Accessibility Tools

Med passion för bakning

Med passion för bakning

Matlagning och speciellt bakning har alltid intresserat Linda Kuparinen och det var också en av de största orsakerna till att hon valde att söka till kockutbildningen vid YA.

– Jag ville göra något praktiskt efter högstadiet, så bara gymnasiestudier var inte aktuellt för mig. Bakning har alltid varit ett stort intresse och därför föll valet på kockutbildningen här, säger Linda.

Trots att det praktiska lockade efter högstadiet valde Linda ändå att vid sidan om kockutbildningen också gå kombi, det vill säga hon avlägger gymnasieexamen vid sidan om yrkesstudierna.

– Fast jag inte ville gå bara gymnasiet så ville jag ändå ha studentexamen också och att dels gå en praktisk yrkesutbildning och dels avlägga gymnasieexamen samtidigt är perfekt för mig. Visst är det stressigt ibland då vi har kombiperioder och mycket läxor, men det går nog bra ändå, säger Linda.

En praktisk utbildning inom ett område som intresserar var också orsaken till att Jennifer Lönnvik sökte till kockutbildningen vid YA.

– Jag visste ganska tidigt att gymnasiet inte var vad jag ville, utan jag ville jobba med händerna. Att gå på kockutbildningen är väldigt lärorikt och jag trivs bra, säger Jennifer.

För att börja på kockutbildningen behöver man ingen förkunskap.

– Du lär dig allt från grunden, från hur du hackar grönsaker till hur du gör mer avancerade saker, säger Linda.

– Kockutbildningen är ett bra alternativ för dig som gillar matlagning och som vill utvecklas inom det. Du får också bra förutsättningar för att studera vidare sen om du vill, fortsätter Jennifer.

Att studera vidare efter att de avlagt yrkesexamen är något som både Linda och Jennifer funderat på.

– Jag tror att jag jobbar några år och sen studerar jag vidare inom området. Jag är inte riktigt säker på vad jag vill studera vidare med ännu, men inom branschen nog, säger Jennifer.

– Jag jobbar redan nu vid sidan om studierna, så det kommer jag att fortsätta med nog. Då jag är klar från YA tror jag att jag studerar vidare till bagare, säger Linda. 

2018

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.