Utbildning gav säkerhet

Utbildning gav säkerhet
Olli Lukkari (till vänster) och Oskar Pettersson flyttade från Borgå till Vasa för att studera till skogsmaskinsförare och är väldigt nöjda med sitt val. Text & foto: Sara Mannsén

Då Karina Haga och Marianne Paananen fick höra om möjligheten att avlägga en yrkesexamen inom omsorgsarbetet för utvecklingsstörda vid Yrkesakademin i Österbotten såg de en chans att fördjupa sin kunskap inom vårdarbetet.

Efter att ha avslutat den 1,5 år långa utbildningen har de bara positiva saker att säga om den.

– Tack vare utbildningen ser vi allt i ett större sammanhang nu och vet mer om orsak och verkan. Det vi redan tidigare gjorde har vi fått bekräftat att vi gjort rätt och samtidigt också fått det förankrat i lagar och liknande, säger Karina. Karina och Marianne jobbar sedan länge på Sparvboet i Nykarleby. Båda har en bakgrund som barnskötare och har gradvis övergått till att jobba med omsorg för utvecklingsstörda.

– Trots att vi jobbat inom vården i tiotals år är det ändå en del saker man inte kan så bra eller som man måste uppdatera sin kunskap om. Under utbildningen vi gick fick vi till exempel lära oss mer om läkemedel och avlägga hygienpass och första hjälp korten, säger Marianne. Under utbildningens gång har Karina och Marianne kombinerat studierna Utbildning gav säkerhetmed arbetet, något som krävt flexibilitet från både arbetsgivar- och arbetstagarhåll.

– Jag är väldigt glad över att Karina och Marianne gick utbildningen, de har haft stor behållning av den. De har förkovrat sig och fördjupat sin kompetens och vi har också fått ta del av vad de lärt sig bland annat tack vare deras examensarbete och eftersom de jobbat samtidigt som de gått i skolan, säger Sara Dahl, verksamhetsledare vid Sparvboet.

– Det har varit väldigt givande att ta del av material från föreläsningarna och liknande. De har verkligen varit starkt jobbat av dem att både jobba och gå i skola, men det har gått riktigt bra, fortsätter hon. Det bästa med utbildningen har enligt Karina och Marianne varit diskussionerna med skolkamraterna.

– Vår styrka var nog att vi har jobbat en del innan vi började på utbildningen och att våra kurskamrater gjort det också. Diskussionerna vi haft under föreläsningarna har verkligen varit otroligt givande, säger Marianne.

– Alla föreläsningar har dessutom varit väldigt intressanta, det finns inte en enda som inte skulle ha gett något nytt, fortsätter Karina. Förutom att fördjupa och stärka sitt eget kunnande upplever Karina och Marianne också att de efter avlagd examen blivit säkrare arbetsplatshandledare för praktikanter och sommarjobbare.

– Nu känns det som om jag kan förklara saker bättre och vara en bättre handledare då jag har studerande med mig, säger Karina. Att sätta sig på skolbänken igen efter tiotals år i arbetslivet gick ändå inte helt utan utmaningar.

– Det var ganska svårt att sätta sig och jobba med en dator, vi använder inte den i vårt dagliga arbete och har ingen direkt datorvana. Det skulle kanske vara bra med en inledande kurs i datoranvändning innan man kör igång en utbildning, säger Karina.

– Att läsa och skriva de akademiska och teoretiska texterna var också en utmaning till en början, men då man kom igång och vande sig med språket gick det riktigt bra, fortsätter Marianne. Utbildningen yrkesexamen inom omsorgsarbetet för utvecklingsstörda rekommenderar Karina och Marianne för sådana som varit länge i arbetslivet och som behöver fortbildning.
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS