YA har utbildningen för dig.

Bläddra bland våra artiklar om

”Passar alla som vill jobba med händerna”

Allt man kan laga och fixa själv så gör man, man köper inte. Det säger Tobias Bergman, som studerat till plåtslagare-svetsare vid enheten i Närpes. Han valde att studera till plåtslagare-svetsare för att utbilda sig inom något han är intresserad av.

– Jag har alltid jobbat i garaget och skruvat och monterat olika saker. Eftersom jag är hemma från Korsnäs så kändes det som ett bra alternativ att åka till Närpes för att studera till plåtslagare-svetsare. Det är ett yrke som passar alla som tycker om att jobba med händerna, säger Tobias.

Utbildningen han fått under tre år vid Yrkesakademin i Österbotten är han nöjd med.

– Den har varit bra. Vi har lärt oss mycket och är man själv bara intresserad och vill lära sig får man ut ännu mer av utbildningen.

Under det sista studieåret vid YA har Tobias dessutom avlagt studier vid yrkeshögskolan Novia genom den så kallade YH-leden.

– Jag ville gå på Novia samtidigt som jag gick på YA för att ha det lättare sen om jag vill söka vidare till yrkeshögskolan. Visst har studierna där varit ganska svåra, men jag har snart ihop alla 30 studiepoäng som man kan få under YH-leden så jag är nog nöjd, säger Tobias.

Förutom att avlägga kurser vid Novia samtidigt som han studerat vid YA har Tobias också jobbat vid sidan om skolan.

– Just nu är jag är på Profiweld i Korsnäs på utbildning på arbetsplats, men alla skollov och också då vi hade kurserna vid Novia jobbade jag här på kvällar och dagar då jag hann. Det fungerar bra att jobba vid sidan av studierna, åtminstone för mig då jag får jobba med det jag vill, säger Tobias.

Efter examen från YA är det militären som väntar Tobias.

– Sen får vi se, kanske jag söker vidare till maskin- och produktionsingenjör, eller så fortsätter jag jobba som plåtslagare-svetsare, jag har inte bestämt mig ännu.

”Handledande utbildningen för dig framåt”

Ly Thi Ha Nguyen flyttade till Finland från Vietnam för snart fyra år sedan. Efter ett år på Handledande utbildning för yrkesutbildning vid YA:s enhet i Närpes har hon nu tagit sig an studier till merkonom.

– Jag ville studera till merkonom då jag har erfarenhet av det från mitt hemland. Jag har också studerat affärsverksamhet vid ett universitet i Frankrike, så därför ville jag nu fortsätta med det här, säger Ly.

Då Ly kom till Finland och Närpes kunde hon varken svenska eller finska. Efter att ha fått språkundervisning vid Närpes vuxeninstitut (SÖFF) kände hon sig redo att börja på handledande utbildningen vid YA.

– Man behöver nog ha en grund i svenskan innan man kan börja studera på handledande utbildningen, men så fort man har den grunden tycker jag man ska börja studera vidare. Från vuxeninstitutet fick jag en bra start och sen har jag lärt mig mera här vid YA. Nu vill jag börja lära mig finska, även om det är svårare än svenska, säger Ly.

– Men jag behöver finskan i mitt jobb, så därför vill jag lära mig.

Sedan en tid tillbaka jobbar Ly på Tokmanni i Närpes, där hon också avlägger merkonomexamen på läroavtal.

–Jag började på merkonomutbildningen här på YA hösten 2018. Då vi skulle på utbildning på arbetsplats fick jag en plats på Tokmanni. Efter UA-perioden fick jag erbjudande om anställning där, då de tyckte att jag jobbat bra och passade för yrket, säger Ly. 

– Då erbjöd min lärare mig att avlägga studierna på läroavtal. Först förstod jag inte riktigt vad det innebar, men nu då jag kommit igång är jag riktigt nöjd, fortsätter hon.

Att avlägga studierna på läroavtal är ändå ingen lätt process.

– Jag jobbar, går i skola och tar hand om familjen samtidigt, så visst är det tungt ibland. Men jag behöver vara i skolan bara ungefär en gång i veckan, resten gör jag på arbetsplatsen. Jag är nöjd med mitt val att genomföra merkonomstudierna så här, säger Ly.

Efter att ha fått sin merkonomexamen vill Ly studera vidare.

– Jag har alltid varit en som strävar efter att få den högsta möjliga examen inom det jag studerar. Kanske jag jobbar en tid emellan, vi får se, men sedan studerar jag nog vidare, säger Ly.

Den handledande utbildningen för yrkesutbildning ser Ly som en viktig språngbräda in i det finländska arbetslivet.

– Som ny här och då du inte kan språket måste du avancera steg för steg. Jag började i Närpes vuxeninstitut sen gick jag vidare till handledande utbildningen och sen till en yrkesexamen. Handledande utbildningen är jättebra då du får testa på olika saker. Du får chansen att testa vad som passar just för dig, istället för att bara tro att du vet vad du vill. Jag tyckte jättemycket om att gå på handledande utbildningen just för att den för dig framåt mot ditt mål. 

(Från vänster) Linda Kuparinen och Jennifer Lönnvik ville båda ha en praktisk utbildning.

Med passion för bakning

Matlagning och speciellt bakning har alltid intresserat Linda Kuparinen och det var också en av de största orsakerna till att hon valde att söka till kockutbildningen vid YA.

– Jag ville göra något praktiskt efter högstadiet, så bara gymnasiestudier var inte aktuellt för mig. Bakning har alltid varit ett stort intresse och därför föll valet på kockutbildningen här, säger Linda.

Trots att det praktiska lockade efter högstadiet valde Linda ändå att vid sidan om kockutbildningen också gå kombi, det vill säga hon avlägger gymnasieexamen vid sidan om yrkesstudierna.

– Fast jag inte ville gå bara gymnasiet så ville jag ändå ha studentexamen också och att dels gå en praktisk yrkesutbildning och dels avlägga gymnasieexamen samtidigt är perfekt för mig. Visst är det stressigt ibland då vi har kombiperioder och mycket läxor, men det går nog bra ändå, säger Linda.

En praktisk utbildning inom ett område som intresserar var också orsaken till att Jennifer Lönnvik sökte till kockutbildningen vid YA.

– Jag visste ganska tidigt att gymnasiet inte var vad jag ville, utan jag ville jobba med händerna. Att gå på kockutbildningen är väldigt lärorikt och jag trivs bra, säger Jennifer.

För att börja på kockutbildningen behöver man ingen förkunskap.

– Du lär dig allt från grunden, från hur du hackar grönsaker till hur du gör mer avancerade saker, säger Linda.

– Kockutbildningen är ett bra alternativ för dig som gillar matlagning och som vill utvecklas inom det. Du får också bra förutsättningar för att studera vidare sen om du vill, fortsätter Jennifer.

Att studera vidare efter att de avlagt yrkesexamen är något som både Linda och Jennifer funderat på.

– Jag tror att jag jobbar några år och sen studerar jag vidare inom området. Jag är inte riktigt säker på vad jag vill studera vidare med ännu, men inom branschen nog, säger Jennifer.

– Jag jobbar redan nu vid sidan om studierna, så det kommer jag att fortsätta med nog. Då jag är klar från YA tror jag att jag studerar vidare till bagare, säger Linda. 

(Från vänster) Heidi Forsman, Cecilia Bobacka, Maija-Liisa Niemi och Petra Pehkonen är nöjda med sin personalutbildning.

Bättre sammanhållning efter utbildning

Förra våren deltog alla 60 anställda vid Björkbacka åldringshem i Jakobstad i den skräddarsydda utbildningen ”Att arbeta i team inom äldreomsorgen”, som ordnades av EduYA Ab.

– Idén till att låta personalen ta del av en utbildning anpassad för oss kom från den förra föreståndaren som ville utveckla arbetssätten här på Björkbacka. Utgångsläget var att vi ville förbättra personalens ork och välmående, säger Petra Pehkonen, föreståndare på Björkbacka åldringshem.

Innan man bestämde sig för hurudan utbildningshelhet man ville ha besökte ledningen på Björkbacka ett åldringshem i Kannus, där man använt sig av liknande koncept för personalutbildning.

– Vi beslöt oss sedan för tre olika utbildningshelheter, som alla utfördes här på arbetsplatsen tillsammans med personalen. Fokus i utbildningen låg på kommunikation, rollen på arbetsplatsen och i teamet, hur man möter kollegor och andra människor, samarbete och så vidare, säger Petra. 

– Förutom olika övningar här på arbetsplatsen fick vi också olika hemuppgifter, fortsätter hon.

Resultatet av utbildningen har varit positivt både för personalen och för arbetsgivaren.

– Nu har alla samma målsättning med sitt jobb och det ser vi som en av de viktigaste förbättringarna sedan utbildningen. Vi är bättre på att ge varandra feedback och arbetssätten och samhörigheten är också bättre, säger Petra.

På de olika avdelningarna på Björkbacka åldringshem arbetar personalen olika team och rollen som teamledare byts regelbundet.

– Teamledarens roll är bland annat att hålla i teammöten, där vi gör upp våra målsättningar med arbetet, ger varandra feedback och liknande. Sedan vi började jobba så här har informationsgången blivit mycket bättre och det är mycket roligare att jobba då vi mer konkret kan påverka vårt arbete på det här viset, säger teamledare Maija-Liisa Niemi.

– Också för oss som fungerar som allt i allo här och på det viset byter mellan olika team ganska ofta har det blivit lättare att hänga med sedan vi gått utbildningen. Informationsgången och framförallt sammanhållningen har blivit mycket bättre, säger Cecilia Bobacka.

På ett boende med 85 klienter kan det ändå vara utmanande att få alla i teamet att komma på möten.

– Ibland kommer man helt enkelt inte loss från arbetet, men så är det då man jobbar inom vården. Alla borde gå någon sådan här utbildning. Jag tycker att vi lärt oss dra åt samma håll och jobba mot samma mål och det är väldigt viktigt med tanke på trivseln på arbetet, säger Heidi Forsman, teamledare. 

Från merkonom till kombinationsfordonsförare och busschaufför

Från merkonom till kombinationsfordonsförare och busschaufför

Efter årskurs nio ville Robin Hofman börja på merkonomutbildningen vid YA:s enhet i Närpes. Han sökte via gemensam ansökan och kom in.

– Jag ville börja på merkonomutbildningen för det är en bred utbildning som ger dig stora möjligheter till att studera vidare och en bred bas att stå på i arbetslivet.a

Från merkonomutbildningen blev Robin utexaminerad våren 2018.

– Det har varit en mångsidig och lärorik utbildning. Jag har lärt mig mycket mer än jag förväntade mig. Vi har fått göra uppgifter som visar resultat och mycket projektarbeten och jag är säker på att jag har nytta av merkonomutbildningen i framtiden. 

Under det sista året på merkonomutbildningen gjorde Robin sin utbildning på arbetsplats i fyra veckor på Malta.

– Jag ville åka utomlands på UA för att jag aldrig tidigare jobbat utomlands. Jag lära mig bättre engelska och se hur en arbetsplats fungerar i ett annat land.

Att åka utomlands för första gången var både spännande och roligt.

– Det gick bra. Det var roligt och lärorikt att få klara sig själv där och jag fick allt stöd jag behövde från skolan. Min engelska har också blivit bättre så jag har bara positivt att säga om min internationella UA.

Som arbetsplats under UA:n fungerade Care Maltas huvudkontor, där Robin mest höll till på bokföringsavdelningen.

– De hade inte alls lika mycket elektroniska och digitala hjälpmedel som vi har, så det var mycket pappersarbete, bokstavligt talat. Men det var intressant att se hur systemen fungerar i ett annat land och jag skulle absolut åka igen om jag fick chansen. 

Till hösten väntar nya utmaningar och studier, men skolan förblir den samma.

– Då kontinuerlig ansökan öppnade valde jag direkt att söka till YA:s logistikutbildning och jag kommer att börja där i höst. Redan då jag sökte till merkonom i gemensam ansökan hade jag logistikutbildningarna på andra plats, men då ville jag börja med merkonom då det intresserade mest. 

– Jag har ändå alltid varit intresserad av fordon och lastbilar och nu känns det bra att börja studera inom området också.

Att kombinera en merkonomexamen med en examen inom logistikbranschen ser Robin som något riktigt bra.

– Först kommer jag att ta CE-körkortet och sen kommer jag också att ta busskörkort och försöka få taxilicens. Då passar det bra att ha en examen som handlar om kundbetjäning i bakfickan. 

”Har haft nytta av varenda kurs jag gått”

Trots att hon har 30 års erfarenhet av att jobba med kundservice och andra apoteksuppgifter ville Solveig Björklund ändå fördjupa sina kunskaper inom ämnet. En annons om en grundexamen inom företagsekonomi, merkonom, vid YA fick henne att ändra planerna på att gå en kurs i företagande och istället gå in för att avlägga en yrkesexamen.

– Tidpunkten sammanföll väl med då jag sökte och fick tillstånd att ta över apoteksverksamheten i Korsnäs. Efter att jag fick tillståndet lämnades ett besvär in och då visste jag att det tar ungefär ett år innan jag kan starta verksamheten här i apoteket. Jag ville göra något vettigt av väntetiden och bestämde mig för att gå en utbildning, säger Solveig.

Utbildningen till merkonom som utannonserades startade egentligen i Vasa, men eftersom Solveig har närmare till YA:s enhet i Närpes ville hon avlägga utbildningen där.

– Jag tog kontakt med utbildaren och hon ordnade så att jag fick inleda mina studier vid enheten i Närpes redan på våren 2017 istället för på hösten 2017 i Vasa. Nu har jag bara en termin kvar av mina studier och jag är otroligt nöjd över allt jag fått ut av studietiden. Allt har varit så mycket bättre än jag kunde föreställa mig.

Kurserna som Solveig gått på har berört ämnen som personalfrågor, lönefrågor och bokföring.

– Och så har vi också haft en del datakurser. Trots att jag har så lång arbetserfarenhet från apoteksbranschen så har jag ändå inte tidigare jobbat med just dessa saker. Eftersom jag nu fungerar som egenföretagare här så är det viktigt för mig att ha insyn i dem också och jag har haft otrolig nytta av varenda kurs jag gått vid YA.

På våren 2018 beviljades Solveig slutligen tillstånd att överta apoteksverksamheten i Korsnäs.

– Samtidigt så gick en Starta eget kurs vid YA i Vasa och tillsammans med min handledare pusslade vi om merknomstudierna så att jag kunde gå den då. Det passade som hand i handske att gå den kursen samtidigt som jag sparkade igång min egen företagsverksamhet.

– Det personliga upplägget av studierna har varit det bästa. Tillsammans med min handledare har vi planerat vilka kurser jag går när och då jag haft möjlighet att gå mera har jag gjort det, medan nu till exempel då verksamheten här på apoteket just håller på att komma igång har jag gått litet färre kurser. Nu ska jag dessutom göra den resterande utbildningen som läroavtal i mitt eget företag och ha tillgång till en mentor. Men det har varit väldigt flexibelt och lätt att anpassa studierna till livssituationen och det är jag väldigt tacksam för.

Närstudietillfällen har studerande deltagit i ungefär en gång per vecka och därtill har kommit handledda studier varje vecka samt inlärning på arbetsplatsen. Att träffa sina medstuderande har också varit en viktig del av lärprocessen, enligt Solveig.

– Alla i gruppen har haft olika bakgrund och infallsvinklar och det har varit otroligt givande att ta del av andras erfarenheter och tankar kring de ämnen vi läser. Jag har en universitetsexamen inom farmacin sedan tidigare, men denna merkonomutbildning har gett mig kött på benen då det gäller just företagandet. Utbildningarna har bra kompletterat varandra så jag har fått en väldigt bred bas att stå på. 

– Om man frågar mig tycker jag att den här utbildningen är något som alla borde gå. Det är väldigt stimulerande att komma ut och träffa andra och samtidigt lära dig så mycket som du har nytta av oavsett vad du jobbar med. Då studierna dessutom planeras personligt utgående från dina behov fungerar det väldigt bra att studera även om man jobbar samtidigt. n

 

(Från vänster) Johanna Sundqvist och Emma Lassila ville vidga sina vyer och åkte på UA till Malaga.

”Man kan mycket mer än man tror”

Under sin sista termin vid YA åkte frisörstuderande Emma Lassila och Johanna Sundqvist på tre veckor utbildning på arbetsplats till Malaga – en upplevelse som de ser tillbaka på med glädje. 

– Först var det nog väldigt nervöst med tanke på språk och sådant. Jag var mest nervös för min egen engelska och vi visste ju inte heller riktigt hur något fungerar där. Men då vi väl kom dit och träffade våra handledare på plats så glömde vi all nervositet, säger Emma.

Emma och Johanna jobbade på två olika frisörsalonger i Malaga. De blev väl emottagna, även om just språket visade sig vara en utmaning.

– Vi kände oss genast som en i gruppen. De var väldigt måna om att ta hand om oss och att vi skulle trivas. Väldigt få pratade ändå engelska, så vi fick ta till Google translate och kroppsspråk, säger Johanna.

– Det gick ändå mycket bättre än jag trodde, jag var överraskad över hur mycket man kan kommunicera med en annan människa utan att kunna den andras språk. Man kommer långt på bara kroppsspråk och att visa vad man menar, fortsätter hon.

Att arbeta med kunderna på frisörsalongerna var inte heller ett problem.

– Vårt jobb är väldigt praktiskt och teknikerna väldigt lika, så det gick bra att jobba med kunderna. Den kanske största skillnaden jämfört med Finland var förutom priserna att kunderna ofta kom in för att få håret tvättat och fönat. Och så skulle det vara mycket volym, säger Emma.

– Allt skulle också gå väldigt snabbt. Kunderna hade inga problem att stå och vänta i kö och prata med varandra, men sen då de väl satte sig i stolen ville de att man skulle jobba snabbt, fortsätter Johanna.

Orsaken till att Emma och Johanna valde att åka utomlands var för att de ville vidga sina vyer och se något nytt.

– Och så ville vi också lära oss nya tekniker och saker. Att åka på utbildning på arbetsplats utomlands är en jättebra möjlighet till sådant i och med att skolan är med och ordnar det mesta, säger Emma.

– Förutom att jobba på salongen försökte vi verkligen också se och göra så mycket som möjligt på fritiden. Vi åkte runt på olika bussturer och gick omkring i Malaga, fortsätter Johanna.

För att finansiera resan fick de ett stipendium.

– Men det räckte inte riktigt till allt, så en liten del har vi nog betalt själva, säger Johanna.

Under tiden på Malaga lärde sig Emma och Johanna mycket, inte bara om arbetskulturen i spanska frisörsalonger utan också om sig själva.

– Man kan mycket mer än man tror och man kommer mycket längre än man tror bara man försöker, även om man inte ens har ett gemensamt språk. Det var roligt att se hur mycket man klarar av bara man vågar utmana sig själv, säger Johanna. 

"Kombinerade yrkesstudier med läroavtal"

Egentligen var han först mera intresserad av att studera enbart svetsning, men efter att ha funderat en tid beslöt sig Jan Voutilainen för att söka in till maskin- och produktionsteknik och verkstadsmekaniker.

– Jag har alltid varit intresserad av metallarbete och hade nästan bestämt mig för att söka in till plåtslagare-svetsare vid YA, men då jag förstod att vi får grunden till svetsningen också på utbildningen till verkstadsmekaniker sökte jag dit istället, säger Jan.

Valet av utbildning har han inte ångrat.

– Det är en väldigt bred utbildning. Vi har lärt oss allt från mekanik och bearbetning till svetsning och programmering. 

Efter att ha studerat två år vid YA:s enhet i Vasa beslöt sig Jan för att avlägga sitt sista studieår på läroavtal vid företaget Wel Mach. 

– Under mitt andra studieår var jag här på utbildning på arbetsplats i tio veckor. Sen fick jag sommarjobb här och det var då jag började fundera på om jag kunde avlägga mitt sista studieår helt på läroavtal.

Läroavtalsutbildning är utbildning som i huvudsak ordnas på en arbetsplats i samband med praktiska arbetsuppgifter och efter att ha diskuterat med sin lärare vid YA och arbetsplatshandledare på Wel Mach ingick Jan ett läroavtal för det sista studieåret vid YA.

– Läroavtal betyder att du jobbar precis som på riktigt, samtidigt som du ska lära dig vissa saker. Din arbetsplatshandledare finns med för att se att du lär dig det som står i examensgrunderna. För mig har det fungerat bra med tanke på att jag inte gått kombi och visst har det varit roligt att tjäna pengar samtidigt som jag studerat mitt yrke.

– Samtidigt har jag nog också saknat skolan litet. Då du studerar på läroavtal jobbar du på riktigt för din lön och vi här på Wel Mach jobbar treskiftesjobb, så nog har det varit tungt ibland.

Det bästa med att studera på läroavtal har enligt Jan varit att studera på en riktig arbetsplats.

– Du måste ta ansvar på ett helt annat sätt än då du är i skolan. Du jobbar för din lön och det är ingen lek. Jag tycker att jag mognat ganska mycket under det här sista studieåret och jag har lärt mig mycket om både mitt yrke och om hur arbetslivet fungerar.

– Jag skulle absolut göra om det om jag fick välja. Tidigare än sista året skulle jag ändå inte gå över till läroavtal, du behöver ändå grunden från skolan för att klara dig.

Framtiden för Jan innehåller metallarbete i någon form.

– Mitt drömyrke är absolut att arbeta på en oljeplattform, det vill jag testa på någon gång ännu. Efter militären tänker jag ändå gå på yrkeshögskolan Novia till ingenjör. 

Utbildningen vid YA är Jan nöjd med.

– YA är lätt den bästa yrkesskolan i Österbotten. Jag har lärt mig massor under min studietid och skolan vi går i är modern och fräsch. Så länge du själv vill lära dig så är dina möjligheter obegränsade. 

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS