Accessibility Tools

Blev merkonom på distans

Blev merkonom på distans

När valet stod mellan en närvårdarexamen och en merkonomexamen valde Sandra Sjöberg det senare, trots att hon fram tills dess jobbat hela sitt vuxna liv inom vården.

- Det var kontorstiderna som lockade mest. Jag var precis lika intresserad av vårdbranschen som merkonomyrket, men efter att ha fått min son och då min sambo också jobbar skiftesjobb ville jag ha kontorsarbetstid, säger Sandra.

Sandra bor på Åland och har avlagt hela grundexamen inom affärsverksamhet på distans till YA:s enhet i Närpes.

- Jag har bott hela mitt liv på Åland, men min pappa bor i Kaskö, så YA är bekant för mig sedan tidigare. Jag hade sneglat på en merkonomutbildning  distans i Vasa, men fick tips om att man också kunde söka till enheten i Närpes och då tyckte jag det passade bättre.

Sedan hon inledde studierna hösten 2017 har

Sandra varit i Närpes bara två gånger.

- Det var två tenter som man måste vara på plats för att skriva, men resten har jag gjort på distans. 

Upplägget för distansstudierna har fungerat över förväntan.

- Jag har deltagit i föreläsningar över Skype, sen har vi haft olika inlämningsuppgifter som vi gjort under lektionerna och också en hel del hemuppgifter. Skypekvällarna har fungerat bra, det har känts som om man var på plats på riktigt.

- Sen har jag ju också varit en del på utbildning på arbetsplats, 6-7 veckor per gång. Det var jättebra då jag kunde göra det här hemma och ganska långt själv välja tiden jag var på UA.

Efter att ha avlagt examen har Sandra också 

lyckats få jobb inom branschen.

- Jag sökte ett vikariat som löneräknare  ett ganska stort företag här  Åland och fick det. Det kändes jätteroligt att  jobb inom egen bransch direkt efter att ha gått utbildningen. Jag har en jättebra grund att stå på och det är också orsaken till att jag fick jobbet. Alla är så klart nya i början och man lär ju sig mycket i jobbet, men utan grundutbildningen hade jag inte ens haft en chans på jobbet. Nu har jag hittat ett jobb som verkligen passar mig.

Att studera på distans kräver ändå en del av 

studerande själv.

- Men det var sist och slutligen lättare än jag trodde. Visst ska du vilja ha examen och utbildningen och du ska vilja jobba för den, men jag var nog beredd på att det skulle vara ännu mera jobb än det var. Om man är villig att satsa fungerar distansstudier riktigt bra.

Läs Nästa artikelYrkesakademin i Österbotten Logotyp

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

Yrkesakademin i Österbotten Logotyp
ISO 9001, ISO 14001 Certifierad