• Storkökskock

    Storkökskock

    Yrkesexamen i matservice - kompetensområdet för matlagning i storhushåll

    150 kp


Kontaktperson
Carola Sjödahl, lärare
tfn 050-338 86 86 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gun-Britt Strandholm-Genberg, lärare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.1

Utbildningen startar följande gång:

Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Storkökskockar är experter på att erbjuda matservice och kockarnas uppgift är att självständigt, ekonomiskt och förstklassigt tillreda och bjuda på näringsrika och njutbara portioner och måltidshelheter. 

Storkökskockar utför sitt arbete självständigt eller som medlemmar av en arbetsgrupp och arbetar med olika slag av matlagnings- och kundbetjäningsuppgifter i ett professionellt kök. 
De arbetar utgående från arbetsplatsens verksamhets- och affärsidé.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Yrkesexamen i matservice - kompetensområdet för matlagning i storhushåll (gäller från och med 1.1.2019) omfattar 150 kompetenspoäng (kp) 
Examen består av en obligatorisk examensdel (60 kp) samt valbara examensdelar (90 kp) där kraven på yrkesskicklighet finns.
Examen är avlagd när examensdelarna har avlagts med godkänt vitsord. 

Obligatorisk examensdel:
Matlagning i storhushåll, 60 kp

Valbara examensdelar 
Tillredning av specialdietmåltider, 50 kp
Tillredning av vegetariska maträtter, 40 kp
Tillredning av maträtter som serveras kalla, 50 kp
Matlagning med olika produktionsmetoder, 30 kp
Matlagning vid beställningsservice, 40 kp

Som valbar examensdel kan även väljas 
Matlagning i i restaurangkök, 60 kp (ingår i kompetensområdet för matlagning på restaurang)
eller en yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/kvällstid

Kostnader

420 € (Ifall Du antas till en examensdel är studieavgiften för delexamen 250 €)

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS