YA var ett självklart val

YA var ett självklart val
Emma Nykvist från Vasa tycker att närvårdarutbildningen är en bra språngbräda både till arbetslivet och till fortsatta studier. Text & foto: Sara Mannsén

En jättebra grund att bygga vidare på. Så beskriver Emma Nykvist närvårdarutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten. Hon avlägger sin examen från enheten i Vasa våren 2015 och upplever att närvårdarutbildningen gett henne allt det hon hoppades på då hon inledde sina studier.

- Jag visste redan då jag var 9 år att jag skulle bli närvårdare. Mamma började då studera till närvårdare och jag blev väldigt intresserad av hennes läxor och böcker. I högstadiet var jag inte så bra på teoretiska ämnen utan ville lära mig mer praktiskt, så då blev jag ännu mer säker på att närvårdare var rätt för mig, säger Emma. Att valet efter högstadiet föll på YA var naturligt.

- YA var ett självklart val. Min bror hade gått här tidigare och mamma har också utexaminerats till närvårdare härifrån, så det kändes helt rätt att börja här. Vi fick också en hel del information i högstadiet och så fick vi komma till YA och hälsa på, vilket var bra och lärorikt det också. Då hon inledde sina studier vid YA hade Emma höga förväntningar på vad hon skulle lära sig under de kommande tre studieåren.

- Jag såg speciellt fram emot praktiken och att verkligen få lära mig om vårdyrket och alla specialämnen som finns inom branschen. Jag hade höga förväntningar innan jag började här och vad gäller vårdämnena och den praktiska inlärningen har alla verkligen infriats. Jag är väldigt nöjd. Det enda jag hade önskat till var att specialiseringsprogrammet för handikappomsorg hade gått här i Vasa under mitt sista år, men vi var för få intresserade av det utbildningsprogrammet så det gick tyvärr inte att ordna här i år. För dem som funderar på att söka till närvårdarutbildningen har Emma ett klart budskap:
- Jag rekommenderar det absolut. Närvårdarutbildningen är en bra grund att stå på för alla som vill jobba inom vården och också för sådana som funderar på att studera vidare. Själv tänker Emma söka vidare till Åbo Akademis lärarutbildning för att bli lärare inom vårdbranschen.

- Men jag tar ingen stress, jag söker i år och kommer jag inte in nu så jobbar jag ett år och söker igen nästa år. Med en yrkesutbildning har du ju fördelen att ha ett yrke efter avlagd examen och jag trivs med att jobba som närvårdare, så därför har jag inte bråttom med att komma vidare till lärarutbildningen. En fråga som Emma fler gånger fått svara på är huruvida hon kan söka vidare till universitet eller inte då hon inte har en gymnasieexamen.

- Det påverkar överhuvudtaget inte att jag inte har läst kombi eller skrivit studenten. Jag kan bli läkare eller vad som helst trots att jag inte har studentmössan i handen. Det enda jag behöver göra är att klara inträdesproven och det behöver jag ingen studentexamen för att läsa till. Att studera det man verkligen brinner för och det man själv är intresserad av är något som inte kan betonas tillräckligt, menar Emma.

- Det är du själv som ska ha motivation att läsa det du väljer under de följande tre åren av ditt liv, så välj det du själv vill och låt inte kompisar eller föräldrar styra ditt val.
Här kan du se en video från då Emmas klass besökte Sundom lågstadieskola för att informera om närvårdarutbildningen.

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS