Uppsving för trädgårdsstudier

Uppsving för trädgårdsstudier
Ett nytt drivhus byggs vid trädgårdsutbildningens utrymmen i Gamla Vasa. Drivhuset byggs i samarbete med husbyggarlinjen vid YA. Text: Sara Mannsén, Foto: Cecilia Rönnkvist

Intresset för att studera inom trädgårdsbranschen ökar hela tiden och vid Yrkesakademin i Österbottens trädgårdsavdelning gläds man åt ett allt större och stadigt ökande studerandeantal.

Vi har egentligen aldrig haft så många studerande inom trädgårdsbranschen som vi har nu, säger Sanna Rönn, utbildare vid YA. YA erbjuder vuxenutbildning inom trädgårdsbranschen genom en grundexamen i trädgårdsskötsel (trädgårdsmästare), yrkesexamen för florist och yrkesexamen för odlingsträdgårdsmästare.

– Inom grundexamen är grundstudierna de samma för alla studerande, men efter att de är avklarade kan man välja bland olika kompetensområden som anläggning och underhåll av grönområden, trädgårdsproduktion och blomster- och trädgårdshandel. Vi försöker anpassa studierna efter studerandes önskemål och intressen för att ge dem en så bred utbildning som möjligt. YA är också den enda utbildaren som på svenska erbjuder kompetensområdet för blomsteroch trädgårdshandel, säger Rönn. Speciellt märker utbildarna vid YA av ett allt större intresse för både växthus- och frilandsodling.

– I takt med att folk blir mer och mer medvetna om ekologisk och närodlad mat ökar också intresset för att odla sina egna råvaror mycket. Vi märker av ett allt större intresse för egenproducerade råvaror, både bland våra studerande och i samhället i stort, säger Steven Lowndes, arbetsledare vid YA.

– Vi har bland annat haft ett väldigt lyckat samarbete inom REKO-projektet, där våra studerande till exempel fått vara med och odla, marknadsföra och sälja olika varor, fortsätter Rönn.

För att kunna möta den allt större efterfrågan på utbildning både i frilands- och växthusodling bygger man som bäst ett drivhus vid YA:s trädgårdsavdelning.

– De gamla växthusen som fanns på området revs och nu bygger vi istället ett drivhus för undervisningsbruk. Många av våra studerande är branschbytare som inte har någon erfarenhet av trädgårdsbranschen sedan tidigare, så vi behöver ha utrymmen och utrustning här för att kunna efterlikna verkliga arbetsplatser så långt som möjligt, säger Rönn.

– I drivhuset driver vi upp plantor för frilandsodling och vi har ett väldigt brett sortiment av grönsaker och annat som vi använder oss av i undervisningen, fortsätter Lowndes.

Drivhuset byggs i anslutning till de övriga undervisningsutrymmen som trädgårdsavdelningen använder vid Campus Kungsgården i Vasa.

– Bygget är ett samarbete med husbyggaravdelningen vid YA och byggs av studerande. Samarbetet fungerar väldigt bra och vi räknar med att ha igång produktionen i drivhuset tills nästa säsong, säger Lowndes.

Det allt större intresset för att odla råvaror hemma och småskaligt ställer också nya krav på undervisningen.

– Vi är vana att i Finland lära ut för storproduktion, men för att möta marknadens krav behöver vi anpassa undervisningen till att handla mer om ekologiskt och närodlat. Dessutom måste vi ta i beaktande att folk inte odlar bara en eller två olika saker, utan mångfalden på det som ingår i odlingarna är väldigt stor, säger Lowndes.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS