Accessibility Tools

Man kan mycket mer än man tror

Man kan mycket mer än man tror

Under sin sista termin vid YA åkte frisörstuderande Emma Lassila och Johanna Sundqvist på tre veckor utbildning på arbetsplats till Malaga – en upplevelse som de ser tillbaka på med glädje. 

– Först var det nog väldigt nervöst med tanke på språk och sådant. Jag var mest nervös för min egen engelska och vi visste ju inte heller riktigt hur något fungerar där. Men då vi väl kom dit och träffade våra handledare på plats så glömde vi all nervositet, säger Emma.

Emma och Johanna jobbade på två olika frisörsalonger i Malaga. De blev väl emottagna, även om just språket visade sig vara en utmaning.

– Vi kände oss genast som en i gruppen. De var väldigt måna om att ta hand om oss och att vi skulle trivas. Väldigt få pratade ändå engelska, så vi fick ta till Google translate och kroppsspråk, säger Johanna.

– Det gick ändå mycket bättre än jag trodde, jag var överraskad över hur mycket man kan kommunicera med en annan människa utan att kunna den andras språk. Man kommer långt på bara kroppsspråk och att visa vad man menar, fortsätter hon.

Att arbeta med kunderna på frisörsalongerna var inte heller ett problem.

– Vårt jobb är väldigt praktiskt och teknikerna väldigt lika, så det gick bra att jobba med kunderna. Den kanske största skillnaden jämfört med Finland var förutom priserna att kunderna ofta kom in för att få håret tvättat och fönat. Och så skulle det vara mycket volym, säger Emma.

– Allt skulle också gå väldigt snabbt. Kunderna hade inga problem att stå och vänta i kö och prata med varandra, men sen då de väl satte sig i stolen ville de att man skulle jobba snabbt, fortsätter Johanna.

Orsaken till att Emma och Johanna valde att åka utomlands var för att de ville vidga sina vyer och se något nytt.

– Och så ville vi också lära oss nya tekniker och saker. Att åka på utbildning på arbetsplats utomlands är en jättebra möjlighet till sådant i och med att skolan är med och ordnar det mesta, säger Emma.

– Förutom att jobba på salongen försökte vi verkligen också se och göra så mycket som möjligt på fritiden. Vi åkte runt på olika bussturer och gick omkring i Malaga, fortsätter Johanna.

För att finansiera resan fick de ett stipendium.

– Men det räckte inte riktigt till allt, så en liten del har vi nog betalt själva, säger Johanna.

Under tiden på Malaga lärde sig Emma och Johanna mycket, inte bara om arbetskulturen i spanska frisörsalonger utan också om sig själva.

– Man kan mycket mer än man tror och man kommer mycket längre än man tror bara man försöker, även om man inte ens har ett gemensamt språk. Det var roligt att se hur mycket man klarar av bara man vågar utmana sig själv, säger Johanna. 

2018

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Infopunkt: Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.