Gemensam ansökan

 • Bildartesan

  ”Alla hittar sin egen nisch”

  Johannes Klemets, Bildartesan

  En kreativ utbildning där man får tid att hitta sin egen nisch, så beskriver Johannes Klemets utbildningen till bildartesan vid YA.

  – Utbildningen till bildartesan var ett självklart val för mig. Jag har alltid varit kreativ och ville studera på hemorten och då kändes bildartesan som det enda rätta, säger Johannes Klemets. Då han sökte till YA såg Johannes sig själv som en tecknare ut i fingerspetsarna. Då han utexaminerades från YA hade han ändå bytt inriktning till grafisk designer/videoproducent.

  – Tack vare utbildningens breda innehåll och chansen att få pröva på lite allt möjligt ändrades min inriktning mera mot det tekniska hållet. Under skoltiden fick vi förutom att pröva på en hel del olika tekniker och arbetssätt också lära oss att jobba mot deadlines, vilket är en nödvändighet då man vill jobba inom den här branschen. Efter att han gått ut YA valde Johannes att börja jobba och han har inte studera vidare.

  – I dag jobbar jag som grafiker vid Cambridge Ohjelma. Jag gör allt tryckmaterial tillsammans med min chef. Jag gör också största delen av vår reklam, så foto, video och grafisk design hör till mina arbetsuppgifter.

  – Jag upplever att den utbildning jag fått vid YA har räckt bra till för att jag ska kunna jobba med det jag tycker om. Några förkunskaper behöver man enligt Johannes inte då man studerar till bildartesan.

  – Nej, det behöver man inte. Du blir introducerad till alla möjliga konststilar och vi går noggrant igenom grunderna i början av varje kurs. Den baskunskap du behöver får du på plats, säger Johannes.

  – Sen ska man komma ihåg att var och en har sitt område. Din klasskamrat kanske är jättebra på att måla och själv är du bättre på videoeditering. Alla har eller hittar sin egen nisch, fortsätter han. För den som funderar på utbildningen till bildartesan vill Johannes säga:

  – Om du anser dig vara konstnärlig så är detta absolut utbildningen för dig. Att ha chansen att pröva på alla möjliga konstformer och hitta sitt område med en grupp av sköna människor låter väll inte så tokigt? Din kreativitet sätts på prov och du utvecklas vare sig du vill det eller inte.

 • Inga förkunskaper behövs

  Dick Westerback, Datanom

  Vid YA:s enhet i Närpes studerar Dick Westerback för andra året på datanomlinjen. Orsaken till att valet föll på just datanom var ett stort intresse för teknik och datorer.

  – Jag var också väldigt intresserad av kockutbildningen, men valde sist och slutligen datanomutbildningen då den är här i Närpes och det är nära hem. Under studietiden har datanomstuderande fått lära sig allt från programmering och databaser till uppgörande av hemsidor och praktiskt skruvande med datorer.

  – I samarbete med merkonomerna hade vi också en multimediakurs. Men det roligaste hittills tycker jag var då vi plockade sönder en dator och satte ihop den igen. Det är intressant att se hur olika komponenter fungerar, säger Dick. Några förkunskaper om datorer behöver man inte ha innan man börjar studera.

  – Visst är det bra om du har ett intresse, men vi lär oss allt från grunden så du behöver inte kunna något från tidigare. Jag själv hade data som a-tillval i högstadiet och hade därför kanske litet lättare i början, men man behöver inte ha några förkunskaper. En av orsakerna till att Dick rekommenderar datanomutbildningen är att en fördjupad kunskap om datorer och dess funktioner blir allt mer nödvändigt i dagens samhälle.

  – Allt mer omkring oss blir automatiserat och datorer och teknik blir en allt större del av vår vardag och vårt arbetsliv. Jag tycker att det är viktigt att man lär sig hur allt fungerar för att kunna göra ett bra jobb sen i framtiden också, och då ger datanomutbildningen dig en bra grund att stå på.

  – Här får du en bred grund att stå på och en ökad förståelse för teknik och data användning. Det är något jag tror alla kommer att ha nytta av sen. Efter att han avslutat sina studier vid YA är det fortsatta studier som gäller för Dick. – Jag har nog siktet inställt på Novia. Vilken linje vet jag inte ännu, men någon form av vidarestudier blir det nog. Jobbutsikterna för datanomer är goda och Dick ser med tillförsikt på framtiden.

  – Visst finns det jobb för datanomer om du är intresserad av det. Större företag behöver IT-personal på plats och jag har inte heller haft problem att hitta till exempel IA-platser. Så visst finns det jobb. n

 • ”Yrket är bredare än många tror”

  Emma Eklöf, Målare

  Det var en självklarhet för mig att studera ytbehandling efter högstadiet. Jag ville studera något praktiskt där jag fick jobba med händerna och ytbehandling kändes mest lockande, säger Emma Eklöf.

  Innan Emma utexaminerades som ytbehandlare från YA våren 2017 hann hon också vinna silver i FM-mästerskapen i yrkesskicklighet, Mästare2017. Därmed kan hon titulera sig som en av de bästa ytbehandlarna i Finland.

  – Jag var med i Mästare för att jag tycker om att tävla. Det är roligt att utmana sig själv och se hur långt man kan gå. Jag tänkte egentligen aldrig på slutplaceringen, utan mitt mål var att ta mig till final. Men visst var det roligt att det gick så bra, säger Emma. Sedan hon utexaminerades har Emma jobbat inom branschen.

  – Just nu finns det gott om jobb som ytbehandlare. Jag jobbade redan under studietiden och jag fick min arbetsplats genom inlärning i arbetet-perioderna, säger Emma. Som ytbehandlare kan man jobba med ett flertal olika arbetsuppgifter inom främst byggnadsbranschen.

  – Yrket är mycket bredare än många tror. Det är inte bara målning och tapetsering utan du kan också välja att specialisera dig inom till exempel golvläggning och sprutmålning. Man behöver inte heller vara lång och stark för att klara sig inom branschen, vilket många kanske tror, säger Emma.

  – Under skoltiden får du lära dig grunderna för allt inom yrket, men sen under perioderna med inlärning i arbetet har du möjlighet att lära dig mera om sådant du är extra intresserad av, fortsätter hon. Utbildningen vid YA är Emma nöjd med.

  – Det bästa med utbildningen här är att jag fått möjlighet att utvecklas som person och också inom yrket. Jag är glad över att ha fått chansen att gå här och om du själv har ett intresse och motivation att lära dig så kan du gå långt med den utbildning du får här på YA, säger Emma.

  – Att se sina framsteg och se slutresultatet är också väldigt tillfredsställande med det här yrket. Du ser vad du gör och du ser då du lyckas bra, fortsätter hon. För den som funderar på vad framtiden bär med sig rekommenderar Emma varmt en yrkesutbildning.

  – Testa på något nytt efter högstadiet. Fundera på vad som intresserar och testa på något praktiskt. Är du motiverad och intresserad av det du gör kan du gå hur långt som helst med en yrkesutbildning. 

 • ”El är framtiden”

  Robert Fogde, El- och automationsmontör

  Ett brett område där man hela tiden lär sig nytt och aldrig är fullärd – så beskriver Robert Fogde elbranschen. Han studerar tredje året till el- och automationsmontör vid YA.

  – El är framtiden. Det är en bransch som ständigt utvecklas och där det finns många arbetsmöjligheter. Innan han började vid YA gick Robert en tid i gymnasiet.

  – Men jag valde att byta till YA och elbranschen och istället avlägga kombiexamen. Jag gillar det här mera då jag får kombinera en praktisk utbildning med gymnasiestudier, säger Robert.

  – Att ha båda examina ser bra ut på CV:n och jag visste att jag nog orkar med kombistudier, så därför valde jag det. Dessutom är det till nytta för mig då jag senare vill studera vidare till ingenjör, fortsätter han. Då han började på el- och automationsmontörsutbildningen visste han inget desto mer om branschen.

  – Jag visste att elmontörer har lätt att hitta jobb, men inget mer. Studierna här är jag jättenöjd med. Jag har fått lära mig massor som jag inte visste något om från tidigare.

  – Elbranschen är väldigt bred och utvecklas hela tiden och det finns alltid nya saker att lära sig. I skolan lär vi oss grunderna inom både el- och automationsmontörsyrket. Vi börjar med till exempel lättare installationsarbeten och sen går vi vidare till mer avancerade jobb. Vi får också jobba med elmotorer och annat mer specialiserat. Under inlärning i arbetet perioderna får studerande ytterligare bredda sina kunskaper inom branschen.

  – Jag är väldigt glad över att jag hittat så pass bra IA-platser som jag haft. Jag har fått göra många olika sorters arbeten och lärt mig mycket sådant som vi kanske inte hinner gå igenom i skolan, vilket ju är poängen med inlärning i arbetet perioderna också. Jag märker att mina vitsord har höjts då jag varit på IA och jag känner mig själv säkrare i min yrkesroll också efter IA-perioderna, säger Robert. Efter att studerande utexaminerats från elbranschen vid YA har de både el- och automationsmontör som yrkesbenämning.

  – En elmontör utför till exempel olika elinstallationer i hemmen och olika byggarbetsplatser, medan en automationsmontör jobbar mer med elmotorer och dylikt. För sin egen del har Robert siktet inställt på armén och vidarestudier.

  – Jag studerar säkert vidare till ingenjör efter att jag gått armén. Visst känns det som om jag är redo för arbetslivet redan efter YA, men jag vill lära mig mer och därför studera vidare. 

 • Otroligt fint med kombiexamen

  Frans Grönholm, Fordonsmekaniker

  Efter högstadiet kändes en yrkesutbildning som det rätta valet för Frans Grönholm och valet föll på studier till fordonsmekaniker vid YA.

  – Då jag gick ut högstadiet var jag ganska skoltrött och ville göra något praktiskt. Jag har länge varit intresserad av fordon och att mecka med bilar och därför valde jag att komma hit till YA. Utbildningen till fordonsmekaniker har Frans varit nöjd med.

  – Det har varit riktigt bra. Jag har lärt mig en hel del grundläggande inom yrket och det har varit jätteroligt att komma till skolan. Personalen och studiekompisarna har varit trevliga och jag har trivts väldigt bra här.

  – Utbildningen har varit bred och vi har fått lära oss allt från ellära till att svetsa och måla och skruva med bilen. Om man är intresserad av fordon tycker jag absolut att man ska välja den här linjen. Man kan alltid mecka med sin egen bil sen om inte annat. Under studietiden vid YA har Frans förutom sin yrkesexamen också avlagt kombiexamen.

  – Jag tycker att det är otroligt fint att vi erbjöds möjligheten att avlägga kombiexamen. Visst har det varit mer jobb och ibland tungt, men det är fint att man får möjligheten om man vill. Det underlättar också för dem som sedan vill söka vidare. Också Frans har sökt vidare för fortsatta studier.

  – Snart ska jag på inträdesförhör till Hanken. Idén kom av att jag ännu på årskurs två inte riktigt visste vad jag ville bli. Jag funderade på ingenjör men jobbmöjligheterna intresserade inte riktigt. Sen funderade jag också på jurist, men då skulle jag behöva kunna bättre finska. Så valet föll på Hanken, bland annat för att både pappa och farfar har gått där också, säger Frans.

  – Jag tycker nog att jag har samma förutsättningar att komma in som de som kommer från gymnasiet, men det är synd att vi får mindre poäng än de som gått gymnasiet i och med att man får poäng för de sex bästa studentresultaten. Vi som läst kombi bara skrivit fyra. Men, urvalsproven är ändå avgörande, så nog tror jag att det ska gå bra, fortsätter han. Vad framtiden kommer med återstår att se.

  – Så långt har jag inte funderat ännu. I sommar ska jag jobba på Käyttöauto och sen till hösten får jag förhoppningsvis börja studera vid Hanken. Sen får jag se vad som händer, jag har förhoppningsvis två olika utbildningar att välja mellan sen, så jobbmöjligheterna är många. 

 • ”Det gäller att sköta sig i skolan”

  Frida Sandholm och Valentin Österholm, Logistikbranschen

  Siktet är inställt på ett CE-körkort i fickan efter avslutad yrkesutbildning för Valentin Österholm och Frida Sandholm, men för att nå dit gäller det att sköta sig i skolan.

  – Alla i klassen går så klart utbildningen för att få CE-körkortet eller busskörkort, men om man inte dyker upp på lektionerna eller är mer intresserad av telefonen än undervisningen, så är risken stor att man inte får det eller klarar uppkörningen, säger Frida, andra årets logistikstuderande. Både hon och klasskompisen Valentin kommer från Taklax och valde att börja på logistikutbildningen vid YA tack vare ett brinnande intresse för branschen.

  – Vi har eget företag hemma och jag kommer åtminstone att börja jobba där då jag är utexaminerad härifrån. Kanske jag tar över det någon dag, vi får se, men jag börjar nog som anställd, säger Valentin. Att få jobba självständigt och att få en möjlighet att se sig omkring i världen var några av de saker som lockade till logistikbranschen.

  – Och så får man träffa mycket människor och arbetsuppgifterna varierar från dag till dag. Det är roligt, säger Frida. Under utbildningens gång får studerande lära sig köra olika fordon, både i simulator och med riktiga fordon.

  – Vi övningskör lastbilarna på gården först innan vi får våra körkort. Vi kör vi också grävmaskin, truckar och krokbilen, säger Valentin.

  – Så gör vi också olika lastningsövningar, kör kranbilen och så vidare. Och så har vi så klart teoriundervisning också, fortsätter Frida. YA:s logistikutbildning erbjuder studerande möjlighet att avlägga yrkesexamen som chaufför, kombinationsfordonsförare eller busschaufför.

  – Om man är intresserad av branschen ska man absolut söka hit. Utbildningen ger en bra inblick i branschen, säger Valentin.

 • Kreativiteten får flöda

  Mirelle Österlund, Ellen Mattans och Emmi Bergvik, Frisör

  Om du vill ha ett kreativt yrke där du får lära känna många nya människor ska du studera till frisör. Det säger Ellen Mattans, Emmi Bergvik och Mirelle Österlund, första årets studerande på frisörutbildningen vid YA.

  – För mig var det självklart att söka till frisör efter högstadiet, jag hade inga andra alternativ. Det har alltid varit en dröm att bli frisör, säger Ellen. Både Ellen och Emmi läser också kombi vid sidan om yrkesstudierna och avlägger alltså en dubbelexamen.

  – Att bara läsa gymnasiet var inget alternativ efter högstadiet, men att kombinera gymnasiestudierna med de praktiska yrkesstudierna är bra. Det känns skönt att veta att vi har båda examen sen när vi går ut från YA, säger Emmi. Mirelle å sin sida har siktet inställt på att avlägga studierna i snabbare takt än de övriga, närmare bestämt på två och ett halvt år.

  – Normalt är det räknat att studierna ska ta tre år, men det känns rätt för mig att snabba upp studietakten litet. Till hösten kommer jag att få en ny studieplan som gör att jag kan läsa kurserna i snabbare takt, säger Mirelle. För att klara av att avlägga studierna i snabbare takt är Mirelle också beroende av få jobba på salonger även bland annat sommartid.

  – Mycket beror på hur mycket jag kan jobba och få räkna till godo sen. Nu i sommar ska jag i alla fall jobba på salong, men vi får se hur det blir sen. Jag siktar som sagt på att avlägga studierna på två och ett halvt år, men om det inte lyckas så är det nog okej det också, säger Mirelle. Det bästa med frisörutbildningen vid YA är enligt studerande att man får vara kreativ och att ingen dag är den andra lik.

  – Vi lär oss nytt varje dag och det är roligt. Vi har också en jättebra sammanhållning på frisörlinjen och det är roligt att komma till skolan, säger Ellen.

  – Sen har vi också jättefina utrymmen och vi börjar med kundarbeten redan tidigt under studietiden. Det är bra för då får man göra saker på riktigt istället för att bara jobba med övningsdockor, fortsätter Emmi. I framtiden är siktet inställt på någon form av vidareutbildning för alla tre.

  – Estenom, maskör och olika fortbildningskurser vill jag nog gå ännu och antagligen studerar jag vidare genast efter att jag fått examen härifrån, säger Ellen.

  – Beroende på om jag får jobb genast efter examen eller inte så kanske jag jobbar ett tag, eller sen studerar jag också vidare, säger Mirelle.

 • Nicholas Westerholm och Sebastian Söderback , Husbyggare

  Både vidarestudier och jobb intresserar

  Nicholas Westerholm och Sebastian Söderback Husbyggare

  Sebastian Söderback och Nicholas Westerholm studerar båda andra året på husbyggnadslinjen vid enheten i Närpes. De är båda överens om att valet av utbildning är rätt, både med tanke på kommande arbete och på vidarestudier.

  – Det finns mycket jobb inom branschen, speciellt här i trakten byggs det mycket. Vill man ha en utbildning som ger jobb så ska man söka till husbyggnad, säger Nicholas.

  – Den här utbildningen ger också en bra grund för att söka vidare sen till exempelvis byggnadsingenjör, fortsätter Sebastian. Båda två valde husbyggnadslinjen tack vare ett intresse för branschen.

  – Jag hade funderat på husbyggnadslinjen redan tidigare då pappa också bygger, säger Sebastian.

  – Mitt intresse för branschen vaknade då jag var här på prao från högstadiet. Det var lärorikt och intressant att komma och prova på redan på årskurs nio och det var också därför jag till slut valde att komma hit, säger Nicholas. Studierna vid YA beskriver Sebastian och Nicholas som intressanta och varierande.

  – Vi får lära oss nya saker hela tiden och vi har omväxlande arbetsuppgifter. Det blir aldrig tråkigt, säger Nicholas. Vid husbyggnadslinjen i Närpes har studerande byggt ett flertal hus för försäljning.

  – Vi var med och hjälpte till på ett bygge och nu har vi börjat på ett nytt. Det är väldigt roligt att få jobba på riktiga projekt istället för att bara göra olika övningsbyggen, säger Nicholas. Det bästa med husbyggnadsbranschen är enligt Sebastian att man får vara ute på somrarna.

  – Och så får man röra sig bland folk och lära känna nya människor, fyller Nicholas i. Framtidsplanerna är ännu litet oklara, men både vidarestudier och jobb intresserar.

  – Jag funderar på att studera vidare till byggnadsingenjör, men jag kan också tänka mig att börja jobba. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu, säger Sebastian.

  – Samma för mig, jag funderar på byggnadsingenjör, men har inte bestämt mig ännu, säger Nicholas. Båda har arbetsplatser under sommaren och har inte heller haft problem att få anställning. – Bara man vågar fråga och visar att man är intresserad så brukar det inte vara något problem att få jobb, säger Sebastian. 

  Du kan också studera till husbyggare vid enheten i Vasa!

 • ”Ville lära mig mer om lantbruk”

  Isac Linden, Landsbygdsföretagare

  Isac Linden studerar för andra året på grundexamen för landsbygdsföretagare. Orsaken till att han valde att studera till landsbygdsföretagare var för att lättare kunna ta över jordbruket hemma senare.

  – Vi odlar spannmål och har växthus hemma och jag vill ta över gården och samtidigt förstora den ganska mycket. För att kunna göra det kände jag att jag behövde en bra utbildning inom branschen och att jag ville lära mig mera om lantbruk. Därför kom jag hit, säger Isac. Det första studieåret handlade mycket om djurskötsel och jordbruk.

  – Det är bra att få lära sig grunderna i djurskötsel också, även om vi inte har djur hemma. Sen på andra och tredje studieåret handlar studierna mera om maskiner och underhåll av dem, säger Isac. Förutom att han avlägger en yrkesexamen avlägger Isac också studentexamen samtidigt.

  – Jag valde att läsa kombi för att jag ska ha fler valmöjligheter sen efter att jag är klar från YA. Jag vet inte ännu om jag vill studera vidare, men om jag vill så är det bra med en studentexamen i fickan också. Studierna vid YA är Isac nöjd med.

  – Vi får prova på många olika saker och lära oss grunderna inom mycket inom branschen. Vi får också vara ute mycket och det tycker i alla fall jag om. Som bäst utför Isac sin inlärning i arbetet period på skollägenheten.

  – Under IA-perioderna får man specialisera sig på vad man vill egentligen. Det ger oss fler valmöjligheter att fördjupa våra studier och lära oss ännu mer än det vi lär oss i skolan.

  – Jag är på skollägenheten nu och under september kommer vi till exempel att ha fullt upp med skördetröskningen. Hittills har mina främsta arbetsuppgifter varit att ta hand om dikorna och göra olika svetsarbeten på våra maskiner. En utbildning inom lantbruksbranschen är något som Isac rekommenderar för dem som är intresserade av djur och natur.

  – Om man till exempel har jordbruk hemma som man ska ta över är det jättebra att komma hit och få förkunskaper. Men man behöver inte kunna något sedan tidigare för att studera här, vi lär oss allt från början. n

 • ”En bra grund för vidarestudier”

  Quynh Dinh, Johanna Högström och Jessica Häggblad, Merkonom

  En smidigare stadieövergång för att studera vidare till ekonom och tradenom och också möjligheten att avlägga en dubbelexamen var avgörande för valet av studier för Quynh Dinh, Jessica Häggblad och Johanna Högström.

  De studerar alla på merkonomutbildningen vid YA:s enhet i Närpes, Quynh för andra året och Jessica och Johanna första året.

  – Jag valde att studera till merkonom för att man får en bra grundutbildning om man senare vill studera vidare inom företagande och ekonomi. Jag kommer från Vörå, men eftersom jag också ville gå kombi och avlägga en dubbelexamen kom jag hit till YA i Närpes, säger Johanna. Både Johanna och Jessica bor på internaten invid skolområdet i Närpes.

  – Vi trivs bra på internaten, vi har bra sammanhållning där precis som på skolan här i övrigt, säger Jessica. För Quynhs del avgjordes valet av studieinriktning efter högstadiet av att hon senare vill studera vidare till ekonom.

  – Jag visste redan tidigare att jag vill gå vidare till ekonom och genom att nu först studera till merkonom kommer jag att ha det lättare sedan. Under våren har Quynh tillbringat ett par veckor på Malta, där hon gjort sin inlärning i arbetet period.

  – Jag valde att åka till Malta på IA eftersom jag ville se hur deras sätt att arbeta är jämfört med vårt. Jag tyckte att min IA-period utomlands var väldigt bra och jag rekommenderar starkt detta åt de som är intresserade av att åka utomlands. Framtidsplanerna för Johanna och Jessica är också klara, de kommer båda att studera vidare till tradenom vid Yrkeshögskolan Novia. Tack vare ett nära samarbete mellan YA och Novia kommer de att inleda sina tradenomstudier redan kommande höst medan de fortfarande studerar vid YA.

  – Vi börjar avlägga studier vid Novia inom ramen för fritt valbara studier vid YA. Det underlättar mycket att vi får den möjligheten, eftersom det sedan förkortar vår studietid vid Novia då vi får räkna en del kurser till godo, säger Jessica. Utbildningen till merkonom rekommenderar alla tre studerande varmt.

  – Om man är osäker på vad man vill i framtiden är merkonomutbildningen jättebra, då du får en bred grund att stå på inom många olika ämnen. Du lär dig mycket som du har nytta av i många sammanhang i livet, säger Jessica. – Redan under första studieåret har vi bland annat avlagt datakörkortet, lärt oss bokföring, kundbetjäning och en hel del till, fortsätter Johanna.

 • Med passion för mat

  Melinda Gammelgård, Jasmine Back och Rebecca Roos, Kock

  Ett brinnande intresse för matlagning och bakning gjorde att Melinda Gammelgård, Jasmine Back och Rebecca Roos sökte till kockutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten.

  Alla tre hade viss erfarenhet av matlagning redan innan de började på utbildningen, men de är ändå överens om att inga förkunskaper behövs för att studera till kock.

  – Jag trodde att man behövde kunna en hel del innan man började här, men så är det inte. Du kan komma hit med noll kunskap om matlagning för vi lär oss allt från grunden. Det enda som behövs är ett intresse för mat och kockyrket, säger Rebecca. Alla tre bestämde sig för att söka till YA:s kockutbildning efter att de besökt skolan under niornas dag och olika prova-på dagar.

  – Vi fick jättebra information om utbildningen innan vi började och det kändes som rätt beslut att söka hit. Jag ville inte gå på gymnasiet utan ville studera till kock och jag har inte ångrat mitt val en dag, säger Melinda.

  – Jag visste redan i högstadiet att jag ville studera till kock och YA kändes som det bästa och närmaste valet för att göra det. I dag är jag väldigt nöjd över att ha valt YA, säger Jasmine. En av huvuduppgifterna för kockstuderande vid YA är att driva skolans egen restaurang, Restaurang Kungsgården.

  – Vi utvecklas otroligt fort då vi får jobba i restaurangen. Att jobba i där ger oss massor med kunskap som du inte kan hämta in annanstans ifrån och även om det ibland är intensiva dagar så är det intensivt på ett positivt sätt, säger Melinda.

  – Då vi dessutom också ibland gör olika cateringtillställningar på helger och kvällar så kompletterar de erfarenheterna från restaurangen bra, säger Rebecca. Studierna är uppbyggda så att studerande lär sig grunderna på årskurs ett, för att sedan under åren göra mer avancerade uppgifter.

  – På ettan var vi ganska mycket i övningsköket och övade på olika grundläggande saker. Vi jobbade nog i restaurangen också, men inte lika mycket som nu på årskurs två, säger Rebecca.

  – Sen kan du också påverka din egen utbildning med hur du till exempel väljer inlärning i arbetet-platser. Du kan välja att rikta in dig mer på till exempel servitör eller kock i olika kök, säger Jasmine. På frågan vad det bästa med YA:s utbildning till kock är, kommer svaret unisont.

  – Bredden på utbildningen, det att vi har en stor matkultur här och får lära oss att tillreda massor med olika saker. Framtiden för Melinda, Rebecca och Jasmine går i matlagningens tecken.

  – En kock har alltid jobb, du blir inte utan jobb i den här branschen. Jag tror att jag börjar jobba direkt efter studierna, men vi får se, säger Jasmine. Melinda och Rebecca å sin sida funderar på vidarestudier.

  – Jag funderar på att studera vidare inom media då jag gärna skulle vilja bli tv-kock, men vi får se vad jag hittar på, säger Jasmine.

  – Jag å min sida vill studera vidare till bagare/konditor då jag älskar att baka. Men jag vill också studera något inom musik, så jag kanske kombinerar en bagarutbildning med musikutbildning, säger Melinda. 

 • Musiken gav äventyr

  Erik Sjöholm, Musiker

  För fem år sedan utexaminerades Erik Sjöholm från YA:s musikerutbildning. Sedan dess har han bland annat gett ut en egen skiva, gjort en Europaturné och jobbat som lärare.

  – För tillfället bor jag i Madrid och sedan jag utexaminerade mig från YA för fem år sedan har jag på heltid sysselsatt mig inom musikbranschen under en profil som singer-songwriter, producent och multi-instrumentalist. Jag har också hunnit jobba som bokare, manager, reseplanerare, ekonom, bokförare, mixare, tekniker, stylist, grafisk designer, marknadsföringschef, lärare, försäljningschef, produktutvecklare, fotograf och videokonstnär. I fjol, 2016, gav jag ut en solo skiva vid namn “Walkabout” och flyttade till Madrid i Spanien med målet att etablera en internationell publik i Europa som soloartist, säger Erik.

  – Nu under våren 2017 gjorde jag min första Europaturné under mars och april månad som gick genom följande länder: Spanien, Portugal, Luxembourg, Belgium, Nederländerna, Tyskland, Finland och Sverige. Under Finlandsbesöket spelade jag in min kommande skiva och planerar ge ut denna till hösten i samband med fortsatt Europa turnerande, fortsätter han. Musik har alltid varit en av Eriks liv genom hans familj, som också musicerar. Att studera musik kändes som ett naturligt val för Erik.

  – Mitt första beslut efter högstadiet var att följa min systers spår och söka in till musiklinjen vid Vasa övningsskola. Min gitarrlärare vid Legato musikinstitut Mattias Sandberg hade dock talat väldigt varmt om YA och jag hade fått ett väldigt gott intryck från de möten jag hade haft med YA:s musikstuderande, så i och med att våren kom under det första året vid Övningsskolan blev jag allt säkrare på min sak. Jag ville ha mera betoning på musik i mina studier än vad Övningsskolan kunde erbjuda och sökte därmed in till YA, säger Erik. Musikstudierna vid YA kombinerade Erik med en gymnasieexamen vid Jakobstads gymnasium. Tiden vid YA är något som Erik ser tillbaka på med värme.

  – För mig var musikstudierna vid YA mitt liv. Jag kombinerade studierna med gymnasiet, men den första perioden hade jag endast kurser vid YA. Jag spenderade hela dagar på skolan, från 9 på morgonen till 23.00 på kvällen. Det var först i andra perioden, när jag hade kurser vid Jakobstads Gymnasium som jag insåg att jag gick i skola. YA har gett mig en grund att stå på som musiker i Österbotten. Allt från nätverk till spelplatser, kontakter till projekt och evenemang, musiker kollegor, band projekt, inspirationskällor, vänner, grundläggande kunskap, självförtroende till att prova och lära sig genom metoden “learning by doing”… det är svårt för mig att greppa all “nytta” som musikstudierna gett mig. Det är nog mer än vad jag är medveten om, säger Erik. Erik har en klar bild av vem musikerutbildningen vid YA passar för.

  – Jag rekommenderar YA:s musikutbildning för den som är företagsam och för den som har drivkraft och egna idéer. För den som vill. För den som har drömmar. För den som vågar misslyckas. För den som vågar och vill uttrycka sig själv. För den som tar tag i ett instrument och spelar och sjunger för att hjärtat säger så.

  – I musikbranschen finns inga rätt eller fel. Ingen kan säga vart du skall gå, hur du skall göra. Det finns ingen “mall” för hur din väg ser ut eller ett examensbetyg som garanterar jobb. Det fantastiska och fruktansvärda på samma gång, är att allt ligger i dina händer. Det är upp till dig hur det går och hur du ska göra. YA erbjuder en trygg värld att utforska dessa frågor i men även i studierna ligger grunden i ett eget initiativ och ledarskap för ditt arbete och framtid, fortsätter Erik.

 • Tävlar för det finska landslaget i VM

  Sofia Sunqvist, Närvårdare

  Att hon skulle bli närvårdare visste Sofia Sunqvist redan innan hon inledde sina studier vid Yrkesakademin i Österbotten. Det bästa med närvårdaryrket är enligt henne möjligheten att hjälpa andra.

   Intervjun med Sofia gjordes innan hon tävlade för Finland i världsmästerskapen i yrkesskicklighet. I tävlingen kammade Sofia hem guldmedaljen och kan numera titulera sig världens bästa närvårdare.

  – Det kändes bara som att det här är yrket för mig. Det kändes rätt, helt enkelt. Jag tycker om att hjälpa andra och det är roligt att se hur glada de blir då de får hjälp med vad de än behöver hjälp med. Jag tycker också att det är intressant med sjukvård, säger Sofia. Sofia utexaminerades från Yrkesakademin i Österbotten, enheten i Pedersöre, på våren 2017. Utbildningen beskriver hon som bred och omväxlande.

  – Vi har fått lära oss mycket också utöver det som står i läroplanen. Utbildningen som YA erbjuder är bra och bred, det är bara upp till en själv att ta chansen och lära sig så mycket som möjligt under tiden man är i skolan, säger Sofia.

  – Jag kommer nog att börja jobba nu då jag är klar med studierna. Kanske jag studerar vidare i framtiden, vi får se, fortsätter hon. Trots att Sofia redan är utexaminerad från YA kommer hon på hösten 2017 att tävla för YA och Finland i världsmästerskapen i yrkesskicklighet, WorldSkills, som ordnas i Abu Dhabi.

  – Det började med att min tränare kom och frågade om jag ville vara med i uttagningarna till landslaget, och det ville jag. Så då åkte vi ner till Helsingfors på uttagningar och då jag vann dem så fick jag platsen i WorldSkills laget. Att hon skulle tävla för det finska landslaget i ett världsmästerskap trodde Sofia inte att skulle hända då hon inledde sina närvårdarstudier.

  – Det är roligt att vara med, man får utmana sig själv. Jag trodde aldrig att jag skulle vara med i något sådant här. Det kommer dessutom att bli första gången jag flyger, så visst är det pirrigt. Spännande, men pirrigt. Under världsmästerskapen tävlar ungdomar från hela världen i flera dagar om att bli bäst i sin gren. Närvårdarna jobbar med olika ”case”, eller uppgifter, som kan handla om allt från hur man genomför ett hembesök till första hjälpen och olika sjukvårdsuppgifter.

  – Vi har fått uppgifterna på förhand och jag tränar på dem flera gånger i veckan inför tävlingen. Men under själva tävlingen kommer det alltid en 30 procentig förändring av uppgiften, så det gäller att vara beredd på överraskningar. Dessutom går allt på engelska, säger Sofia.

  – Tävlingen testar verkligen vad vi har lärt oss om vårt yrke och det gäller också att försöka lära sig litet extra också. Vi tävlar mot sjukskötare, så det kan komma upp saker som vi inte direkt lärt oss under närvårdarutbildningen, men som jag pluggat inför tävlingen, fortsätter hon. Världsmästerskapen i yrkesskicklighet, WorldSkills, avgörs i oktober 2017.

 • Från YA till yrkeshögskola

  Benjamin Hjerpe, Rörmontör

  En önskan om att få lära sig mera om branschen och en vilja att bredda sitt kunnande fick Benjamin Hjerpe att söka vidare till yrkeshögskolan Novia efter att han gick ut YA och VVS-utbildningen.

  – Jag upplever att grunden jag fått på YA är bra, men att jag vill lära mig mera och få bättre förståelse för till exempel olika VVS-komponenter, slitage och liknande, och därför sökte jag till maskin- och produktionsteknik vid Novia. Genom att bredda sitt kunnande tycker Benjamin också att han har ett bättre utgångsläge inför framtidsplanerna, som i nuläget innefattar eget företag.

  – Som det känns nu startar jag säkert egen firma inom VVS och planering, men jag har inte funderat så mycket på det ännu. Men oavsett så har jag nytta av att ha en bredare utbildning och att ha fått fördjupade kunskaper inom också maskin- och produktionsteknik. Att söka vidare till yrkeshögskola var ingenting Benjamin planerade då han inledde studierna vid YA, men under studietiden mognade tanken.

  – Då jag började på YA ville jag inte studera något som hade inneburit mycket läsande och teori, utan jag ville göra något praktiskt. Jag har inte läst kombi på YA heller, men jag tror nog ändå att jag har bra möjligheter att komma in på yrkeshögskolan. Intresset för VVS-branschen väcktes under en renovering i föräldrahemmet.

  – Vi gjorde om VVS-systemen hemma och då följde jag mycket med rörmontören i hans arbete. Innan det hade jag inte alls tänkt på VVS-branschen, utan mer på logistik eller elbranschen, men då jag följde med arbetet hemma så väcktes intresset för rörmontörsyrket. Under tiden vid YA har känslan av att han valt rätt bransch stärkts.

  – Här har vi lärt oss grunderna inom yrket, montage, rörkoppling, svetsning och så vidare. Under perioderna av inlärning i arbetet har vi också fått lära oss mycket annat än det vi går igenom i skolan. Sin inlärning i arbetet har Benjamin genomfört både på större och mindre företag.

  – Jag har gjort min inlärning i arbetet på allt från enmansföretag till större firmor inom branschen och det har varit väldigt lärorikt att få en bred inblick i de olika firmornas sätt att jobba. Genom inlärning i arbetet har jag också fått in foten på arbetsmarknaden och ska i sommar jobba åt ett av de företag som jag gjort min inlärning i arbetet på.

Alla våra grundexamina

Studiernas uppbyggnad

Från och med 1.8.2015 anges examens omfattning i kompetenspoäng, det vill säga ett mått på det kunnande som du ska ha för att få en grundexamen. Yrkesutbildningen reformeras och från 1.1.2018 kommer en ny lag om yrkesutbildning.

Från hösten 2018 kommer nya examensgrunder för våra grundexamina. I dagsläget är det svårt att säga vilka alla förändringar som kommer att införas från hösten 2018. Det som kan sägas är att studierna blir mer personliga och du utför studierna i din egen takt, varje studerande kommer att få en personlig utvecklingsplan för kunnandet.

Du kan utföra dina studier i olika lärmiljöer på skolan eller på en arbetsplats. Utbildningen som ordnas på en arbetsplats sker antingen genom ett utbildningsavtal eller ett läroavtal.

En yrkesinriktad grundexamen har en omfattning av 180 kompetenspoäng (kp) i vilken ingår 35 kp gemensamma examensdelar Utbildningen som ordnas på en arbetsplats är kompetensinriktade, planerade, handledda och ska ge dig möjlighet att få den yrkesskicklighet som hör till examen, samtidigt ges du möjligheten att visa ditt kunnande genom ett yrkesprov. I yrkesprovet bedöms hur väl du som studerande har uppnått kraven på yrkesskicklighet enligt examensgrunderna samt kraven på yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet.

Du får, som en del av examensbetyget, ett särskilt yrkesprovsbetyg. Utbildning som ordnas på en arbetsplats ger dig även en fin möjlighet att få en kontaktyta till arbetslivet och underlätta ditt inträde i arbetslivet då du har din grundexamen När studierna i samtliga 180 KP är godkända och alla yrkesprov avklarade erhåller du ett examensbetyg som består av ett avgångsbetyg och ett yrkesprovsbetyg.

Hälsoskäl som kan inverka på antagningen av studerande

 I utbildningslagstiftningen stadgas om vissa åtgärder med syfte att öka säkerheten och tryggheten i utbildning och arbetsliv. De nya bestämmelserna trädde i kraft 1.1.2012. I och med dem ges läroanstalterna ökade möjligheter att ingripa i situationer som berör studerandes lämplighet och säkerhet.

