YA och Sedu samarbetar kring tvåspråkig närvårdarutbildning

Våren 2019 inleder Yrkesakademin i Österbotten och Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu ett samarbete kring närvårdarutbildningen. Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen kommer att genomföras parallellt vid YA:s enhet i Närpes och Sedu:s enhet i Kurikka. Under studietiden fördjupar studerande sina kunskaper i det andra inhemska språket. I Närpes går studierna på svenska och i Kurikka på finska och grupperna träffas regelbundet för språkbad. Även lärarna pendlar mellan enheterna.

Ett av målen med studerandes språkhopp mellan de olika enheterna är att minst 25-50 procent av studierna genomförs på det andra inhemska språket och att studerande efter utbildningen känner en större trygghet i att använda det andra inhemska språket i sitt arbete. Tröskeln till att använda det andra inhemska språket under studietiden och också efteråt ska vara låg.

Speciellt fokus under utbildningen ligger på äldreomsorg. Under studietiden är studerande både i skolan och på utbildningsavtal eller läroavtal på svenska eller finska. Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen är också möjlig att genomföra helt på sitt modersmål.

Tvåspråkighet ett trumfkort i Kust-Österbotten

En tvåspråkig utbildning möter arbets- och näringslivets behov speciellt i Kust-Österbotten. Även på Vasa och Seinäjoki centralsjukhus förutsätts personalen kunna båda språken.

Den tvåspråkiga närvårdarutbildningen passar speciellt för personer som har en yrkesutbildning sedan tidigare, en gymnasieutbildning eller arbetserfarenhet. Utbildningen är planerad som flerformsstudier så att studerande studerar både i den egna yrkesläroanstaltens och i samarbetsskolans utrymmen. Självstudier är också på schemat och likaså gemensamma studier med samarbetsskolans grupp.

Idén till språkhoppet i närvårdarutbildningen kom under en träff mellan YA och Sedu, där man funderade på tvåspråkighet i utbildningen och hur utbildningsenheterna kan utnyttja varandras styrkor. Som pilotbransch valdes närvårdarbranschen och om försöket är lyckat utvidgas samarbetet även till andra branscher.

Intresserad? Du kan skicka in din ansökan till utbildningen här.

ENHETEN I PEDERSÖRE:

Sursikvägen 41, 68910 Bennäs

ENHETEN I JAKOBSTAD:

Köpmansgatan 10 68600 Jakobstad

ENHETEN I VASA:

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

ENHETEN I NÄRPES:

Ängskullsvägen 1, 64230 Närpes st.
Tfn. 06-324 2622

  • Tfn: 06-324 2000

Växeln är öppen må-to
kl. 8.00-15.45, fre kl. 8.00-15.00
(Växeln är lunchstängd kl. 11-12)

  • Fax: 06-324 2210
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
UTBILDNING I VÄRLDSKLASS