Viktigt med inputs

Viktigt med inputs
Malin Båtmästar har många järn i elden och gillar att studera vid sidan om sin företagsverksamhet. YE för företagare gav henne mer kött på benen i sin egen företagsverksamhet. Foto: Malin Båtmästar. Text & foto: Sara Mannsén

Efter att Malin Båtmästar utbildat sig först till kock vid det tidigare Svenska yrkesinstitutet (i dag Yrkesakademin i Österbotten) och sedan till restonom vid Vasa yrkeshögskola beslöt hon sig för att starta eget.

Efter restonomexamen sökte en hel del olika jobb och ville inte gå tillbaka till att jobba storkök eller restaurang, utan jag ville gå min egen väg. Så jag beslöt att starta ett eget företag år 2012.

Företaget var ett café och bageri som Malin drev i tre års tid.

– Jag upptäckte att jag var väldigt duktig på produktionen, men att jag hade en passion också för organiseringen och marknadsföringen av företaget. Jag hade väldigt mycket jobb med mitt jobb och branschen var tyvärr inte speciellt lönsam. När jag sedan dessutom fick problem med hälsan valde jag att sluta med allt och flytta till en annan ort.

Under tiden som Malin drev caféet och bageriet hade hon ändå börjat utveckla ett butikskoncept och en webbshop.
– Det blev min biljett vidare och jag valde att satsa på naturliga, ekologiska och glutenfria råvaror i butiken. Med tiden har företaget nu utvecklats till att nu involvera bland annat förlagsverksamhet, blogg, videoblogg och så har jag gett ut min andra egna kokbok. 

I våras avlade Malin en yrkesexamen för företagare vid Yrkesakademin i Österbotten. – Jag har alltid tyckt om att studera. Min tvillingsyster hade tidigare gått samma utbildning och jag tänkte att det skulle vara något jag har nytta av i mitt företag. Jag ville få någon slags mentor och någon att stämma av mina idéer med, någon som var objektiv, säger Malin.
– Jag tycker om utbildningsprojekt vid sidan om företaget. Det ger mig chans till nätverkande och idéutbyte med andra och det är väldigt viktigt för företaget, fortsätter hon.

Utbildningen är Malin mycket nöjd med och rekommenderar den varmt för andra företagare.

– Den gav mig vad jag sökte efter och ville ha, det vill säga coachning och synpunkter på alla de idéer jag kastade ur mig. Jag lärde mig mycket om försäljningstekniker och hur man kan påverka säljandet via webbshoppen och liknande. Det var inte heller betungande att gå utbildningen, du gör det i din egen takt och det handlar mest om att ge sig tid att gå på föreläsningarna.

– Det är väldigt viktigt med inputs. Du som företagare kanske inte vet om att du behöver dem, men du gör det och de bästa idéerna föds när du rör dig utanför din egen närmaste krets och bollar tankar med andra människor, fortsätter Malin.

http://www.foodieliving.fi/sv/
Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS