”Bara bra att vi får göra det vi tycker om”

Bara bra att vi får göra det vi tycker om
Olli Lukkari (till vänster) och Oskar Pettersson flyttade från Borgå till Vasa för att studera till skogsmaskinsförare och är väldigt nöjda med sitt val. Text & foto: Sara Mannsén

Yrkesakademin i Österbotten erbjuder som enda utbildare på andra stadiet grundexamen till skogsmaskinsförare på svenska. Det är också orsaken till att Oskar Pettersson och Olli Lukkari sökte sig från Borgå till YA:s enhet i Vasa genast efter att de gått ut högstadiet.

Skogsmaskinsföraryrket har intresserat mig ända sedan jag var liten och då YA är ensam om att utbilda inom området på svenska var det självklart att komma hit, säger Oskar. Att efter högstadiet flytta hemifrån och att dessutom flytta från Nyland till Österbotten har inte varit något problem för pojkarna.

– Det är egentligen ganska skönt att komma bort hemifrån ibland. Visst var det spännande och litet nervöst då vi kom hit första gången, men vi fick bo på skolans internat de två första åren och sedan sökte och fick vi lägenhet via VOAS, så det har gått bra, säger Olli.

– Dessutom lärde man känna klasskamraterna mycket bättre då man bodde på internaten, fortsätter han. Familjen hemma tyckte inte heller att det var något problem att pojkarna flyttade så långt hemifrån.

– Mamma sade något i stil med att det bara är bra att vi får göra det vi tycker om och vill göra. Dessutom har vi varit hemma ungefär varannan helg, så vi har inte hunnit få hemlängtan heller, säger Oskar.

– Vi var dessutom flera från Borgå och en från Karis som började här samtidigt, så vi har haft sällskap av varandra då vi varit hem och hälsat på, fortsätter han. Oskar och Olli avlade sin examen våren 2015 och tror starkt på möjligheten att få jobb efter avlagd examen.

– Om bara vädret tillåter så finns det nästan hur mycket jobb som helst, säger Oskar. Utbildningen till skogsmaskinsförare vid YA är de mycket nöjda med.

– Är du intresserad av yrket så ska du absolut söka hit, även fast du kommer litet längre ifrån. Det har varit en bra och lärorik utbildning och vi är riktigt nöjda med våra tre år här, säger Oskar.

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS