Studierna gav mersmak

Studierna gav mersmak
Daniel Sund (första raden till vänster) hade stort behåll av sina studier inom lantbruksbranschen. Text: Sara Mannsén, Foto: Annika Holm

Att som vuxen studera till landsbygdsföretagare vid Yrkesakademin i Österbotten har blivit allt mer populärt.

Under de senaste åren har den fristående grundexamen inom lantbruksbranschen kört igång varje höst med ett femtontal studerande i gruppen. När de blir utexaminerade har de avlagt fristående grundexamen inom lantbruksbranschen, kompetensområdet för lantbruk. Daniel Sund (första raden till vänster) hade stort behåll av sina studier inom lantbruksbranschen.

– Det är speciellt personer som förbereder sig på att överta ett lantbruk som söker till studierna. I höst startar vi en ny grupp, ansökan ska göras senast 31.5, säger Roger Frants, utbildare inom lantbruksbranschen.

Tyngdpunkten i studierna ligger på företagande och växtodling, men djurskötsel och teknologi är viktiga delar i studievardagen.

– Utbildningen är planerad så att den stärker de studerandes kunnande inför de fristående examenstillfällena, som är en förutsättning för erhållande av examen. Under utbildningens gång jobbar du med utvecklingsarbete för ditt eget lantbruksföretag och på så vis blir utbildningen samtidigt en tid av analys av ditt företag och planering för den framtida verksamheten. Examenstillfällena planeras och utförs i första hand på egna gården, säger Frants.

År 2014 var Daniel Sund en av två studerande vid YA som fick utmärkelsen ”årets vuxenstuderande”. Sund fick utmärkelsen efter att ha avlagt fristående grundexamen inom lantbruksbranschen – en utbildning som han sökte till dels på grund av att han nyss bytt arbetsplats och bransch, och dels på grund av en kommande generationsväxling.

– Jag upplever att studierna varit upplagda på ett sådant sätt så att de varit flexibla och lämpliga till sin utformning. Det har gått bra att studera parallellt med att arbeta på den egna gården. Studierna gav också mersmak och jag skulle gärna fördjupa mig ytterligare inom växtodling och skogsbruk, säger Sund. Sedan 2010 äger Sund ett eget lantbruk och kommer inom kort att överta hemgården via generationsväxling. Friheten i att forma studierna enligt de egna förutsättningarna och faktumet att hans tidigare kunnande inom branschen beaktades då studieplanen gjordes upp gjorde att Daniel kunde avlägga sin examen på två år.

– Speciellt stor nytta tycker jag att jag redan nu haft av ekonomistudierna och hur man sköter ett företag, säger Sund, som också erbjuder tjänster med sin skogsskördare vid sidan om lantbruket.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS