• Datanom

    Datanom

    Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik (GE)

    180 Kompetenspoäng


Utbildningsorter

Närpes (gemensam ansökan och kontinurelig ansökan)

Vasa (kontinuerlig ansökan)

Kontaktperson

Christian Westergård, tfn 044-750 32 16 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tomas Backholm, tfn 044-750 32 03 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Barbro Lepistö, studiehandledare, tel: 050-441 02 83 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Urvalskriterier

Språknivå A2.2

Utbildningen startar följande gång:

Du som söker i kontinuerlig ansökan inleder dina studier enligt din personliga utvecklingsplan.

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov.

Arbete och karriär

Vill du ha en framtidsorienterad examen inom IT och jobba inom en mängd varierande delområden i moderna IT-miljöer så är grundexamen i informations och kommunikationsteknik, datanom, rätt val.

Examen öppnar dörrarna till globala arbetsuppgifter och en arbetsmarknad som kännetecknas av öppenhet, nyfikenhet, kreativitet, mobilitet, ständig utveckling och nytänkande. IT har redan länge haft en stor och självklar betydelse inom de flesta branscher och områden i samhället. För att driva och underhålla befintliga system och samtidigt uppdatera och utveckla nya lösningar medför detta ett kontinuerligt behov av personer med breda yrkeskunskaper inom informationsteknikens olika delområden.

IT-inriktad kundbetjäning och marknadsföring, systemanskaffning och ibruktagande, serveradministration, multimedia och robot-, spel- och webprogrammering är alla exempel på examensdelar som du avlägger via yrkesprov ute i arbetslivet på din väg mot examen.

Oavsett vilket delområde inom IT som intresserar kommer du att hitta det som passar bäst just för dig.

Examen ger behörighet att söka till högskolor och universitet.

Examensutbildning

Utbildningen är indelad i 6 olika examensdelar. Genom att avlägga alla examensdelar samt allmänna ämnen erhåller du en komplett examen.

e-grunder

Vägen till examen/examensdel

Fokus ligger på praktiskt arbete i olika lärmiljöer på skolan och ute på arbetsplatser. Lärsituationen stöds av flexibla och moderna utrymmen där studerande står i centrum. Du följer din personliga utvecklingsplan (PUK) som vi alltid uppgör individuellt vid studiernas början.

För att avlägga en examensdel krävs alltid en viss mängd närstudier och UA (utbildning på arbetsplats). Genom ett yrkesprov (YP) som avslutning på varje examensdel visar du att du behärskar det kunnande som examensgrunderna kräver.

Du kan också ytterligare anpassa studierna enligt dina egna behov på många olika sätt, bland annat genom kombistudier i gymnasiet, UA-perioder och yrkesprov utomlands eller avläggande av någon examensdel på något annat språk eller vid någon annan skola.

Utbildningen ordnas i flerform:

Dagtid

Kostnader

27,50 € /termin

Europass

Du kan få ett tillägg till ditt betyg för internationellt bruk (Europass Certificate Supplement). Där framgår uppgifter om studiernas innehåll, yrkesbehörighet och kompetens. Europass-tillägg finns på finska, svenska och engelska. 

Samverkan

Examen/examensdelar och utbildningar förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete.

Kompetensområden

Kompetensområdet för programmering

Väljer du programmering blir du bra på att förstå övergripande programmeringsteori och delta i projekt inom t.ex. robot- spel- och webprogrammering.

Välj annan utbildning

Enheten i Pedersöre:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

Enheten i Jakobstad:

• Sofiedahlsgatan 20 68600 Jakobstad
• Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad​

Enheten i Vasa:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS