Accessibility Tools

Sadlade om från närvårdare till frisör

Sadlade om från närvårdare till frisör

Efter att ha jobbat några år som närvårdare ville Kristian Piispanen få uttryck för sin kreativa sida. Att studera till frisör hade han funderat på sedan högstadiet och för några år sedan var det dags att göra slag i saken.

- Jag är nu inne på mitt andra och sista år på frisörutbildningen här vid YA. 

Intresset för frisöryrket vaknade då han började klippa sitt eget hår.

- Jag är en väldigt kreativ person och för några år sedan började jag klippa mig själv och märkte att jag fick uttryck för min kreativa sida då jag klippte. Sen gick jag småningom över till att 

klippa mina kompisars hår och på den vägen är det.

YA:s utbildning hittade han på nätet och han 

beskriver det som en bra grund att stå på. 

- Förutom undervisningen här i skolan har vi har också väldigt mycket utbildning på arbetsplats och där lär man sig också väldigt mycket. Grunden i skolan och resten på arbetsplatserna, kan man säga.

- Men du behöver ingen förkunskap för att söka till frisör, vi lär oss allt från grunden i skolan. Klart att det är lättare om du kanske klippt någon kompis eller har litet förkunskaper, men det är inget måste.

Under skoltiden har Kristian hunnit vara på 

utbildning på arbetsplats på två olika salonger.

- Den senaste är M-Room, alltså en herrbarberarsalong. Det är nog barberaryrket jag är mest intresserad av. Då jag sökte till YA fanns ännu 

inte möjligheten att söka direkt till barberare, som det finns i dag. Men å andra sidan är det kanske bara bra att ha frisörexamen, för då får jag klippa både damer och herrar.

Även om Kristian var intresserad av att söka in till frisör redan efter årskurs nio vågade han ändå inte skicka in sin ansökan ännu då.

- På nian är man ung och tänker för mycket på vad andra tycker. Frisörbranschen är ändå ganska kvinnodominerad och jag hade nog inte riktigt mod att söka direkt efter årskurs nio.

- I dag är vi ändå ganska många män här på frisörlinjen och jag tycker absolutatt allasom ärintresserade ska söka. Det spelar ingen roll vad andra tycker, om du är intresserad av något ska du söka dit.

Det bästa med frisöryrket är enligt Kristian att man får utlopp för sin kreativitet. 

-Och attsocialisera ochdiskutera med kunderna. Det tycker jag om.

2019

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.