Antagningsgrunderna har preciserats, möjlighet att dra in studierätten där det är motiverat av säkerhetsskäl ökats, rätten till en trygg studiemiljö preciserats, bestämmelser om narkotikatestning motsvarande förfarandet i arbetslivet införts, disciplinbestämmelserna preciserats och utbildningsanordnarnas tillgång till information säkerställts.

Då det är fråga om hälsotillstånd försöker man i mån av möjlighet undanröja eventuella hinder för studier. Du kan dock inte antas som studerande om du på grund av hälsotillstånd eller funktionsförmåga inte kan genomföra praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet i anslutning till studierna. Observera att ett tidigare beslut om indragning av studierätten också kan utgöra hinder för antagning som studerande. (Utbildningsnaordnarens möjligheter att ingripa vid olämpligheter för studier:

Reviderad guide om verkställande av SORA-författningarna och -föreskrifterna inom yrkesutbildningen 2015:10). Mer info hittar du i föreskriften 38/011/2011,23.12.2011 som finns på utbildningsstyrelsens hemsida www.oph.fi. Inom YA är det antagningen till studier i logistik, inom skogsbranschen och social- och hälsovårdsbranschen som påverkas av olika sjukdomar.

Följande sjukdomar kan vara ett hinder för studier i logistik och inom skogsbranschen:

• Diabetes som behandlas med insulin • Epilepsi eller andra sjukdomar och funktionsstörningar som inverkar på balansorganet • Syn- eller hörselnedsättning som inte kan korrigeras med hjälpmedel • Hjärt-kärlsjukdom • Sjukdom i andningsorganen som begränsar förmågan att klara av fysisk belastning och utomhusarbete • Sjukdom i stöd- och rörelseorganen • Njursjukdomar • Psykisk sjukdom som förhindrar deltagande i praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet • Missbruk eller beroende av berusningsmedel

Följande sjukdomar kan vara ett hinder för studier inom social- och hälsovårdsbranschen:

• Psykiska sjukdomar som förhindrar deltagande i praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet, såsom en pågående obehandlad psykos eller en svår depression som försämrar funktionsförmågan • Fysiska sjukdomar som begränsar funktionsförmågan i så hög grad att personen inte kan genomföra praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet, såsom sjukdomar eller funktionsnedsättningar i stöd- och rörelseorganen samt kroniska eksem • Sjukdomar som överförs via blod, eftersom dessa kan begränsa möjligheten att genomföra praktiska uppgifter  eller inlärning i arbetet • Missbruk eller beroende av berusningsmedel

Mera info om hälsokraven finns på https://studieinfo.fi/wp/yrkesutbildning/sokandes_halsotillstand

Personlig tillämpning och en personlig utvecklingsplan
I början av studierna kartlägger du tillsammans med din ansvariga handledare hur den personliga tillämpningen av studierna utformas för dig. Har du ett kunnande från tidigare kan du få det identifierat och erkänt. Tillsammans med ansvariga handledaren gör du en plan för dina studier, en personlig utvecklingsplan för kunnandet. I planen beskrivs din väg till examen med obligatoriska och valbara examensdelar, med andra ord en beskrivning av när, var och hur du erhåller ditt kunnande. I samband med uppgörandet av utvecklingsplanen kan du fördjupa ditt kunnande inom något område som speciellt intresserar dig. I den personliga utvecklingsplanen för kunnandet antecknas även när du visar på ditt kunnande i form av yrkesprov.
Dubbelexamen (kombiexamen)
Som studerande vid YA har du möjlighet att avlägga dubbelexamen (kombiexamen). Dubbelexamen innebär att du avlägger både grundexamen och studentexamen. Du byter ut en del av de gemensamma examensdelarna och de fritt valbara examensdelarna till ett rekommenderat antal kurser från gymnasiet med sikte på att avlägga studentexamen. Du läser de obligatoriska kurserna i fyra ämnen: modersmål, finska, engelska samt kort matematik. I studentexamen måste man skriva prov i minst fyra ämnen. Provet i modersmål är obligatoriskt för alla. Du kan avlägga båda examina på tre år. YA samarbetar med gymnasierna på de orter där vi är verksamma.
YA samarbetar med Novia
Studerande inom teknik och naturbruk samt närvårdare och merkonomer har möjlighet att avlägga kurser tillsammans med första årets studerande vid yrkeshögskolan Novia redan under sin studietid vid YA. Kurserna som studerande erbjuds att avlägga vid Novia faller inom ramarna för de fritt valbara examensdelarna och valbara yrkesinriktade examensdelarna. De studerande som är motiverade och som vill satsa på studier på tredje stadiet får redan under sin studietid vid YA möjlighet att studera på Novia, till exempel från verkstadsmekaniker till ingenjör. Samarbetet mellan YA och Novia öppnar dörrarna mellan andra och tredje stadiet och genom det kommer studerande redan i ett tidigt skede in i rutinerna som gäller vid en yrkeshögskola. Målet är att samarbetet ska utvidgas till att omfatta även andra branscher vid YA.
Fortsatta studier
En yrkesinriktad grundexamen ger dig allmän behörighet för fortsatta studier vid yrkeshögskola och universitet. Vidareutbildning inom din bransch kan också ske genom att du avlägger yrkesexamen (yrkesskicklighet som krävs av fackmän på området) eller specialyrkesexamen (behärskning av ett spetskunnande inom branschen med insikter i personaladministrativa uppgifter). Yrkesakademin i Österbotten har ett brett utbud av fristående examina som du kan välja mellan om du vill vidareutbilda dig efter avlagd grundexamen. Mera information om YA:s utbud av yrkes- och specialyrkesexamina samt andra utbildningar: www.yrkesakademin.fi

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

 • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

 • Fax: 06-324 2210
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS