Information om datorköp till nya studerande 2021

Alla studerande skall ha tillgång till en egen bärbar dator. Du som omfattas av utvidgad läroplikt får en egen dator till ditt förfogande.

När vi förbereder oss inför de elektroniska skrivningarna är datorn ett allt viktigare verktyg vid varje lektion och i varje undervisningssituation. Datorn finns med på samma sätt som kurslitteratur, penal och fickräknare, och ibland kan kurslitteraturen vara enbart digital.

Många små och tunna datorer är ofta tekniskt sett mindre lämpade för studentexamenssystemet Abitti, och köpet bör därför basera sig på andra kriterier. Det viktigaste kriteriet är att datorn har en vanlig USB-port (USB-A) som används för att starta upp Abitti-systemet med. Eftersom de flesta nya bärbara datorerna har enbart USB-C, är det synnerligen viktigt att en adapter köps samtidigt. Det andra kriteriet, att datorn har en Ethernet-anslutning, är allt ovanligare och därför lönt att välja en sådan adapter som har BÅDE USB-A och Ethernet.

Väljer man ett lite udda märke eller en ovanlig modell (ex dyr speldator, touchscreen etc) så bör man försäkra sig om att datorns alla funktioner stöds i Linux, som Abitti-systemet baseras på. Macbookar senare 2018 bör undvikas eftersom de kräver separat tangentbord, mus, trådlös adapter och ljudkort för att fungera med Abitti. iPad, Surface, pekdatorer eller hybrider kan inte användas. Däremot behöver inte datorn vara helt ny för att duga utan ett par år gammal använd dator med Windows 10 och ett fräscht batteri är ofta ett bättre alternativ än en speciell och udda ny dator i just Abitti-bruk.

Studentexamensnämndens rekommendationer hittar du via denna länk: https://www.abitti.fi/sv/anvisningar/abitti-kompatibla-datorer/

Mera info kan du hitta här; vår IT-pedagog berättar om hur du väljer rätt dator

http://eforum.fi/index.php/sv/2019/04/29/hurdan-laptop-for-gymnasiet/

Med hopp om en bra start på studierna! 

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS