Accessibility Tools

Felicia Björknäs och Mahmoud Doudi står i en fordonshall
Fordonsteknik är min grej

Fordonsteknik är min grej

Båda studerar tillfordonsmekaniker och båda hittade branschen genom prao-perioder, men där tar likheterna slut mellan Felicia Björknäs och MahmoudDoudi. Feliciabestämdesig för attbli fordonsmekaniker efteren prao-periodpå årskurs 8, medan Mahmoud redan studerade vid YA då han hittade branschen.

- Jag kom till Finland från Syrien år 2015. Sen gick jag årskurs 9i Petalaxhögstadium ochefter det började jag studera ett år på den handledande utbildningen, Valma,vidYA. På Valmafårman bland annat lära sig bättre svenska och sen får man ocksåprova på olika branscheroch yrken föratt lättare veta vad man vill studera efter handledande utbildningen,säger Mahmoud.

Då han provade på fordonstekniken vid YA var han fast.

- Detkänns sommin branschoch som attjag valträtt. I börjanvar det svårtmed språketdå jag inte kunde några bildelar på svenska, men jag lär mig vart efter och nu börjar det gå riktigt bra.

Feliciaharalltidvaritintresseraavbilarochmaskiner och efter högstadiet kände hon att det var tid att göra något praktiskt.

- Jag var ganska trött på att bara läsa teoretiska ämnen efter högstadiet och under praoperioden på årskursåtta förstärktesmitt bilintressedå jagvar på Käyttöauto. Jag känner mig väldigt hemma här, jag trivs i branschen och tycker om att jobba med maskiner och motorer.

Helt har Felicia ändå inte lämnat de teoretiska studierna bakom sig.

- För att senare ha lättare att studera vidare till exempelvis maskiningenjör så läser jag kombi här påYA också.Det går bra attkombineradet praktiska och det teoretiska, men man måste vara beredd att satsa och vara litet envis om man vill klara båda examen på samma gång.

- Också inom yrkesämnena behöver man satsa själv också för att lära sig och inte leka bort tiden i verkstaden. Det är ganska långt upp till en själv hur mycket man vill utvecklas och faktiskt lära sig understudietiden. Jag villverkligen lära migså mycket sommöjligt, gärnamer än detsom står i examensgrunderna och därför försöker jag jobba för det också.

Eftersin studietidvid YA planerar båda två att jobba som fordonsmekaniker, åtminstone för en tid.

- Jag vill starta eget företag som fordonsmekaniker. Jag trivs så bra med det här så jag tror inte att jag vill vidareutbilda mig, åtminstone inte ännu, säger Mahmoud.

- Jag funderar på att studera till maskiningenjör, men först vill jag nog jobba några år som fordonsmekaniker, säger Felicia.

2019

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad