• Bildartesan - YA!

    Bildartesan

    Grundexamen i visuell framställning (GE)

    180 Kompetenspoäng

Utbildningsorter
  • Jakobstad
Kontaktperson

Petra Söderling, studiehandledare; tel 050-5662679

Urvalskriterier

Alla sökanden kalls ett ett urvalsprov. Urvalsprovet består av en praktisk uppgift samt en intervju. Till intervjudelen tar du med dig 5 st konstnärliga arbeten som du presenterar. Datum för urvalsprovet är 11.5.2018.
Språknivå A2.1. Språkprov anordnas den 11.04.2018.

Utbildningen startar följande gång:

Hösten 2018.
Du kan också inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Bildartesan passar dig som vill arbeta med bilder, färg och form. Bildartesaner är kreativa, initiativrika och har ett starkt intresse för visuell kommunikation. Som bildartesan jobbar du med bildbaserad kommunikation och konstnärlig planering. Du kan använda material, arbetsredskap och arbetsmetoder inom bild- och mediekonst. Du kan arbeta självständigt eller som medlem i ett produktionsteam.

Arbetsfältet är brett och valmöjligheterna är många. Vi fokuserar på entreprenöriellt lärande och de studerande får i led med detta starta egna UF-företag under studierna. https://nuoriyrittajyys.fi/sv/

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen består av fyra obligatoriska examensdelar som bör avläggas med godkänt vitsord.

1. Framställning av bilder
2. Förverkliga iakttagelse och framställning
3. Arbeta med bildkonstens metoder
4. Yrkespraxis inom bild-och mediekonst

Förutom de obligatoriska examensdelarna kan du välja bland de valbara examensdelarna till exempel tillverkning av skulptur, framställning av konstgrafik, förverkligande av utställning och så vidare.

Examen består av examensdelar där kraven på yrkesskicklighet finns.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Utbildningen vid YA är bred och ger dig färdigheter inom bildkonst, måleri, skulptur, grafik, fotografi, film och bildhanteringsprogram samt även grunderna inom grafisk formgivning. Se vår blogg för att ta del av vårt arbete!

Utbildningen verkar i Campus Allegro i Jakobstad vilket ger dig möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö men också att knyta nya, viktiga kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik och konst. Vi gör tätt samarbete med YA musiker och gör musikvideon, studiofotograferingar och planerar pr-material eller backdrops och projiceringar till konserter. YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter.  På vår Youtube-kanal kan du se musikvideon som vi gjort med musikstuderande.

Under studierna gör du inlärning i arbetet på platser du väljer, är du ex intresserad av scenografi så kan du söka dig till en teater. Är du mera intresserad av fotografi eller grafisk formgivning kan du stifta bekantskap med fotostudio, tidning eller reklambyrå. Vi gör även beställningsarbeten som praktikprojekt ex musikvideon, filmer, reklam material eller väggmålningar och andra rumsliga planeringar.

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov.

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

YA har till exempel ett nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia och verkar till stor del i samma utrymmen i Campus Allegro. Tillsammans med Musikcafé After Eight, som bara ligger över gatan, producerar studerande också det populära onsdagsevenemanget Culture Club.

Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även avlägga en kombiexamen. Dessa gymnasiestudier bedrivs virtuellt.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Kostnader

50 €/ år - materialavgift.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • 06-324 2000
  • Fax: 06-324 2210

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)