Pop med aktivitetsdag för äldre

Pop med aktivitetsdag för äldre
Studerande Sanna Holmkvist, Hannele Lundy, Adil Ait Yadine och Emma Bonn ordnade en aktivitetsdag på Folkhälsans boende i Vasa. Bland annat var kompishundarna på besök. Foto: Sara Mannsén

Det var idel leenden bland de boende vid Folkhälsans seniorhus i Vasa då en grupp studerande vid Yrkesakademin i Österbotten ordnade aktivitetsdag.

Gruppaktivitet
Interaktion med hund
På programmet stod bland annat besök av kompishundar, sittgymnastik och handmassage.
– Vi har planerat och ordnat allt själva som en del av vårt slutarbete vid YA. Vi funderade länge på vart vi skulle åka för att hålla den här aktivitetsdagen och då Folkhälsan i Vasa adopterade vår idé kom vi hit, säger Adil Aitydaine, en av de studerande som varit med och genomfört projektet.

Aktivitetsdagen ordnas som ett kompetensbaserat projekt inom yrkesutbildningen, eller istället för ett skriftligt lärdomsprov efter avslutad utbildning.

– Jag tycker det är mycket bättre att studerandepraktiskt får visa upp vad de lärt sig istället för att skriva det till pappers och mina studerande har tyckt om det också. Alla tjänar på ett praktiskt slutarbete – de som bor här, studerande och jag som bedömare som verkligen får se vad de lärt sig, säger Johanna Nyby, utbildare vid Yrkesakademin i Österbotten.

Förutom Adil är också Hannele Lundy, Sanna Holmqvist och Emma Bonn med i gruppen som ordnade aktivitetsdagen för boende vid Folkhälsan. De har alla studerat till närvårdare vid YA:s vuxenutbildningscenter med inriktning på äldreomsorg.

– Tanken bakom projektet är förutom att vi har det som slutarbete också att lyfta fram frågor gällande de äldres fysiska, psykiska och sociala hälsa. Det har inte varit lätt att sy ihop projektet, men vi är glada över att vi lyckades och att vi är här i dag, säger Hannele.

Gruppen har planerat dagen själva och kontaktat olika föreningar och samarbetsparter för att hjälpa dem genomföra programmet.

– De som bor här har fått information om aktivitetsdagen genom veckobladet som delas ut i huset. De får själva välja vilka programpunkter de deltar i och intresset har varit stort, speciellt för kompishundarna och handmassagen, säger Adil. Från Folkhälsans sida är man glada över att studerande vill komma och ordna program för dem som bor i huset. 

– Vi hoppas verkligen det blir en fortsättning på det här projektet. De som bor här tycker om det, det är bra för studerande och vi har chansen att ytterligare fördjupa vårt samarbete med utbildningsanordnaren, fortsätter Westerlund. 

Förutom aktivitetsdagen vid Folkhälsans seniorhus i Vasa ordnade närvårdarstuderanden vid vuxenutbildningscentret också liknande aktivitetsdagar på andra ställen i regionen.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS