•  YE i kundservice på restaurang - Servitör

    Servitör

    YE i kundservice på restaurang
    Kompetensområdet kundeservice på restaurang - 120 kompetenspoäng

Kontaktperson

Gun-Britt Strandholm-Genberg, utbildare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Carola Sjödahl, utbildare
tfn 050-338 86 86 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.1

Utbildningen startar följande gång:
Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Som servitör sköter du självständigt och på eget initiativ försäljnings- och betjäningsuppgifter i restauranger som verkar enligt olika affärsídéer. Du arbetar i varierande verksamhetsmiljöer kundinriktat och i enlighet med situationens krav och företagets servicekultur. Du ser till att kunderna trivs under hela serviceprocessen och bär ansvar för kundbetjäningens kvalitet som en del av företagets service. Du agerar flexibelt också vid betjäning av kunder med annat språk och från andra kulturer och klarar av servicesituationer på finska eller svenska och dessutom på ett främmande språk.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Yrkesexamen i kundservice på restaurang har en omfattning av 120 kompetenspoäng (kp)
och består av obligatoriska examensdelar (85 kp) och valbara examensdelar (35 kp) där kraven på yrkesskicklighet finns.
Kompetensområdet för kundservice på restaurang, Servitör beskrivs nedan
.
Obligatoriska examensdelar:

  • Serveringsarbete på restaurang 40 kp
  • Arbete på matrestaurang 45 kp

Valbara examensdelar

  • Arbete med festservice, 20 kp
  • Arbete på personalrestaurang, 20 kp
  • Arbete som cafésakkunnig, 35 kp
  • Arbete på ölrestaurang, 35 kp
  • Arbete med beställningsservering, 20 kp
  • Arbete i vinbar, 35 kp

Examen kan innehålla en yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen. 

Omfattningen på den examensdel som tas med är i det fallet minst 10 och högst 15 kompetenspoäng.

Examen är klar när alla examensdelar avlagts med godkänt resultat.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien och Servering

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/kvällstid

Kostnader

420 € (Ifall Du antas till en examensdel är studieavgiften för delexamen 250 €)

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS