Accessibility Tools


  • Uppdaterad: 16.01.2023

Olika ekonomiska stöd för studerande

Studiestöd och stöd för skolresor

Här är några ekonomiska stöd som du kan ha rätt till som studerande vid YA:

Studiestöd ansöker du om för hela studietiden på en gång från och med månaden efter din 17-årsdag (då du inte får barnbidrag längre). 

Skolresestöd ansöker du om separat för varje läsår. Fyll i blanketten Ansökan om stöd för skolresor KM 1r och lämna in den till Infopunkten eller Studiebyrån på din enhet. Du är själv skyldig att meddela FPA om eventuella förändringar genom att fylla i blanketten Meddelande om förändring KM 4r. Exempel på förändringar som kan inverka på skolresestödet är om du flyttar, du är på UA eller LA, du utexamineras mitt under läsåret.

Skolresestöd, studiestöd och allmänt bostadsbidrag samt statsgaranti för studielån kan du läsa mer om på FPA:s webbsida: www.kela.fi/web/sv/studerande. Infopunkten och Studiebyrån hjälper också med information och blanketter.

För dig som är vuxen kan du läsa om vuxenutbildningsstöd på Sysselsättningsfondens webbsida: www.tyollisyysrahasto.fi/sv/

En del studerande har rätt att studera med arbetslöshetsförmån. I så fall gör du en överenskommelse med din TE-byrå före du inleder dina studier. Läs mer om frivilliga studier med arbetslöshetsförmån: 

Att studera som arbetslös - Olika sätt att studera - Jobbmarknaden (tyomarkkinatori.fi)

Bekanta dig med de olika stöden för att se vilket stöd som du har rätt till. Du kan också vända dig till Infopunkten eller Studiebyrån med dina frågor, så hjälper vi dig gärna vidare.

Studiekort

Studerande vid YA kan beställa studiekort från Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS). För att ansöka om medlemskap och studiekort behövs ett studieintyg och en ansiktsbild (motsvarande passfoto).

Fråga efter studieintyg vid Infopunkten, Studiebyrån eller mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Se anvisningar och mer info: https://skolungdom.fi/medlemskap/

Studieintyg och studieprestationsutdrag

Behöver du studieintyg eller studieprestationsutdrag under studietiden kan du få det från infopunkten eller studiebyrån på den enhet som finns närmast dig.

Välkommen till Infopunkten eller Studiebyrån om du har frågor eller funderingar!

Du kan också kontakta oss per e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Kontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad