiden här i Vasa var väldigt ensam, staden kändes tom och tyst. För nio år sedan var det också rätt få som spontant pratade engelska här, så i början kändes det svårt att få kontakt med lokalbefolkningen.

Med tiden vande sig ändå Olaide vid sin nya hemstad. Hon studerade till restonom vid Vasa yrkeshögskola och trots att studierna inte var riktigt vad hon väntade sig trivdes hon ändå i skolan.

– Då jag flyttade hit och började skolan här i Vasa hade jag med mig en massa pennor från Nigeria. Där måste vi köpa allt skolmaterial själva så det kom som en fullständig överraskning för mig att vi fick skolmaterial. Studierna handlade ändå mycket mer om administration än jag hade tänkt mig och jag saknade att stå i köket och göra något praktiskt.

Under hela studietiden jobbade Olaide som städerska vid sidan om skolan. Då hon blev klar med sin kandidatexamen sökte hon till en magisterutbildning i Sverige.

– Tyvärr kom jag inte in på den utbildningen, så jag beslöt mig för att flytta till Helsingfors och läsa kurser vid Hankens öppna universitet för att bygga på min examen och få en grund för att i framtiden starta eget. Jag kände ingen i Helsingfors och den tiden var väldigt jobbig för mig. Helsingfors är också en dyr stad och jag hittade inget jobb där och efter en tid beslöt jag mig för att komma tillbaka till Vasa.
Då hon kom tillbaka till Vasa sökte Olaide och fick finskt medborgarskap. Hon började också studera svenska, samtidigt som hon sökte in till en kockutbildning för ungdomar.

– Då jag kom tillbaka till Vasa brann drömmen om att få stå i köket fortfarande inom mig. Jag hade en administrativ utbildning i fickan och nu ville jag komplettera med en kockutbildning för att få mer av det praktiska kunnandet. Jag fick ändå nobben från den yrkesskola jag sökte till med motiveringen att jag var för gammal för den utbildningen. Trots en del motgångar på vägen gav Olaide inte upp och sökte vidare efter en kockutbildning.

– Då hittade jag YA och vuxenutbildningen här. Jag kommer ännu ihåg då jag för två år sedan kom till utbildaren Gun-Britts Strandholm-Genbergs kontor för intervju och det enda jag tänkte var att ”det här är min sista chans”. Gun-Britt undrade litet varför jag ville gå en kockutbildning då jag redan hade en högre examen, men hon tog emot mig väldigt bra, lyssnade och hjälpte mig, säger en märkbart rörd Olaide.

– Allt ändrades då jag träffade Gun-Britt. Efter den inledande intervjun fick jag meddelande om att jag var på någon slags väntelista, men efter ett tag fick jag kallelse till Gun-Britts kontor igen. Vi började fylla i en del papper och då jag frågade vad det var svarade hon att ”skolan börjar”! Jag frågade ”när” och hon svarade ”idag”! Det var en otrolig känsla att efter så lång tid äntligen få göra det jag verkligen ville.

Då den individuella studieplanen gjorts upp och hon inlett sina studier konstaterade Olaide att de bestod av både teori och praktik.

– Det var en stor skillnad från tidigare då mina studier främst var teoretiska. Jag var överlycklig över att äntligen få göra något praktiskt. På min tidigare skola måste vi också söka praktikplats själva, vilket var väldigt svårt speciellt för en utlänning, men här på YA fick vi hjälp med allt det från skolan.

Olaides ögon glittrar av lycka då hon berättar om studietiden vid YA. Möjligheten att kunna kombinera sina egna studier inom kockutbildningen med andra kurser inom YA och möjligheten att omsätta den teoretiska kunskapen i praktiken är bland det största och bästa hon fått ut av sina tid vid YA.

– Att få göra inlärning i arbetet var bland det roligaste jag varit med om. Jag har också haft lyckan att ha flexibla arbetsgivare som gjort det möjligt för mig att både arbeta och studera på heltid och trots att det varit jobbigt ibland har det verkligen varit värt det.

Under studietiden vid YA erbjöds Olaide möjlighet att åka på praktik till det världsberömda varuhuset Harrods i London.

– Då jag stod där tänkte jag bara ”Harrods – how in the world did I get to Harrods”? (Fritt översatt ”Harrods - Hur i hela världen tog jag mig till Harrods?”). Efter allt slit och allt hårt jobb har jag tagit mig hit – det kändes surrealistiskt. Det skulle aldrig ha varit möjligt utan allt stöd och all hjälp jag fått från YA och min utbildare. Den här skolan ger dig allt, verkligen.

– På Harrods fick jag omsätta allt jag lärt mig i Finland i praktiken, allt från själva kockyrket till att jobba med olika människor från olika kulturer och så vidare. Mitt självförtroende ökade massor då jag var där. I juni 2015 avlade Olaide sitt sista examenstillfälle på restaurang Seglis i Vasa. I augusti går flyttlasset tillbaka till London.

– Tänk, jag fick ett jobberbjudande från Harrods tack vare allt vad jag fått lära mig här på YA! Det är mitt bästa beslut någonsin att studera vid YA. Jag fick studera det jag ville, jag har fått lära mig massor och jag har fått nya möjligheter med min framtid.

Till de som funderar på att inleda studier som vuxen har Olaide ett budskap:

– Tänk inte, börja bara. Ta alla chanser du får och var inte rädd att testa på nya saker. Min resa har varit väldigt tung, men samtidigt det bästa jag någonsin gjort i hela mitt liv. Trots att London kommer att vara Olaides adress för en obestämd tid framöver är hon ändå säker på att hon återvänder till Vasa någon dag.

– Vasa är hemma. Här har jag lärt känna människor som idag är som en familj för mig och här finns mina vänner, så ja, jag kommer att komma tillbaka då livets vindar för mig hit.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS