Ledarskap är personligt

Ledarskap är personligt
Peter Källberg rekommenderar fortbildning för alla som är i arbetslivet.  Text & foto: Sara Mannsén

Då Peter Källberg läste om möjligheten att gå en kombinerad motions- och ledarskapsutbildning vid YA väcktes nyfikenheten och han bestämde sig för att testa och se vad utbildningen kunde ge honom.

Jag mailade min kollega Niclas Pada, som också är idrottsintresserad, och frågade om han hänger på. Det ville han och på den vägen är det.

Båda jobbar på NTM – Närpes Trä och Metall. Peter jobbar som exportchef och Niclas som direktör för sopbilsdivisionen, och båda fungerar som förmän och ledare vid sina enheter. – NTM är ett stort företag med snart 500 anställda, varav ca 140 är stationerade utomlands och över 300 här i Gottböle i Närpes. Ledarskap är något vi sysslar med varje dag och något som du aldrig blir färdig eller fullärd i. Jag ville gå den här utbildningen dels som en rolig grej och dels för att få nya infallsvinklar och inspiration av människor som kanske har en annan syn på ledarskap än jag har, säger Peter.

Trots en litet knagglig början är Peter nöjd med utbildningen han fått.

– Vi började utbildningen hösten 2014, mitt under de värsta budgettiderna hos oss. Vi hade litet svårt att hinna till närstudietillfällena, men den första av två examensdelar har vi i alla fall gjort och nu håller vi som bäst på med den andra.

– Den allra största behållningen har jag nog fått av att möta nya människor och skapa nya kontakter. Det är alltid bra att få nya infallsvinklar och att få prata med andra om hur de löser problem som uppstår. Man får alltid en helt ny syn på saker då man studerar och det behövs ibland. Ledarskap är något personligt och genom utbildningen har jag fått mer självinsikt i hur jag själv fungerar som ledare, fortsätter Peter.
För att avlägga specialyrkesexamen i ledarskap ska studerande förutom att delta i en del närstudietillfällen avlägga två examensdelar.

– Jag ville göra mina examensdelar så att de var till nytta för företaget. Den första gjorde jag kring hur vi hade utvecklat vårt dotterbolag i Polen

– allt från hur vi hade gjort upp budgeter till verksamhetsplaner och så vidare. I den andra examensdelen blir jag sedan bedömd av en kollega och en förman här på företaget. Även om det inte är första gången under sin arbetskarriär som Peter vidareutbildar sig upplever han ändå att arbetsgivarens stöd som särskilt viktigt.

– Vi har haft ett väldigt bra stöd från arbetsgivaren, liksom vi försöker uppmuntra våra anställda att också vidareutbilda sig. Det är bra och motiverande om arbetsgivaren inspirerar och ställer sig positiv till vidareutbildning. Att det finns svenskspråkig utbildning i regionen är enligt Peter a och o för företagen i regionen.

– Vi har ett stort antal anställda som talar svenska och vi jobbar främst på svenska och engelska. Att våra anställda har möjlighet att få högklassig utbildning på sitt eget modersmål i vår region är väldigt viktigt.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS