Accessibility Tools

Visst steg pulsen

Visst steg pulsen

En kurs i första hjälpen då han jobbade som simövervakare i Kristinestad väckte Lucas Lindells intresse för vårdyrket. Han bestämde sig för att söka in till YA:s närvårdarutbildning med sikte på kompetensområdet för akutvård.

- Jag sökte in på det som då var vuxenutbildning för närvårdare och gick då ett år grundstudier innan jag valde kompetensområdet för akutvård. Innan dess visste jag inte riktigt vad jag ville göra men efter att ha gått första hjälpen kursen via mitt jobb som simövervakare tändes ett intresse för vården och valet att söka till YA var lätt då man kunde studera akutvård här.

Efter nästan ett år av akutvårdsstudier bestämde sig Lucas för att göra sin utbildning på arbetsplats utomlands. Egentligen ville han åka till Norge, men slutdestinationen blev Tallinn tillsammans med en klasskompis.

- Det kändes riktigt roligt att åka till Tallinn på UA, även om det inte var mitt första val med tanke på språket och så. Och det ska väl också erkännas att jag hade en del fördomar mot Tallinn innan jag for, men efter en månad där har min uppfattning om människorna och staden ändrats helt. Jag var riktigt positivt överraskad över Tallinn.

Att som studerande göra UA på en ambulans i ett land där du inte kan språket känns kanske som en snudd på galen idé.

- Men vi hade jättebra handledare där på Tallinna Kiirabi. Dom tog bra hand om oss och förklarade och visade allt. I Estland är dom alltid tre stycken i ambulansen, en chaufför, en specialiserad sjukskötare och en assistent och vi fick vara med som assistenter, vi fick alltså vara med hands-on i alla utryckningar.

Förutom utmaningar med språket var också en del rutiner för ambulanserna annorlunda i Tallinn än i Finland. Antalet utryckningar är också mycket större än här.

- I Estland är ambulansen och vården gratis, vilket betyder att folk ringer om minsta lilla sak. Sådana saker som man i Finland själv skulle köra till sjukhuset för att få vård för, så ringer man i Estland till ambulansen. Det gjorde att utryckningarna var fler, men många gånger var dom kanske inte jätteallvarliga.

En del värre fall hann Lucas ändå vara med på under den fyra veckor långa utbildning på arbetsplatsperioden.

- Det värsta fallet var nog då vi blev kallade till en arbetsplats där en man hade fallit och fått en riktigt ordentlig skallfraktur. Då vi kom till platsen blev jag som studerande nog först litet chockad och tänkte vad vi ska göra nu, och visst steg pulsen ordentligt, men handledaren var suverän och ledde mig genom hela proceduren. Patienten var som tur vid medvetande och kommunicerade hela tiden och mig veterligen gick det nog bra för honom, fast det såg illa ut då vi kom dit.

Efter UA-perioden i Estland är Lucas säker på att det är inom akutvården han vill jobba i framtiden.

- UA-perioden gav mig en säkerhet på att det här är min grej och att det är det här jag vill jobba med i framtiden på sätt eller annat. Först vill jag ändå ha mer kött på benen då akutvård är ett så pass brett område, du ska kunna mycket inom många olika vårdområden. Så först tänkte jag studera till sjukskötare och sen får jag se vad jag börjar jobba med.

En karriär inom akutvård passar kanske inte vem som helst.

- Det är ett jättespännande yrke och det ger dig mycket. Men riktigt känslig som person ska man nog inte vara, du ska klara av att se en hel del och kunna hantera situationerna också efteråt. Sen behöver man vara i ganska bra fysiskt kondition för att orka med arbetsuppgifterna och skiftesjobbet.

Det är nu möjligt att söka in direkt till kompetensområdet för akutvård, utan att först studera till närvårdare.

2019

Läs Nästa artikelKontaktuppgifter

Tfn: 06-324 2000 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Växeln är öppen må-to kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00 (Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

© Yrkesakademin i Österbotten. All rights reserved.

ISO 9001, ISO 14001 Certifierad