• YE för restaurangkock

    YE för restaurangkock

Kontaktperson

Gun-Britt Strandholm-Genberg, utbildare
tfn 044-750 32 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Carola Sjödahl, utbildare
tfn 050-338 86 86 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Urvalskriterier

Lämplighet för yrket i enlighet med beskrivningar i examensgrunderna
Hälsofaktorer som kan påverka antagning
Språknivå: B1.1

Utbildningen startar följande gång:
Utbildningen startar varje månad. Du kan inleda dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.
Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Restaurangkockar arbetar yrkeskunnigt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens/ företagets verksamhetsidé och affärsidé. De beaktar arbetsenhetens ekonomiska mål och kvalitetsmål i sitt arbete. De kan arbeta effektivt och kundorienterat i krävande och varierande kundservicesituationer. Den som avlagt yrkesexamen för restaurangkock är expert på att laga restaurangmat. Restaurangkocken tillagar restaurangmat självständigt, på ett lönsamt och högklassigt sätt.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskoleexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Examensutbildning

Examen ordnas i samarbete med arbetslivet.
Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna.

Examen består av examensdelar där kraven på yrkesskicklighet finns.

Yrkesexamen för restaurangkock (gäller till och med 31.12.2018) består av en obligatorisk och minst två valfria examensdelar.
Examen är klar när examensdelarna avlagts med godkänt resultat.

Obligatorisk examensdel:
1. Matlagning i restaurangkök

Valfria examensdelar varav du väljer minst två
2. Tillagning av bankett- och beställningsrätter
3. Tillagning av mat som serveras kall
4. Fine dining – matlagning
5. Tillagning av upplevelsemat
6. En examensdel från en annan yrkes- eller specialyrkesexamen

Ny examensgrund: Yrkesexamen i matservice - gäller från 1.1.2019

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Vi startar med att tillsammans med dig identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Det du ännu behöver lära dig inhämtar du i olika lärmiljöer. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Du får handledning och stöd både i studierna och inför yrkesprov

Specialkompetenser

Under utbildningen avlägger du specialkompetenser gällande Hygien.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid/kvällstid

Kostnader

400 €  

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • 06-324 2000
  • Fax: 06-324 2210

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)