Accessibility Tools

En bra grund för vidareutbildning

En bra grund för vidareutbildning

Grundexamen inom husteknik, rörmontör, ger en bra och bred grund att stå på och öppnar många dörrar för vidareutbildning. Det säger Winston Eden, som fick sin examen från YA våren 2019.

- Men det visste jag inte ännu då jag gick på nian och skulle välja min studieinriktning efter högstadiet. Det har jag lärt mig och insett här i 

skolan under de tre år jag varit på YA, säger han.

- Det är svårt att veta vad man vill göra då man går på nian och ärligt sagt sökte jag hit främst för att få fortsätta gå i skolan med mina kompisar. Men under resans gång har jag insett hur bra grund en yrkesutbildning faktiskt är, fortsätter han.

Winston började studera till rörmontör för att göra något praktiskt efter högstadiet. Att han skulle avlägga en kombiexamen tänkte han inte på då han började.

- Men då vi hade gemensamma ämnen, till exempel modersmål, så visade det sig att jag klarade mig ganska bra bara jag försökte. Så då tänkte jag att kanske jag provar på kombi i alla fall.

Då han inledde sitt andra studieår vid YA började han därför också läsa gymnasiekurser vid sidan om yrkesstudierna.

- Jag läste hela första och andra årets kombistudier under mitt andra år på YA. Det blev egentligen bara en kurs kvar till mitt tredje studieår. 

Under våren innan han får sin yrkes- och gymnasieexamen har han ändå gått en kurs på öppna yrkeshögskolan.

-Jaghar sökt in tillel- ochautomationsingenjörpå Novia ochhoppaskomma in där till hösten. Det känns som om jag är väl förberedd för 

yrkeshögskolan då jag har en inblick både i de praktiska studierna och i de teoretiska.

Just kombinationenavteorocpraktik serWinstonsomenavde storafördelarna med att ha kombinerat yrkes- och gymnasieexamen. 

- Jaghar fåten inblick och en gruni ett praktiskyrke ochstudiekompetens för att göra upp en egen studieplan och studiestig i en yrkeshögskola, så det känns bra.

Att läsa så pass många kombikurser samtidigt som Winston gjorde ser han inte som någon stor sak.

- Kombi blir svårt om du inte själv tar initiativ och gör uppgifterna i tid. Om du vill göra det lättare för dig gör du saker i tid. 

- För dem som vill ha en bred och praktisk grund att stå på rekommenderar jag verkligen en yrkesutbildning. Om man vill studera vidare efter yrkesskolan så tycker jag att man ska ta en kombiexamen, så har man också litet mer teori med sig sen.

2019

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad